Guvernul Victor Ponta și problema resurselor strategice

Diferite surse din presa centrală afirmă că Traian Băsescu ar fi făcut o declarație șoc la o ședință de analiză a activității Serviciului Român de Informații, cităm: “Exploatarea gazelor de șist este foarte importantă și binevenită. Cine spune altceva atentează la siguranța energetică națională.”

Traian Băsescu se referea la afacerea Chevron, consorțiul american care a încheiat un acord cu guvernul român pentru exploatarea gazelor de șist din Dobrogea. S-a speculat că reacția ofițerilor de informații la discursul Președintelui a fost așa cum cere onoarea uniformei militare, adică foarte rece, expresie a unui refuz de a accepta jocurile politicianiste practicate de Băsescu. Până la momentul în care scriu acest comentariu, nu am găsit vreo reacție oficială a Președintelui sau a SRI cu privire la această dezvăluire de presă.

Alături de afacerea Chevron se află și o altă dubioasă afacere, deja celebră, exploatarea zăcămintelor de aur și uraniu de la Roșia Montana. Președintele Traian Băsescu a intervenit de nenumărate ori în forță în favoarea companiei Rosia Montana Gold Corporation care urmărește să obțină exploatarea bogățiilor din zonă. Tonul intervențiilor lui Traian Băsescu a fost de aceeași calitate: cinism, amenințări voalate, ironie. Sutele de argumente științifice, studiile, analizele de specialitate aduse de organizațiile civice și de mediu au fost ignorate complet, iar ecologiștii s-au trezit a fi acuzați de presa controlată de PDL că ar fi niște trădători ai interesului național.

La numirea guvernului MRU, în discursul său, Președintele Traian Băsescu a insistat asupra urgenței lansării exploatării resurselor strategice, în viziunea lui fiind cea mai importantă cale de a obține fonduri la bugetul de stat.

Guvernul Victor Ponta este în curs de constituire. Dacă va fi validat de Parlament, acest guvern va fi obligat să răspundă și la chestiunea exploatării (înstrăinării?) resurselor strategice. Se va oferi o soluție națională sau interesele corporaților multinaționale vor fi mai presus de loialitatea față de națiune și stat?

Dacă luăm în calcul baletul politic în jurul FMI pe care deja îl practică Victor Ponta, prin declarațiile sale, avem prea puține speranțe că viitorul guvern USL va fi unul al interesului național. Ce rămâne de făcut? Simplu! Continuăm cu toată credința noastră în Hristos lupta împotriva mafiei politico-economice de sorginte securisto-comunistă. Să auzim numai de bine!

Marcel Răduț Seliște

About Marcel Răduț Seliște

Preot ortodox în Craiova, publicist şi activist civic. A publicat volumul ”Cu căruța prin democrația românească” (2009), o culegere de editoriale și comentarii politice publicate în diferite ziare și periodice, iar în 2011, volumul ”Jurnal Cubanez - Amintiri din Absurdistan”, o carte mărturisire despre o misiune umanitară pe care a realizat-o autorul în Cuba comunistă, în sprijinul dizidenților anti-castriști.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost