Vedere de pe Centură. Pontănacu a muşcat

“Eu v-am făcut, eu vă omor!”

(Adânca înţelepciune a poporului român)

E linişte din nou în patrie. Mihai Răzvan Ungureanu a fost înlăturat fiindcă le-a trântit bocilor uşa în nas când au cerut bani pentru primăriile lor. Ironia face că obiectivul Tăricelu le-a dat bani pentru campania trecută numai primarilor şi consilierilor de la PNL şi de la PSD.

Bocii nu au primit nimic. Au venit noile alegeri şi bocii s-au trezit din nou bătând din buze: de data asta, şef de guvern era chiar unul care pretindea că este de-al lor. Aşa se face că mulţi boci din Parlament se preacurviră şi au votat contra propriului premier. Ce era să mai aşteptăm de la lighioanele naţionale de la minorităţi? Degeaba a mai venit MRU şi a strigat: “Voi sunteţi ungurenii mei!” A zburat păsărica cu aţa.

Ce să-i mai ceri lui Neculai Onţanu, un primar pe care eu îl voi vota din nou fiindcă face treabă? “Ne-am lepădat de Satana!”, a strigat el şi a alergat spre Partidu lu Mukles. Că doar sângele lui Lenin apă nu se face. Inutil să-l mai întrebăm de ce s-a dus la Satana, iar acum s-a întors la ta-su, fiindcă ştim: din principiu.

De fapt, îndepărtarea bocilor de la ştiubeiul plin cu miere este lucrarea Marinelului. El ieşise la Analistu Neamului Diştept şi-i avertizase pe “greii partidului” că nu au susţinut politica de austeritate a lui Emil Boc, indirect că s-au dezis de el. Le-a reproşat că refuză să iasă la televizor şi să-şi apere partidul şi propriul govern. Iarăşi are dreptate Marinelu, chiar dacă risc să-i indispun pe mulţi. Nu poţi să te comporţi ca un autist într-un partid şi să nu te intereseze momentele grele prin care trec ai tăi. Un partid este o echipă, iar dacă nu pricepi nici acest lucru, lasă politica şi du-te şi te culcă.

Am spus “o echipă”, iar nu o haită, cum a conceput Nepotu Mătuşii Tamara Partidu lu Mukles.

Lucram la o emisiune TV (în umbră) şi, de câte ori invitam pe cineva de la PDL, aproape mereu eram trataţi cu refuz sau trimiteau pe cineva de rang inferior. “Greii” stăteau ca morunii în tău, aveau ficatul greu, nu ieşeau. Situaţia a fost aceeaşi la toate televiziunile. Vuvuzelele deveneau activişti de partid, alături de cei 3-4 invitaţi din opoziţie. La sfârşit, omul bocilor ieşea în patru labe din dezbatere. Avea Emil Boc o purtătoare de vorbe care nu-l informa niciodată că era căutat şi de cine.

Şi iată rezultatul.

“Domne ministru Cioloş, tare suntem năcăjîţ, fută-ne Sân Petru să ne fută!”

Dar să vedem şi reversal medaliei.

Pontănacu nu are nicio şansă să pună în aplicare planul “Ţoşcă plină pentru vot” fiindcă sacul e gol de pe vremea lui Tăricelu.

Marinelu a intuit perfect că ai lui trebuie salvaţi şi i-a fluturat momeala Pontănacului pe la nas. Şi Cârlanu a muşcat: foame mare în opoziţie, e greu, iar acum trebuie să vină banii europeni să ne fericească pre ei. Şi uite-aşa, Pontănacu a făcut un drăguţ de guvern să placă unor cetăţeni venerabili: Dan Voiculescu, Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vântu. Şi ei s-au lăsat la mâl.

Varanu-cu-Platoşă l-a zvârlit pe Ăla Micu la agricultură că tot este el as la o companie de consultanţă şi acolo este bătaia crapului.

Şi cum tot veni vorba de agricultură, m-au invitat nişte prieteni la o expoziţie de bivoli de la Cluj. Vine şi Dacian Cioloş, un om care şi-a păstrat modestia şi la Bruxelles. Mi-a spus nişte lucruri foarte interesante despre stimularea fermelor de familie, care în România nu prea există. (Gospodăriile ţărăneşti nu sunt ferme de familie!).

Şi vine Dacian Cioloş să mângâie un bivol chiar lângă mine. Ion al lu Bărbânţă din Bucium, judeţul Sălaj, storonea cu greu bivolul legat cu lanţ în ţarcul cu nisip gros. “Domnu Cioloş, dom-ministru, că eşti de-a nost!” “Doamne, ajută!” “Fă, domne, ceva şi pentru noi ţăranii, că tare sîntem năcăjîţ, fută-ne Sân Petru să ne fută!”

Comisarul a pufnit în râs şi a fugit mâncând pământul.

Ţărani neciopliţi, cu gumari în picioare, au venit ei la Cluj cu ghibolii la expoziţie…

Cadoul otrăvit al lui Sorin Oprescu: Nudul lui Traian cu căţau-n braţe!

În anul 2006, Napoleon Săvescu le-a propus celor de la Bucureşti să comemoreze 2000 de ani de la moartea cumplită a regelui Decebal. Ministerul Culturii lor a respins cererea. În schimb, pe Calea Victoriei, alergau nişte bozgori îmbrăcaţi în uniforme romane. În Cetatea Alab Iulia, pe locul unde au fost torturaţi Horia şi Cloşca, nişte feciori îmbrăcaţi în uniforme austro-ungare dau onorul străinilor.

Credeam că jocul prostesc de-a istoria se va opri aici. Nuuu! Vine şi Sorin Pornescu şi ne trânteşte statuia nudă a împăratului Traian cu o căţă în braţe. Ce vor face profesorii şi învăţătorii care vor face imprudenţa să-i ducă pe copii la Muzeul Naţional de Istorie? Cum să le acoperi ochii?

Şi apoi, chiar şi pentru urmaşii de azi ai Şcolii Ardelene, ignoranţii noştri contemporani, este o mare insultă: drăguţu de împărat este imaginat de sculptor ca un zoofil, în loc să vină cu hlamidă pe umeri şi coroană pe cap…

Şi cum am ajuns la faună, eu prefer mâţa blondei norvegiene: „PDL e o pisică pe care o calci de zece ori cu maşina şi tot îţi sare la gât”.

Îi stă mai bine în opoziţie. Să vedem dacă nu sare în gol.

Prima tâlhărie a ruşilor contra românilor

“Rusia va primi Moldova, Basarabia, Valahia şi Bulgaria; Franţa va primi Albania, parte din Bosnia, Moreea şi Candia; Austria, Croaţia şi o parte din Bosnia. Serbia va fi independentă şi dată unui prinţ din casa de Austria sau unui alt prinţ străin căsătorit cu o mare ducesă a Rusiei”.

(Notă dictată, la 9 martie 1808, de feldmareşalul rus Piotr Rumianţev-Zadunaiski, lui Armand Augustin Louis de Caulaincourt, ambasadorul Franţei la Petersburg. Chipul lui Rumianţev este pe bancnota de 200 de ruble de la Tiraspol din anul 2004).

„Principatele Moldova, Valahia Mare şi Mică (Muntenia şi Oltenia) şi Basarabia se alipesc prin acest tratat de pace pe veci Imperiului rus cu oraşele, cetăţile şi satele, cu locuitorii acestora de ambele sexe şi cu averea lor. Fluviul Dunărea va fi de acum înainte graniţa între cele două imperii.”

(Poziţia Rusiei la tratativele de la Hanul lui Manuc, 16 mai 1812)

„Nu sunteţi jenaţi, voi, care deţineţi un sfert de glob, de disputa pentru un petec de pământ (fâşia dintre Siret şi Prut) care nu vă este necesar?… Eu vă ofer Prutul, nimic în plus; Prutul sau războiul… Ismailul singur vă răsplăteşte războiul şi aveţi încă patru fortăreţe şi o superbă provincie.”

(Marele vizir Ahmet-paşa către generalul-conte rus Langeron)

“Etapa iniţială de pregătire operaţională a sistemului de apărare anti-rachetă al NATO va fi prezentată la reuniunea NATO din 21 mai de la Chicago. Vom dezvolta scutul în următorii 8-10 ani. Etapele ulterioare se vor dezvolta în România, în 2015, şi în Polonia, în 2018”

(Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, 11 mai 2012)

“Moldovenii trebuie să se decidă ce sunt – moldoveni sau români. Dacă se declară români, frontiera lor va fi alta”

(Dmitri Rogozin, 16 aprilie 2012)

S-au împlinit 200 de ani de la dezmembrarea Moldovei istorice prin târgul de la Bucureşti dintre Imperiul Rus, Imperiul Otoman şi Austria. Moldova voievodală devenise spaţiu de confruntare geopolitică şi geomilitară, monedă de schimb între cele trei imperii.

Ce s-a schimbat în anul 2012? Unele imperii.

Vladimir Vladimirovici Putin a revenit la Kremlin, hotărât să reziste încă 12 ani.

După dezastrul de la NordOst, am publicat un articol în care afirmam că Putin este un criminal: refuzase aprobarea antidotului chiar şi pentru ruşii lui, adormiţi odată cu teroriştii ceceni, ca să nu afle medicii formula. Nu mi-am schimbat opinia: pentru ruşi sau pentru Andrei Marga, Putin poate să pară un autocrat necesar, un erou, dar pentru Europa este un criminal fiindcă nu-şi retrage trupele de ocupaţie din Georgia, din Republica Moldova şi fiindcă şi-a fixat ca strategie prioritară refacerea imperiului sovietic, folosind aparenţele integraţioniste.

Cine nu crede să citească programul politic al lui Vova din Campania electorală. Principalele idei erau următoarele:

Marea Rusie este locuită de un popor rus unic, multietnic, având ca fundament spiritualitatea rusă;

Se vor depune toate eforturile pentru construirea Uniunii Vamale şi a Uniunii Economice Eurasiatice;

Înarmarea va fi domeniul prioritar pentru dezvoltarea economiei ruseşti.

Kremlinul va fabrica arme în Transnistria

Conştient că pierde teren în vechile gubernii imperiale, Kremlinul vrea să investească pentru ca românii din Basarabia să re-înveţe limba rusă. A adoptat o lege care prevede că muncitorii care vor să lucreze în Rusia trebuie să ştie limba rusă şi să cunoască istoria Rusiei. Şi mulţi români din Basarabia găsesc de lucru în Rusia. De regulă, fac munci umile, necalificate sau de slabă calificare, ca toţi românii noştri. Inclusiv în Occident.

Oricât ar părea de deplasat pentru unii, Rusia se izbeşte în Basarabia de… România. Nu de România politică – extrem de eterogenă şi de slugarnică încă faţă de Moscova, excepţie făcând doar Traian Băsescu. De românii obişnuiţi, care au făcut studii în România şi care nu mai acceptă minciuna. Spiritualitatea românilor este mai puternică decât politica liderilor lor, făcută pe bâjbâite. În condiţii de pace, de start social-economic egal, ruşii, ucrainenii şi ungurii nu-i pot asimila pe români. Şi atunci, trebuie folosită forţa contra românilor, cum se procedează în Transnistria: eliminarea din viaţa politică şi administrativă, interzicerea limbii române etc. Sub privirile democraţilor din Europa şi din America.

În timpul vizitei de la Tiraspol, Dmitri Rogozin a făcut dovada unei aroganţe crase, previzibile totuşi.

Pe data de 17 aprilie, vicepremierul rus a avut o întâlnire cu directorii de întreprinderi din Transnistria, care se aflau pe timpul Uniunii Sovietice în sistemul militaro-industrial. De precizat că Rogozin răspunde în guvernul condus de Medvedev de… complexul militaro-industrial.

O sursă din cercurile prezidenţiale de la Moscova a spus pentru „Nezavisimaia Gazeta” că fostele uzine militare din Transnistria pot fi incluse în circuitul complexului  militaro-industrial din Rusia, ceea ce le-ar asigura locuri de muncă transnistrenilor şi, după cum presupune deputatul Dmitri Soin, ex-candidat la preşedinţia din Tiraspol, va permite reînarmarea pacificatorilor ruşi.   

Rogozin a anunţat că Rusia va reînarma trupele de menţinere a păcii din Transnistria. El a afirmat că re-echiparea contingentului rus se va realiza la fel ca în toată Rusia. „Noi nu avem aici un detaşament de partizani, avem o unitate modernă de luptă. Pacificatorii noştri vor avea o imagine demnă”, a spus Rogozin. El a adăugat că, în prezent, se verifcă la Ministerul Apărării şi în Guvernul Federaţiei Ruse situaţia muniţiilor păstrate în depozitul din Transnistria.

Izolarea românilor din Basarabia

Anatoli Zverev, comandantul contingentului rus din Transnistria, a declarat că are în subordine un batalion motorizat din Federaţia Rusă, două batalioane de infanterie mecanizate, o companie moldovenească şi trei batalioane motorizate din Transnistria.

Forţele comune de menţinere a păcii cuprind astăzi 402 militari ruşi, 492 militari transnistreni, 355 moldoveni şi 10 observatori din Ucraina. Ei deservesc 15 posturi fixe şi patrule, care sunt amplasate în zone importante pentru menţinerea securităţii. A se vedea care este ponderea basarabenilor în acest contingent, comparative cu adversarii.

„La Chişinău, eu am spus deschis că, dacă vine vorba despre unirea cu România, atunci Chişinăul trebuie să-i înţeleagă pe transnistreni care nu vor merge niciodată cu România”, a declarat Rogozin. El a subliniat că Rusia trebuie să ia în considerare existenţa unui astfel de jucător în regiune, cum ar fi România, care a început să desfăşoare pe teritoriul său baze militare ale NATO, inclusiv elemente ale sistemului american de apărare anti-rachetă.

În acest sens, Dmitri Rogozin a subliniat faptul că sentimentele filo-române ale elitei politice moldoveneşti sunt contraproductive nu numai pentru reglementarea conflictului din Transnistria, dar şi pentru relaţiile de bună vecinătate cu Rusia. Care vecinătate? Noi ştiam că de la Nistru până la frontiera Rusiei cu Ucraina să tot fie 1000 de kilometri.

„Există o şansă, a spus Dmitri Soin. Programele aduse de Rogozin pot aduce un suflu pentru întreprinderile din Transnistria. În acelaşi timp, creşte nivelul prezenţei ruseşti în regiune, ceea ce permite redresarea echilibrului de forţe din Balcani. Aici este o zonă de interese strategice pentru Rusia, iar Transnistria este un punct de sprijin în acest areal geopolitic”. Deputatul transnistrean crede că, în realizarea acestui obiectiv, Moscova trebuie să se pregătească să faţă faţă oponenţei de la Chişinău, Bruxelles şi Washington.

„Obiectivul strategic al Moscovei în regiunea noastră este să atragă Republica Moldova în Uniunea Eurasiatică, şantajând-o prin intermediul Transnistriei”, a spus Arkadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău. Expertul a presupus cum vor evolua lucrurile mai departe: „Evident că acolo vor ajunge investiţii, se vor crea locuri de muncă. Mai înainte, Transnistria reprezenta 40% din potenţialul industrial al Republicii Moldova.

Lumea a aflat că acolo erau uzine militare încă din anii 1980, când ecologiştii au descoperit în apele Nistrului metale grele. Se ştie că, în relaţiile sale cu Tiraspolul, Chişinăul se bazează pe atractivitatea malului drept al Nistrului. Rogozin va încerca să dovedească acum contrariul, folosindu-se de starea de spirit a electoratului comunist din Republica Moldova, precum şi de referendumul iniţiat de social-democraţi pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică. Se va propune Republicii Moldova să se unească cu Transnistria, pe baze federative. Acesta este noul model de insinuare a influenţei ruseşti în regiunea noastră, aşa cum a fost conceput de Putin în planurile de integrare în CSI”.

Vom analiza cu alt prilej ce va face România după 200 de ani de la tratatul semnat cu turicii la Hanul lui Manuc-Bei.

Viorel Patrichi

About Viorel Patrichi

Jurnalist, ultima carte publicată: Ochii şi urechile poporului. Convorbiri cu generalul Nicolae Pleşiţă (2001).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost