15 martie, ziua în care nu poţi fi român în România

sabinaSau cel puţin nu poţi fi român în Covasna, aşa cum au aflat elevii români de la liceul „Korosi Csoma Sandor” după ce câţiva şi-au „permis” să poarte bentiţe tricolore în data de 15 martie, cu ocazia zilei maghiarilor. Trist este că inclusiv oficialităţile statului român le cântă în strună naţionaliştilor maghiar susţinând că elevii români purtatori de bentiţă tricoloră i-ar fi provocat. Oare pe cine reprezintă Mădălin Guruianu, vicepreşedinte PNL Covasna, care susţine că purtarea bentiţei tricolore de 15 martie este necuvenită?

 Îmi pare inadmisibil să nu realizezi, tu ca părinte, ca profesor, ca și coleg, faptul că de sărbătoarea celuilalt în loc să încerci să arăți empatie, bună creștere și bun simț și să-i urezi „la mulți ani, prietene”, tu să faci lucruri necuvenite. Și numesc lucruri necuvenite atât purtarea banderolei negre de către unii maghiari de 1 decembrie, dar și purtarea fix a tricolorului românesc de 15 martie. Cum să nu înțelegi că nu aceasta este atitudine potrivită?

Observaţi cum politicianul PNL echivalează purtarea banderolei negre de către unii maghiari în ziua de 1 Decembrie cu purtarea bentiţei tricolore de către români în ziua de 15 martie. Din câte ştiu eu, banderola neagră este un semn de doliu, o comemorare a unei pierderi grele suferite. Bentiţa tricoloră simbolizează identitatea celui ce o poartă: Da, sunt român, în România şi mă mândresc cu asta! Cum poţi echivala negarea statului român în România cu mândria de a fi român în România? Pentru că exact asta face politicianul român, vicepreşedinte judeţean al PNL, Partidul NAŢIONAL Liberal!

Poate că politicienii români ar trebui să ia exemplul SUA unde în fiecare dimineaţă, în absolut toate şcolile americane, absolut toţi elevii trebuie să recite un jurământ de credinţă faţă de statul american care sună cam aşa: „Promit să fiu fidel (credincios) steagului Statelor Unite ale Americii şi republicii pe care o reprezintă, o singură naţiune sub Dumnezeu, indivizibilă, cu libertate şi justiţie pentru toţi”

Pledge of Allegiance

I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Dar nu, în România purtarea bentiţei tricolore reprezintă o crimă care trebuie pedepsită prin scăderea notei la purtare şi chiar exmatriculare! Sora uneia dintre elevele ameninţate povesteşte de ce au fost în stare unii reprezentanţi ai autorităţilor şcolare locale:

Sabina a fost data afara din piesa de teatru in care a fost pusa acum cateva zile si culmea era si rolul principal. Au vrut sa o exmatriculeze și să îi scadă nota la purtare, dar au renunțat la idee in momentul în care mama a luat atitudine, ea prezentandu-se la scoala cu un mediator și câțiva membii ai consiliului părinților.

Diriginta a fost interogată asupra faptului ca s-a prezentat in fata Sabinei cu un obiect contondent, iar ea, dupa ce a fost intrebată ca de ce a acționat într-un asemenea mod, a răspuns: ”Am fost pusă “.

În acel moment, mama a cerut dirigintei să îi înapoieze tricolorul Sabinei și să îi ceara scuze pentru ceea ce a facut! Direcțiunea s-a atacat foarte tare și astfel a renunțat la sanctiunile care erau propuse.

La întâlnire a mai participat primarul, inspectoarea generala a ISJ Covasna. În ceea ce priveste amenințarea cu moartea, s-au luat masuri. A fost depusă o plângere, iar poliția se va ocupa de cautarea acestui ” domn” .

Pentru a o proteja pe Sabina, în urmatoarele luni ea va fi dusă și adusă (de) la școala de un domn polițist. Ancheta continuă și o sa va mai țin la curent cu alte noutăți!

P.S. Va multumim tuturor pentru sustinere, apreciere si ganduri bune!

Trist şi revoltător că un copil are mai multă demnitate şi coloană vertebrală decât mulţi politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale ale statului ROMÂN.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „15 martie, ziua în care nu poţi fi român în România”

  1. Eu am crescut într-o familie mixtă, un părinte român și celălalt de etnie germană dar acest lucru nu a fost niciodată o problemă în familia noastră.Consider că atitudine nepotrivită au avut oficialii români care s-au ofuscat din cauza abordării stagului seciuesc în ținutul secuiesc, stag care este diferit de drapelul statului maghiar!Nu cred că este bine să dăm apă la moară extremiștilor.Conducerea liceului respectiv ar trebui să se autosesizeze de faptul că au elevi și/sau absolvenți agramați pentru că postarea amenințătoare de pe facebook abundă de greșeli de scriere, exprimare și gramaticale?!Dreptul de a folosi limba minorități din care faci parte nu exclude obligația de a cunoaște limba statului în care trăiești și a fi un tânăr în secolul XXI și a nu cunoaște la modul elementar limba țării în care trăiești înseamnă a te transforma singur în handicapat și ați diminua drastic posibilitățile tale de a face o carieră de succes.

Comentariile sunt închise.