„Când m-am culcat vineri seara eram bogat, când m-am trezit eram sărac”

Sunt vorbele lui John Demetriou, un pensionar cipriot de 65 de ani care şi-a pierdut economiile de-o viaţă depuse la Banca Populară a Ciprului, Laiki Bank. La începutul anilor 1970 acesta a emigrat cu familia în Australia de unde s-a întors acasă în 2007 cu economii de aproximativ 1 milion de dolari australieni. Toţi banii îi avea depuşi în bancă şi trăia din dobândă. În săptămâna dinainte de închidere au circulat unele zvonuri că banca ar avea probleme aşa că s-a dus să discute cu directorul filialei locale a Băncii Populare, care îi era şi prieten, şi acesta l-a asigurat că zvonurile n-au nici o bază reală şi că nu trebuie să-şi facă nici o problemă. A fost o minciună.

Cum tot o minciună au fost şi spusele oficialilor ciprioţi şi ai Uniunii Europene care susţineau că doar mafioţii şi oligarhii ruşi care-şi ascundeau banii în băncile cipriote vor fi afectaţi.

Realitatea este însă altă. În perioada de 2 săptămâni în care băncile cipriote au stat închise şi retragerile de numerar de la ATM-uri au fost strict restricţionate pentru localnici, filialele din Londra ale Băncii Populare a Ciprului, Laiki Bank, şi a Băncii Ciprului au rămas deschise şi nu au restricţionat în nici un fel retragerile de fonduri. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Banca Uniastrum din Rusia, controlată în proporţie de 80% de Banca Ciprului. Oare ce credeţi că au făcut oligarhii ruşi şi mafioţii? Au stat la coadă la ATM-uri pentru a retrage 300 de euro pe zi sau şi-au scos banii de la filialele străine ale băncilor cipriote? Cică Banca Centrală Europeană investighează scurgerile de capital care au avut loc la filialele străine ale băncilor cipriote. Bun banc!

Victime ale jafului pus la cale de Uniunea Europeană şi FMI sunt cetăţeni obişnuiţi ca John Demetriou şi firmele locale care aveau fondul de rulaj în băncile cipriote, firme care acum nu mai au acces la bani. Oare cum îşi vor plăti angajaţii sau furnizorii? Oare cu cât va creşte acum rata şomajului în Cipru? Vom trăi şi vom vedea. Viitorul se arată a fi cam sumbru.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost