Despre libertate, poezie şi sfinţenie în puşcăriile comuniste

Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului a găzduit vineri, 17 mai 2013, începînd cu ora 16.30, o interesantă manifestare de evocare şi omagiere a martirilor şi sfinţilor din închisorile comuniste. Acţiunea a fost iniţiată de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, prin filiala sa „Ioan Slavici“, care derulează programul Restiturea Patrimoniului Cultural de câţiva ani încoace.

Prof. univ. dr. Radu Ciuceanu, fost deţinut politic, a făcut o lungă mărturie publică despre cei pe care i-a cunoscut în închisoare, având ca suport un material foto-informativ pus la dispoziţie de Biblioteca Metropolitană. Rând pe rând au fost proiectate pe ecran marile figuri intelectuale şi duhovniceşti ale României secolului XX care au suferit în sistemul concentraţionar comunist din pricina valorilor (naţionale şi creştine) pe care le-au susţinut.

Au urmat Claudiu Târziu, preşedintele Asociaţiei ROST, cu o conferinţă despre “Lecţia libertăţii” pe care ne-o dau neomartirii noştri şi dr. Marian Nencescu, redactor-şef al revistei „Biblioteca Bucureştilor“, cu o alta despre “Poezia închisorilor”.

Seara s-a încheiat cu un recital din poezia temniţelor comuniste, al actriţei Cristina Deleanu.

În distinsa audienţă s-au aflat istorici consacraţi şi câţiva membri ai Academiei Române, în frunte cu preşedintele acesteia, acad. Ionel Haiduc.

Conferinta de la INST - cu acad Ionel Haiduc si Marian Nencescu
De la stînga: acad. Ionel Haiduc, Claudiu Târziu şi dr. Marian Nencescu

Prezidiu -  Acad. I. Haiduc

prezidiu - Claudiu, M. Nencescu si Cristina Deleanu
În dreapta, dna Cristina Deleanu.

 

Prof. Radu Ciuceanu vorbind despre sfintii inchisorilor
Prof. Radu Ciuceanu vorbind despre sfinţii închisorilor

Public


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost