Institutul European din România nu a auzit de Iniţiativa Cetăţenească “Unul dintre noi”!

Şi nu e singurul!

Astăzi, în cadrul dezbaterii Iniţiativa Cetăţenescă Europeană: Fii cetăţean activ!, organizată la SNSPA de Institutul European din România şi Centrul de Informare Europe Direct, am aflat cu stupoare că membri marcanţi din panel nu au auzit de ICE “Unul dintre noi”.

Este vorba de d-na Gabriela Drăgan, directorul IER, şi d-na Alina Bârgăoanu, rector SNSPA. D-na Ioana Marchiş, coordonator reţeaua CIED, deşi ştia de Iniţiativă, a preferat să facă o prezentare a ICE “Apă pentru toţi”, care nu a întrunit pragul minim în România.

Din panel a făcut parte şi d-l Mircea Toma (preşedintele Active Watch), care a prezentat o Iniţiativă pentru pluralismul în mass media, aflată în desfăşurare.

În prezent pe masa Comisiei Europene se află cele trei ICE care au reuşit să strângă peste 1 milion de semături la nivelul statelor UE, din cele 38 iniţiate cu un an în urmă. În România Unul dintre noi a adunat mai mult de 131 mii de adeziuni, în condiţiile în care pragul national era de 25 mii. Suntem pe locul 3, după Italia şi Polonia. Acest lucru este o dovadă de eurorealism din partea românilor, care aşteaptă o dezbatere în Comisia Europeană, singura cu drept de iniţiativă legislativă la nivelul Uniunii.

Când directorul IER şi un profesor de politici europene la SNSPA nu au habar de ICE “Unul dintre noi”, iar coordonatorul reţelei de contacte locale ale UE în România alege să ignore un succes al democraţiei participative, nu e de mirare că studenţii prezenţi la dezbatere sunt la fel de ignoranţi. Să mai spun că IER se recomandă ca fiind excelenţa în afacerile europene?

Ca să mă exprim eufemistic, această dezbatere a fost lipsită de profesionalism. La fel de neprofesionistă s-a dovedit presa creştină, absentă când se discută probleme ale societăţii româneşti şi europene, pe care de altfel pretinde că le cunoaşte. Şi le dezbate…

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Institutul European din România nu a auzit de Iniţiativa Cetăţenească “Unul dintre noi”!”

Comentariile sunt închise.