Nelson Mandela, între mit şi realitate

Ieri, 5 decembrie 2013, a murit Nelson Mandela la vîrsta de 95 de ani. Elogiile la adresa sa au început sa curgă imediat din toate colţurile lumii. Preşedintele SUA, Barack Hussein Obama, a ordonat chiar coborîrea steagurilor în bernă pe o perioadă de 10 zile în memoria sa. Merită amintit că nu acelaşi lucru s-a întîmplat cînd a murit Margaret Thatcher, doamna de fier a principalului aliat al SUA, Marea Britanie. Dar divagăm de la subiect.

Eu vreau să amintesc că Nelson Mandela a fost membru de vază al Partidului Comunist din Africa de Sud, doar nu oricine participa la şedinţele Comitetului Central al Partidului Comunist. În acelaşi timp era şi lider al Congresului Naţional African care, alături de comunişti, au luptat cu arma în mînă împotriva regimului de apartheid de la Pretoria.

Mandela Slovo
Winnie Mandela, Nelson Mandela şi Yossel Slovo, lider al Partidului Comunist Sud African, la un miting al Congresului Naţional African în 1990

Şi dacă, pe de o parte, Congresul Naţional African condamna metodele folosite de regimul de la Pretoria pentru a se menţine la putere, pe de altă parte şi ei foloseau aceleaşi metode teroriste de interogare a duşmanilor deprinse sub îndrumarea tovarăşilor de la STASI, fosta securitate din Germania de Est, şi aceleaşi metode de lupta de guerilă deprinse de la îndrumătorii lor din cadrul Armatei Republicane Irlandeze, experţi în metodele de luptă urbană.

De altfel acestea sunt şi motivele pentru care Nelson Mandela a fost arestat şi condamnat la închisoare pe viaţă de regimul de la Pretoria, terorism şi apartenenţă la Partidul Comunist Sud African.

Tot în aceeaşi perioadă organizaţia sa, Congresul Naţional African, era consideraţă ca fiind o organizaţie teroristă de Guvernul SUA de la vremea respectivă. Abia în 2008, la aproape 90 de ani, numele lui Nelson Mandela a fost scos de pe lista cu cei mai căutaţi terorişti.

Dar toate acestea sunt detalii care nu au voie să mînjească memoria unui erou. De aceea nu le veţi găsi în prea multe locuri.

Apropo de sfîrşitul regimul de apartheid, multă lume uită de Frederick de Klerk, ultimul preşedinte alb al Africii de Sud, cel care l-a graţiat pe Nelson Mandela şi a făcut posibilă democratizarea ţării.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Nelson Mandela, între mit şi realitate”

Comentariile sunt închise.