Noua Republica respinge Raportul Estrela

UPDATE: Nota redacției – 10 dec. Raportul Estrela a fost respins cu șapte voturi împotrivă și 35 abțineri.

Comunicat al Partidului Noua Republica

Partidul Noua Republică, în acord cu Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) din Parlamentul European, își reiterează dezacordul față de Raportul inițiat de europarlamentarul socialist Edite Estrela, privind Sănătatea Sexuală și Reproductivă și drepturile aferente, ce a fost adoptat pe 26 noiembrie 2013, la Strasbourg, după ce fusese retrimis Comisiei la sesiunea parlamentară din 22 octombrie 2013. Acum, Raportul Estrela, modificat, urmează să fie supus la vot în plenul Parlamentului European pe 10 decembrie a.c.

Această rezoluție, neobligatorie din punct de vedere juridic, încalcă Tratatul UE și nu poate fi folosită pentru a introduce dreptul la avort sau împotriva punerii în aplicare depline a inițiativei cetățenești europene One of Us, ECI(2012)000005, inițiativă pe care partidul nostru o susține. Niciun tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, nici Convenția europeană a drepturilor omului, nici dreptul cutumiar internațional nu pot fi invocate pentru a stabili sau recunoaște un astfel de drept.

Noua Republică consideră că Raportul Estrela a rămas și rămâne inacceptabil din cel puțin trei motive.

1. Promovează avortul fără restricție. Toate instituțiile, organismele și agențiile UE trebuie să rămână neutre în ceea ce privește problema avortului, întrucât aceasta este o problemă ce cade sub incidența legislației din statele membre. Curtea de Justiție a Uniunii Europene confirmă (C-34/10) că orice ovul uman fecundat reprezintă un embrion uman care trebuie protejat. Declarația ONU privind drepturile copilului prevede că copilul are dreptul la protecție juridică înainte și după naștere. Uniunea Europeană nu ar trebui să sprijine nicio autoritate sau organizație care promovează, sprijină sau participă la gestionarea oricărei acțiuni care implică avortul.2. Contestă dreptul fundamental la obiecția pe motive de conștiință al profesioniștilor din sistemele de sănătate. În România obiecția de conștiință este protejată de Constituție și de Codul deontologic al medicului. Nicio persoană, spital sau instituție nu poate face obiectul presiunilor, nu poate fi considerată responsabilă sau discriminată în vreun fel pentru că refuză să efectueze, să accepte efectuarea în incinta sa sau să asiste la practici care ar putea provoca moartea unui embrion uman.3. Totodată, acest raport neagă dreptul statelor naționale, implicit al României, de a decide ce politică adoptă în chestiunea avortului și a practicii medicale în general, ținând cont de faptul că acesta este un drept exclusiv al statelor membre ale UE, implicit al țării noastre, iar cei care votează în favoarea acestui raport votează împotriva interesului naţional.

Noua Republică va monitoriza activ procesul de vot din Parlamentul European și va publica lista europarlamentarilor români care votează împotriva interesului național al României.

 sursa: nouarepublica.ro

Nota redactiei: Raportul Estrela poate fi citit aici.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost