Noua Republică: Guvernul mimează dezbaterea pe Strategia Națională de Sănătate

Partidul Noua Republică a emis astăzi un comunicat referitor la Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, publicată pe site-ul Ministerului pe 27 dec. 2013, pentru a fi dezbătută în termen de 10 zile.

Este prima luare de poziție a unui partid din opoziție față de acest document al guvernului. Redăm mai jos comunicatul.

Partidul Noua Republică își exprimă dezacordul față de decizia Ministerului Sănătății de a supune dezbaterii publice Strategia Națională de Sănătate 2014 – 2020 în perioada 27 decembrie 2013 – 12 ianuarie 2014.

Considerăm că un document atât de important pentru structurarea viitoarelor politici publice în domeniul sănătății trebuie supus unei dezbateri publice reale și nu uneia simulate, după cum există riscul să se întâmple în condițiile în care, din motive bine cunoscute, intervalul ales este cu siguranță cel mai puțin propice organizării unei dezbateri publice autentice.

Semne de întrebare ridică și faptul că documentul în care se prezintă această strategie și nota de fundamentare aferentă nu se bucură pe site-ul Ministerului Sănătății de o prezentare adecvată, fiind mai degrabă ascunse în categoria de documente “Legislație > Transparență decizională”.

Dată fiind această situație stranie, este cât se poate de legitim să suspectăm faptul că Ministerul Sănătății nu dorește o dezbatere publică reală a strategiei naționale de sănătate.

Varianta actuală a strategiei de naționale de sănătate prezentată pe site-ul acestui minister are o evidentă încărcătură ideologică stângistă, care nu ține seama de opiniile și interesele unor largi categorii de contribuabili la bugetul asigurărilor de sănătate din România. Astfel, conform cu prevederile acestui document, în perioada 2014 – 2020 ar urma ca în România să continue una din practicile cele mai discutabile din punct de vedere moral: finanțarea din bani publici a avorturilor la cerere.

Finanțarea de către stat a avorturilor este o măsură abuzivă și unilaterală, tributară unei ideologii stângiste și care se află în directă contradicție cu valorile la care subscriu o mare parte a contribuabililor din România. Constatăm cu regret că propunerea de strategie a Ministerului Sănătății ignoră obiecțiile și criticile constante aduse de ani de zile finanțării avorturilor din bani publici de către organizații ale societății civile din România.

Partidul Noua Republică cere Ministerului Sănătății să organizeze o dezbatere reală a Strategiei Naționale de Sănătate în care să poată fi auzită și vocea organizațiilor civice și politice care aderă la o cultură a vieții. Considerăm că Strategia Națională de Sănătate trebuie să exprime valorile și interesele contribuabililor din România și nu interesele și agendele stângiste pe care le promovează agresiv diverse organizații internaționale și grupuri de interese.

În calitate de partid de dreapta, afiliat la Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Partidul Noua Republică militează pentru o politică clădită pe respectul absolut pentru demnitatea fiecărei vieți umane și pe valorizarea familiei ca matrice fundamentală pentru vitalitatea și sănătatea societății.

sursa: nouarepublica.ro

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Noua Republică: Guvernul mimează dezbaterea pe Strategia Națională de Sănătate”

Comentariile sunt închise.