CENTENAR CORNELIU COPOSU

Mai multe asociatii civice, împreună cu PNŢCD, organizează marţi, 20 Mai a.c., începînd cu ora 13.00, la Biserica Kreţulescu din Bucureşti, un moment omagial pentru Corneliu Coposu (20 mai 1914 – 11 noiembrie 1995), fost preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (1989-1995), senator şi lider al opoziţiei democratice din România postcomunistă. Astăzi, poate mai mult ca oricînd, într-o lume aflată în criză moral-spirituală, este nevoie de recursul la eroi, martiri şi sfinţi. Iar Corneliu Coposu a fost un martir. În sensul, mai larg, de mărturisitor al credinţei în Hristos şi în neamul românesc.
Iată de ce, la împlinirea a o sută de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu, vă invităm să vă alăturaţi nouă pentru a cinsti această personalitate-reper a românilor.
afis Centenar Coposu
Secretar personal şi apoi politic al lui Iuliu Maniu timp de un deceniu, Corneliu Coposu a fost arestat în anul 1947, împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în urma unei înscenări puse la cale de regimul comunist. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a executat 17 ani. În perioada detenţiei, 8 ani a fost ţinut la izolare şi nu a vorbit cu nimeni. A suferit în temniţele comuniste de la Jilava, Gherla, Aiud, Craiova şi Capul Midia. După eliberare, a lucrat ca muncitor necalificat în construcţii. Între 1967 şi 1989 a organizat şi a condus în ilegalitate un nucleu al PNŢ, iar în 1987 a afiliat partidul la Internaţionala Creştin-Democrată.
În ianuarie şi iunie 1990, minerii – aduşi la Bucureşti de Ion Iliescu, liderul FSN (FDSN/ PDSR/ PSD), pentru a înăbuşi în sînge mişcările de protest contra unei Puteri continuatoare a regimului comunist – i-au devastat casa lui Coposu şi au incendiat sediul PNŢCD. Moartea lui Corneliu Coposu a generat un uriaş val de simpatie populară pentru forţele politice anticomuniste din România. La înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, veniţi din toată ţara. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria în alegerile generale din 1996 a Convenţiei Democratice din România, alianţa anticomunistă înfiinţată de Coposu.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost