Lansare de carte: ”Peisaj lăuntric”, de Demostene Andronescu

UPDATE: Din nefericire, lansarea din 15 decembrie, anunţată mai jos, nu va mai avea loc, deoarece în seara zilei de 13 decembrie a încetat din viaţă sora autorului, a cărei înmormîntare va fi pe 15 decembrie. Dumnezeu s-o odihnească!

AFIS Peisaj Launtric Bizantina 15

Fundația ”Sfinții Închisorilor” vă invită la lansarea volumului Peisaj lăuntric, al cunoscutul poet al închisorilor Demostene Andronescu.  Luni, 15 decembrie 2014, de la ora 19:00, la Librăria Bizantină vor povesti despre poeziile din temnițele comuniste Demostene Andronescu, Cristian Curte și Răzvan Codrescu.

Astăzi octogenar, Demostene Andronescu rămâne una dintre vocile lirice cele mai pure şi mai reprezentative ale închisorilor politice din România. VolumulPeisaj lăuntric este testamentul liric al unei vieţi mucenicite, dar şi filă din testamentul unei generaţii fără noroc (cartea e închinată, de altfel, „Generaţiei mele de Don Quijoţi striviţi de prea marele lor vis”).

O poezie care se mişcă între suferinţă şi iertare, între omeneasca “Îndoială” (a se vedea poezia cu acest titlu, dedicată lui V. Voiculescu) şi credinţa în numele căreia merită să mori:

Credinţa mea, sporită strop cu strop, 

O-nscriu ca pe-un inel de foc pe zare,

Iar taina ca pe-o umbră mi-o îngrop

La temelia lumii viitoare.

(“Testament”)

Cartea cuprinde ilustrații-gravuri de Cristina Stratulat, este prefațată de Claudiu Târziu, cu o postfață de Răzvan Codrescu si un interviu cu autorul despre geneza si semnificația poeziilor sale.

Nebun, da, sunt nebun! Dar, lume, dacă

N-ar fi nebuni ai fi de tot săracă,

Ţi s-ar usca şi ramuri, şi tulpină

De n-ai avea prin ei, sus, rădăcină.

Şi-ai fi de tot comună şi banală,

Şi viaţa ţi-ar fi searbădă şi goală,

Căci cei cuminţi n-ar face rod nici unii

De n-ar muri în locul lor nebunii.

                                            (“Nebunul”)


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost