Cum promovează ziarul Adevărul o înșelăciune

În primul rînd vreau să spun că nu am nimic împotriva metodelor de învățămînt alternative. E adevărat că elevii din România, aici mă refer la cei ce iau școala în serios, sînt supra încărcați și că unii dintre ei pot beneficia dacă sînt educați acasă prin așa numitul program de home-schooling.

Doar că sistemul de educație la domiciliu este cu totul diferit de varianta de învățămînt promovată de ziarul Adevărul prin articolul Doi copii din Bucureşti fac şcoala acasă, din cauza problemelor din învăţământ. Mama: „Profesorii tot mai slab pregătiţi m-au convins să îi educ acasă“.

Titlul te face să crezi că vei citi despre ceva mai bun decît sistemul de învățămînt de stat. De fapt afli că mama celor doi copii, după ce tot s-a mutat din țară în țară și a tot schimbat școlile copiilor, s-a mutat înapoi în România și a ales un sistem de învățămînt alternativ pentru copiii ei.

Cum sistemul de învățămînt românesc este complet diferit de sistemele de învățămînt occidentale, e de înțeles că un copil obișnuit cu sistemul occidental poate avea probleme de adaptare. Normal că parinții, într-o situație ca aceasta, încearcă un sistem alternativ de învățamînt pentru copiii lor.

În articolul din Adevărul mama afirmă, printre altele, următoarele:

Copiii mei sunt înregistraţi la West River Academy din Utah, SUA. De la anul, Bogdan va fi înscris la un liceu din Spania, pe care îl va urma şi Julia. Desigur, vor învăţa tot de la distanţă. Eu cred că amândoi au un viitor mai bun şi mai relaxat. Mai târziu se vor putea înscrie şi la facultate, pentru că vor da Bacalaureatul internaţional. Nu ţin morţiş să urmeze o unitate de învăţământ superior, doar dacă simt ei că îi va ajuta. Nu vreau să aibă pur şi simplu o diplomă.

Căutînd pe internet găsim site-ul West River Academy care are secțiuni în trei limbi: engleză, spaniolă și română. Deja se simte miros de înșelăciune. Mergem la varianta în română a site-ului și iată ce găsim pe pagina cu informații generale:

West River Academy este o școală privată independentă internațională acreditată din California, cu o filială în Colorado. Se adresează familiilor care își doresc beneficiile înscrierii la o școală privată ȘI un amestec minim în activitățile lor educaționale. Familiile pot utiliza programa pe care și-o aleg sau pot să nu folosească deloc o programă. Poți primi ajutorul nostru în a crea sau alege un program și un stil de învățare care se potrivește nevoilor copiilor tăi.

Pe pagina cu informații despre absolvirea liceului găsim:

West River Academy le oferă elevilor șansa de a absolvi o academie privată acreditată* (observați steluța). Programul pentru diploma de liceu durează șase luni. Îl poți începe oricând în timpul ultimului an de liceu. Cei mai mulți elevi încep la 1 noiembrie și termină pe 15 mai. Dacă începi programul în timpul unui an școlar și îl finalizezi în anul următor va trebui să plătești pentru înscrierea în ambii ani.

Mergem la baza paginii și găsim următoarea explicație pentru steluță:

*Elevii din anul final de liceu sunt rugați să țină cont de următoarele:

Numai elevii care trec prin Programul nostru pentru diploma de liceu sunt eligibili pentru a absolvi West River Academy. Elevii care doresc o foaie matricolă, dar nu au urmat Programul pot plăti pentru aceasta și o pot primi. Însă foaia matricolă va include următoarea precizare: ”D-nul/d-na … NU a îndeplinit condițiile necesare absolvirii West River Academy.”

Practic, West River Academy este o instituție privată a cărui obiect de activitate este vînzarea de diplome. Dacă ești dispus să plătești poți obține orice diplomă dorești. Cred că e clar acum că este o înșelăciune, întrebarea e de ce a ales ziarul Adevărul să o promoveze pe prima pagină?


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


6 comentarii la „Cum promovează ziarul Adevărul o înșelăciune”

  1. >De ce a ales ziarul Adevărul să o promoveze pe prima pagină?

    Din acelasi motiv pentru care Universitatea Ecologica a evreului Dolphi Drimer, a oferit in anii 90 diplome de medic stomatolog unor italieni care nici nu trecusera prin Romania si care habar nu aveau de limba romana:

    Isi mai aminteste cineva despre afacerea diplomelor false? In urma cu doi ani, cind Ambasada Italiei demasca, printr-un comunicat adresat autoritatilor romane, cel mai rasunator scandal din istoria invatamintului romanesc, cazul a tinut luni intregi, zi de zi, prima pagina a ziarelor. 63 de cetateni italieni, presupusi absolventi ai unei universitati private bucurestene Universitatea Ecologica (UE), al carei rector era Dolphi Drimmer au fost facuti doctori stomatologi la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi, unde si-au sustinut licenta. Unii dintre acestia nu numai ca nu urmasera studii universitare in prealabil, insa nu aveau nici macar bacalaureatul. Cercetarile ulterioare au aratat ca o parte dintre italieni nu venisera in Romania decit de doua ori, deci si sustinerea examenelor de licenta la Facultatea de Stomatologie condusa de Vasile Burlui, de la UMF Iasi, era pusa sub semnul intrebarii. S-a vehiculat atunci ca italienii si-ar fi „cumparat” la negru diplomele de licenta cu cite 50.000 de dolari de caciula. Acum, la doi ani de la inceperea cercetarilor, cazul diplomelor nu mai este amintit decit la talk-show-urile televizate. Saptamina trecuta, intr-o astfel de emisiune, presedintele Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA), prof.dr. Ioan Mihailescu, motiva recenta decizie de retragere a autorizatiei de functionare pentru Universitatea Ecologica prin implicarea acesteia in cazul diplomelor false.

    http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/rezolvati-cazul-diplomelor-false~ni2hd9

  2. Mulțumim pentru aceste investigații! Am văzut articolul din Adevărul și am dezaprobat ceea ce face acea mamă (o feministă dură – după coafură și singurătate – și cu viața petrecută fără sens prin mai multe țări) însă nu am cercetat mai departe.

    • Stimate domn, Ma intreb ce va califica sa puneti etichete „dupa coafura”?! si de unde aveti informatii atat de pertinente referitor la viata „fara sens” a femeii respective!? Mi se pare deplorabil! In alte tari exista posibilitatea de a invata la domiciliu. Se dau periodic niste examene care atesta ca respectivul copil este pregatit pentru o anumita etapa de invatamant. Ca dumneavoastra nu ati alege niciodata un astfel de sistem, nu inseamna ca e obligatoriu gresit! Nici eu nu l-as alege, dar din cu totul alte motive decat ale dumneavoastra. Nu stiu daca doamna e feminista dura, dar dumneavoastra sunteti, dupa cat se observa un misogin trist! In viata mea nu am auzit sa categorisesti pe cineva prin prisma coafurii! Ce sa mai vorbesc despre aiurelile cu sensul vietii! Femeia spunea ca intentioneaza sa mearga cu copiii sa dea Bacalaureatul international, ceea ce dovedeste ca este interesata de educatia copiilor, contrar a ceea ce se incearca a se sugera aici! Nu am pretentia ca stiu cum stau lucrurile in acest caz particular. Dar e clar ca sunt multi, prea multi, cei care , daca nu inteleg un lucru, nu stiu sa aiba alta reactie decat sa arunce cu „mizerii” …

Comentariile sunt închise.