Crăciunul la fosta Închisoare comunistă Piteşti

Camera 4 spital este o încăpere de referință din Penitenciarul Pitești, fostă închisoare pentru deținuții politic în perioada comunistă. Între 1949 și 1951, deținuții de la Pitești, studenți închiși din cauza convingerilor lor religioase și politice, au fost supuși „reeducării”, menită să-i transfome în adepți și unelte ale regimului nou instaurat. Acțiunea, numită de istorici Fenomenul Pitești, a generat manifestări de o violență fizică și psihică extremă din partea torționarilor, tortura supremă fiind transformarea victimelor în torționari care să chinuie la rândul lor asupra propriilor prieteni. Fiind cea mai mare încăpere din penitenciar, camera 4 putea găzdui un numar mai mare de deținuți și a fost folosită ca principală camera de tortură.

În timpul „reeducării”, credința a fost pentru majoritatea poate singura sursă de rezistență. Torturile, în forma lor cea mai monstruoasă, reconstituiau scene biblice în cele mai perverse și ofensatoare moduri. În general teologii sau fiii de preoți erau obligați să fie chiar protagoniștii acestor scene. În final, întrebarea torționarilor era întotdeauna:“Mai crezi în Dumnezeu?”

În prezent, Camera 4 spital funcționează ca spațiu de reculegere și rugăciune (paraclis), spre cinstirea memoriei celor care au suferit în acest loc.

Semnalăm faptul că puteţi participa la slujbele de Crăciun de la Paraclisul Înălţarea Domnului din fosta Închisoare Piteşti, astfel:

  • noaptea de joi spre vineri, ora 12, Acatistul Naşterii Domnului Nostru, Iisus Hristos; Sf. Liturghie,
  • sâmbătă, ora 8, Acatist şi Sf. Liturghie,
  • duminică, ora 8, Acatist şi Sf. Liturghie.
Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Crăciunul la fosta Închisoare comunistă Piteşti”

  1. Sfintii nostrii din arhipelagul romanesc al terorii au salvat si au pastrat idenitatea noastra doar prin CREDINTA. Sa nu-i uitam la acest sfarsit de an:Constantin (Costache) Oprişan, N. Steinhard, E. Rizea, Gh. Calciu, M. Vulcanescu, D. Staniloae, N. Valery-Grossu, Radu Gyr, V. Gafencu, A. Papacioc, L. Arnautoiu, D. Bordeianu, I. Cleopa, N. Crainic, Alex. Ghica, G. Stoica, P. Tutea si multi, multi alti sfinti ai neamului romanesc. Sa ne amintim cu drag de aceste varfuri ale romanilor.

Comentariile sunt închise.