Barnevernet: Alte 11 cazuri dramatice în care sunt implicate familii de români

 Ziare.com informează că deputatul Mircea Dolha (PNL), vicepreşedinte al Comisiei pentru românii din afara graniţelor, a declarat că in Norvegia există 11 familii de romani ai caror copii au fost preluati de catre Barnevernet, însa doar sapte au fost de acord sa discute cu membrii delegatiei parlamentare care urmeaza sa se deplaseze la Oslo saptamana viitoare.

„Stim ca in Norvegia exista 11 familii de romani ai caror copii ar fi fost preluati de Barnevernet, iar dintre acestea doar sapte familii se vor intalni cu noi, printre care se afla si familiile Nan si Bodnariu. Nu stim inca motivul refuzului celorlalte patru familii, care nu doresc sa se intalneasca cu delegatia din România”, a spus Mircea Dolha.

Deputatul liberal a sustinut ca, in cazul care Barnevernet va dovedi ca familiile n-au respectat legislatia norvegiana, vinovatii trebuie sa raspunda.

„Daca se constata ca au fost facute greseli, atunci sa se aplice legile regatului norvegian si cei vinovati sa fie trasi la raspundere, dar drepturile copiilor sa fie respectate. Sa ramana impreuna, nu despartiti, sa nu fie trimisi in locuri necunoscute. Pot fi incredintati unor apartinatori ai familiei sau chiar repatriati, sa poata sa-si vada periodic parintii biologici”, a precizat Mircea Dolha.

El a subliniat ca delegatia parlamentara asteapta dovezi convingatoare privind situatia copiilor preluati de autoritatile norvegiene.

„Avem nevoie de explicatii cat mai convingatoare asupra celor doua cazuri cunoscute. Daca pana ieri (vineri – n.red.) toata lumea spunea ca Barnevernet-ul este un serviciu cu care nu se poate lua legatura, nu da niciodata informatii, are independenta si putere totala etc, acest mit a cazut. Si este si meritul acestei comisii parlamentare. Barnevernet a facut foarte bine ca incepe sa dea aceste lamuriri si era si mai bine daca o facea mai demult pentru a nu se ajunge in situatia de a lasa sa planeze diverse suspiciuni asupra procedurilor sale si sa nu mai fie necesara deplasarea unei delegatii parlamentare a Comisiei pentru comunitatile de romani aflate in afara granitelor Romaniei din Camera Deputatilor in Norvegia”, a punctat Mircea Dolha.

Din delegaţia condusă de Mircea Dolha vor mai face parte deputaţii Mircea Lubanovici (deputat PNL-Diaspora), Maria Grecea (PNL), Ovidiu Iane (PSD), Aurelian Mihai (PNL-Diaspora), iar vizita în Norvegia va avea loc în perioada 19-22 ianuarie.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


7 comentarii la „Barnevernet: Alte 11 cazuri dramatice în care sunt implicate familii de români”

  1. Cred ca discutam în vînt,fara sa cunoastem legile Norvegiei.
    Ce se poate discuta:familiile instalate in Norvegia au fost incunistiintate de legile privind ocrotirea familiei?
    Sau,daca nu,au fost incunostiintati ca trebuie sa se documenteze asupra acestor legi?

    • Sunt sigura ca au fost informati. Dar legile pot avea proceduri sau aspecte mai greu de asimilat. Protectia Copilului are, acum, buget de 1 mld euro pe an. Cei care fac sesizari ca si familiile surogat primesc mii de euro pentru serviciile lor. Circa 20% dintre ccopiii din Norvegia sunt luati de Protectia Copilului. Barnevernet e acuzata de coruptie si de incalcarea drepturilor omului. In Suedia situatia e asemanatoare. O firma suedeza detine 50% contractele Protectiei Copilului din Norvegia.

      • Stati nitel.

        Deci Norvegia, cu adulti provenind din orfelinate si familii surogat este pe primul loc la calitatea vietii din lume ?!

        Romanii, ca parinti care tin sa-si creasa singuri copii, fara ajutor din afara familiei, cum stau la capitolul asta ? Am auzit ca sunt parinti nepriceputi, in general, dupa numarul de divorturi si comportamentul fostilor copii (actuali adulti) in societate.

    • Aflarea in treaba a comisiei parlamentare respective, pe banii publici desigur, nu raspunde la intrebarea lui CTP : Nu sunt deja cazuri identice in Romania ? De grija copiilor romani cine moare de grija ? Guvernul, biserica cumva, sau doar asa, punctual, 2-3 cazuri cu care ne laudam prin presa ?

Comentariile sunt închise.