Cazul Bodnariu: Plan de acţiune

 

Astăzi au avut loc proteste în mai multe oraşe din România, atât pentru familia Bodnariu, căreia Barnevernet i-a luat cei cinci copii, cât şi pentru alte familii ce se confruntă cu abuzuri similare.

Pastorul Daniel Bodnariu a emis un comunicat, referitor la planul de acţiune propus de comunitatea evanghelică. Este important să semnalăm şi să ajutăm, dacă putem, întrucât există zeci de mii de părinţi şi copii, de diferite naţionalităţi, cu vieţile distruse de această politică publică norvegiană, pentru care nu a protestat nimeni, niciodată, dar şi pentru a conştientiza că există riscul ca asemenea legislaţie să fie propusă şi în România.

Redau din comunicat:

„Suntem recunoscători în aceste zile pentru cei ce s-au mobilizat în mai multe orașe mari din România pentru mari adunări de protest. Domnul să vă răsplătească!

În săptămâna viitoare, începând cu ziua de Marți, vor avea loc demersuri diplomatice în vederea reunificării familiei Bodnariu. Chemăm întreaga frățietate la un timp de post și rugăciune pentru cei implicați în acest demers.

În câteva săptămâni, sperăm să putem organiza adunări de protest în fața Consulatelor Generale din San Francisco, Houston și New York! Vom anunța detaliile în zilele următoare.

În lunile Februarie-Martie avem două proiecte: contactarea – prin scrisori și/sau mesaje electronice – reprezentanților și senatorilor din Congresul SUA de către constituenții comunităților române Evanghelice din districtele și statele corespondente; proiectul „Our family stands with Bodnariu family”, adică în fiecare biserică, fotografierea fiecărei familii lângă un afiș mare cu fotografia familiei Marius, Ruth și copiii Bodnariu. Fotografiile urmează să fie postate pe paginile de internet ale fiecărei biserici, dar și prin social media.

Sâmbătă, 16 Aprilie, va avea loc o mare zi de adunări și marșuri de protest pretutindeni!

Rugăm toate comunitățile române evanghelice din SUA, Canada, România și pretutindeni în Europa să se organizeze în vederea unui impact major asupra opiniei publice din toată lumea în favoarea familiei Bodnariu!”

sursa:

CAZUL BODNARIU: COMUNICAT OFICIAL – PLAN DE ACȚIUNE

Tot astăzi, pastorul Ilie Blebea face precizări pentru ne-protestanţi.

„În ce privește situația familiei Bodnariu, chiar între evanghelici, s-au delimitat două tabere. Prima, care susține familia Bodnariu spiritual și social, prin toate demersurile posibile și normale, și a doua, care propune alte forme de susținere, sau îndeamnă spre a fi mai moderați și echilibrați.

Eu am ales să fac parte din prima. […]

Sincer, îmi pare rău de cei care nu se implică. Îmi pare rău că nu tac, măcar de ar tăcea….

Am avut îndemnul, de când am fost la Timișoara, să scriu câteva rânduri pentru ei. Câteva rânduri pe care le consider clarificări pentru cei în confuzie. Mă adresez evanghelicilor, care nu se implică pozitiv în cazul Bodnariu și al celorlalte familii, care trec prin această dramă.

Protestele nu sunt în numele niciunei biserici locale.

Nu sunt asumate de nicio biserică. Ele au fost inițiate de fr. Daniel Bodnariul (fratele lui Marius Bodnariu) și fr. Cristian Ionescu (pastor penticostal din Chicago, USA), așa cum se poate vedea în toate comunicatele referitoare la proteste. Nu este un demers al unei biserici, însă bisericile au solidarizat și este foarte bine. […]

Protestele nu înlocuiesc rugăciunea, postul și alte demersuri spirituale.

Protestele însoțesc și urmează rugăciunii, postului și altor demersuri spirituale. […]

Protestele sunt pașnice. 

Nu sunt proteste scandaloase, de revoltă, ci sunt pașnice. Protestăm pașnic împotriva Barnevernet, este normal să protestăm împotriva unei asemenea organizații, oricâtă legalitate ar avea. Se protestează pașnic, civilizat, normal și creștinesc. Nu suntem de acord cu abuzurile în familie (asupra copiilor), dar nici cu abuzurile asupra familiei de către instituții exterioare familiei.

Prostestele sunt de solidaritate. 

Suntem solidari cu drama familiei și a familiilor care trec prin așa ceva. Cum am putea să nu fim? […]

Protestele sunt un prilej de mărturisire a Evangheliei și a credinței noastre în valorile Scripturii.

Solidaritatea arătată și mesajele transmise cu aceste ocazii sunt mesaje de afirmare a Evangheliei și a credinței în principiile Scripturii. Familia este în centrul voii lui Dumnezeu, și legată intrinsec și inseparabil de mesajul Evangheliei. […]

Noi suntem protestanți (Baptiștii) și neoprotestanți (Penticostalii și alți evanghelici). 

Să nu uităm că identitatea noastră istorică este legată de proteste. […]

Prin urmare, frați creștini evanghelici din România, alăturați-vă în toate demersurile pentru familie și pentru viață după valorile Scripturii!

Și, dacă nu vă alăturați, ar fi bine să tăceți! Nu pierdeți ocazia de a face ceva, sau de a tăcea!”

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost