Ce spune legea despre intonarea imnului național

Ministrul Tineretului și Sportului, doamna Elisabeta Lipă, a publicat pe Facebook următoarele:

Doresc sa ma adresez suporterilor, care si-au manifestat nemultumiri cu privire la adresa emisa de MTS, cu nr. 377 / 13.01.2016, cu cateva precizari, fata de un subiect care suscita interes si care, consider eu, nu a fost inteles si din cauza unei prevederi din Regulamentul Federatiei Romane de Baschet, clar in contradictie cu Legea nr. 75 / 1994, Cap. 2, Art.10, lit. (e) si Art.11, si Hotararea nr. 1157 /2001, care reglementeaza Normele privind obligatia intonarii Imnului National, doar in situatiile precizate de Lege.

Nu a fost un Ordin de ministru, cum s-a speculat, nu s-a constituit în vreo amenințare sau jignire la adresa cuiva.

Nu cred că există vreo persoană în această țară, și cu atât mai mult cei aflați pe lista mea de prieteni, care să creadă vreun moment că eu, Elisabeta Lipă, dovedesc lipsă de respect față de Imnul Național al României. Pentru mine nu există acorduri mai frumoase decât cele ale Imnului. Mi s-a cântat de cinci ori pe podiumul olimpic și l-am ascultat de fiecare dată cu ochii în lacrimi, cu emoție, mândrie si bucurie in suflet. Și acum lăcrimez când aud ”Deșteaptă-te, române!”. Nu știu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată Imnul la vreo competiție națională si am castigat 25 de titluri de campioana nationala in cariera. Nici in deschiderea meciurilor din capionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo si alte discipline NU se intoneaza Imnul National deoarece nu este permis de legislatia in vigoare in Romania.

Nu am făcut altceva decât să respect si sa aplic Legea in Romania in spiritul Constitutiei pe care am jurat la Investire, in onoranta functie de ministru. Atât!

Toate acestea în urma gestului antrenorului echipei de baschet feminin Universitatea Cluj, Dragan Petricevic, care a cerut elevelor sale să continue încălzirea după intonarea imnului național și să nu acorde nici o importanță așa zisul imn al secuilor dinaintea meciului de la Sfîntu Gheorge împotriva echipei locale, Sepsi.

Doamnă ministru, îmi permit să vă contrazic. Legea nr 75/1994 și Hotărîrea nr. 1157/2001, la care faceți dumneavoastră referire, specifică momentele în care e obligatoriu de intonat imnul national. Asta nu înseamnă că doar în acele momente se poate intona.

Legea nr 75/1994:

Art. 10. – Imnul naţional al României se intonează:

a) la festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional;b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor „Radio România” şi „Televiziunea Română”, în interpretare vocală;c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern;d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România;f) la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului;g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale.

Art. 11. – Imnul naţional al României poate fi intonat şi la alte manifestări organizate în unităţi de învăţământ sau alte instituţii de cultură.

 

Hotărîrea nr. 1157/2001:

CAPITOLUL II
Intonarea imnului naţional al României

Art. 11. – Imnul naţional al României este, potrivit legii, „Deşteaptă-te române”.

Art. 12. – (1) Imnul naţional al României se intonează vocal şi instrumental.

(2) Intonarea vocală, precum şi publicarea oficială a imnului naţional se fac numai în limba română.

Art. 13. – (1) Imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu:
a) la festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, cu ocazia Zilei imnului naţional, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional;
b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor posturilor naţionale de radiodifuziune şi televiziune, în interpretare vocală;
c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern;
d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;
e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România;
f) la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului;
g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale, de stat şi particulare.

(2) Imnul naţional al României poate fi intonat şi la alte manifestări organizate în unităţi de învăţământ sau în alte instituţii de cultură.

Art. 14. – (1) În interpretare vocală prescurtată imnul naţional al României se intonează potrivit textului şi partiturii stabilite de lege.

(2) În interpretarea fanfarelor sau a altor formaţii instrumentale muzica imnului naţional se intonează o singură dată.

Art. 15. – La începutul manualelor şcolare (abecedare, manuale de citire pentru ciclul primar, manuale de limba şi literatura română, manuale de istorie şi manuale de limba maternă pentru minorităţile naţionale) se tipăreşte textul imnului naţional al României, potrivit legii.

Art. 16. – Imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia.

Spuneți-mi, vă rog, unde anume în lege se spune că o federație, asociație, organizație etc. nu poate menționa în regulamentul intern că în cadrul oricăror manifestări sau evenimente pe care le organizează e obligatorie intonarea imnului național? Și explicați-mi, vă rog, cum anume a încălcat Federația de Baschet legea? Din cîte știu eu, atîta timp cît ceva nu este interzis explicit prin lege, este legal.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


11 comentarii la „Ce spune legea despre intonarea imnului național”

  1. Observaţiile sunt pertinente. Trebuie avut în vedere că doamna general-ministru Elisabeta Lipă a fost numită politic de către Pesedeu şi nu şi-a câştigat funcţia într-o competitie de management sau de cultură generală. A vâslit de una singură. Prin urmare, de aceea nici n-a apelat la un jurist. Şi tot de aceea nu spune:”am greşit, revin asupra deciziei”.
    Chiar dacă joc o miuţă cu cei din blocul vecin am dreptul să ascult, cu respect, imnul naţional.
    Faţă de sportiva Elisabeta Lipă şi de performanţele sale excepţionale am toată stima!

  2. Cu amaraciune – din experienta proprie – o spun: NU ESTE PERMIS DECAT CEEA CE ESTE PREVAZUT DE LEGE.
    Asta, in Romania unde legea se ocupa de cetatean si nu de om, ca e altceva.
    Nici faptul ca a fost propusa/promovata de PSD nu are relevanta – Elisabeta Lipa este o personalitate reala si meritorie.
    Pe mine altceva ma socheaza – „precizari” prin care se limiteaza exprimarea iubirii de tara si lipsa de masuri fata de batjocorirea tarii.
    Cand spun TARA, „vad” pamant-neam-credinta, „treimea nedespartita” care defineste unicitatea si vesnicia poporului nostru pe acest pamant.
    Nu se cuvenea sa sanctioneze „gazdele” ?(venetici tolerati, cazuti in ostilitate ne-simtitoare impreuna cu cozi de topor – romani cazuti in lepadare si inchinatori la conditia de „magyar” – fals romano-catolic si bajbaitor de idiom fino-ugric)..
    … Cu suspendarea terenului, cu demiterea Presedintelui clubului (daca este „al statulu”, cu penalizare de puncte „la masa verde”… a onoarei si demnitatii NATIONALE?
    Nu se cuvenea sa sesizeze Parchetul pentru instigare la dezmembrarea Tarii prin folosirea de mesaje si simboluri specifice, contrare legii cu privire la manifestarea in public???
    Daca nu te astepti ca o femeie sa aiba CxxxE, poate ca „Generalul” – care este Domnia Sa va avea o zvacnire de bun simt si va reveni asupra ipocritei adrese: poate fi legala dar nu este in spiritul legii, a celei care este a romanilor, ca natiune care tolereaza si alogenii si copii lor nascuti aici, fie si de mai mujlte generatii.
    Nu stiti a fi romani – mergeti acolo unde va cheam inima si lasati nemultumirea in urma…

  3. Elisabeta Lipa, gadeste la aceleasi standarte la care vorbeste… Ori omul nu trebuie sa gandeasca cu muschii , ci are alte organe specializate in acest domeniu.

    Fata e o marioneta, promovata de clubul Dinamo. Din ce se scrie pe unele forumuri acolo a fost un meneger catastrofal, iar lumea a rasuflat usurata, cand duduia Lipa „a avansat la minister”.

    Din cate se vede si aici si-a dat in petec, e drept la presiunea biricratilor UE.

  4. Un salut calduros pentru Rostonline si cititorii sai! Am citit cu mare bucurie acest articol, pentru ca el reda maniera corecta de interpretare a legii privind momentele in care se intoneaza imnul national. Cadrul normativ prevede clar situatiile cand imnul este oblgatoriu, asigurandu-se, astfel, ca imnul este interpretat INTOTDEAUNA in acele momente, NU DOAR in acele momente. Scopul normei legale este acela de A PRECIZA OBLIGATIVITATEA INTONARII IMNULUI in cadrul anumitor manifestari, NU DE A INTERZICE intonarea sa IN ALTE MOMENTE! P.S.: nu am intentionat sa afectez echilibrul vizual al cuiva prin utilizarea majusculelor, ci doar sa subliniez / accentuez anumite elemente! Multumesc!

  5. Ma scuzati, dar de cand manifestarile sportive sunt manifestari culturale? Dar totusi, de ce e nevoie ca la competiile interne sa cantam imnul national? De ce e nevoie sa abuzam de el, sa-l banalizam? Ce se intampla daca nu-l cantam la meciurile interne?

    • Ma scuzati, dar de ce sa nu se cinte? Americanii isi banalizeaza imnul pentru ca-l cinta in absolut orice situatie?

      • Nici americanii nu au aceeasi opinie cu privire la cantarea imnului. O parte din americani nu vrea cantarea imnului la competitii interne, din motive similare: intonarea imnului a devenit un show, iar nu toate vedetele invitate sa faca asta se ridica la inaltimea asteptarilor.

        Intonarea imnului o fi relevanta in secuime, dar in alte zone ar arata ca o obligatie ce va fi luata in ras, pentru ca va deveni o corvoada.

  6. Nu e ilegal, dar din postura Dumneavostra de ministru, de chestor de politie, de mare sportiv (care ati primit medaliile pe acordurile imnului national), este imoral ! Cred ca si ilegal, pentru ca din postura de ministru și cea de chestor ati facut un juramat de credinta fata de țară, ceea ce implica si simbolurile sale – imn, drapel…Păcat, e o chestiune importanta care probabil vă va stirbi imaginea de mare sportiv, in constiinta cetatenilor României. Pentru astfel de incidente nu trebuie sa existe compromis…pentru ca te compromiti!

Comentariile sunt închise.