Ziua Românilor de Pretutindeni

Liderul Manifestaţiei Anticomuniste din Piaţa Universităţii din 1990, Marian Munteanu, a reluat ieri propunerea ca ziua de 15 iunie să fie declarată Zi Naţională a României, a lui Eminescu şi a Românilor de Pretutindeni.

Citez din comunicat:

Deși, personal, sunt printre cei care consideră că data reală a nașterii sale este 20 decembrie 1849 (apreciind ca mai verosimilă mărturia Poetului și a familiei sale decât o consemnare birocratică, într-un registru oarecare), este bine ca Eminescu să fie sărbătorit și opera sa să fie cunoscută și promovată – și astăzi, și oricând. În definitiv, putem face asta, și e bine să o facem, cu orice prilej. Avem și vom avea întotdeauna nevoie de Eminescu, de puterea gândurilor sale, de înțelepciunea scrierilor sale și de frumusețea versurilor sale.

De altfel, de-a lungul anilor, am militant constant pentru ca ziua trecerii sale în nemurire, 15 Iunie, să devină Ziua Națională a României. Mă gândesc că a venit momentul să repun în discuție acest proiect. Avem nevoie de o Zi Națională care să reprezinte atașamentul nostru față de valorile fundamentale ce ne definesc ca popor, pe lângă ziua de 1 Decembrie, Zi Națională cu semnificații înalt politice pentru statul român.

Ca principal argument al alegerii zilei de 15 Iunie aș aminti că este în spiritul tradiției noastre ca ziua trecerii la cele veșnice să fie consemnată ca zi reprezentativă a unei personalități exemplare (așa cum se procedează, cum bine știm, în cazul Calendarului Creștin).  În plus, 15 Iunie este o dată certă, care nu lasă loc niciunei îndoieli sau dezbateri.

Mai mult, nu am fi singurii cu un asemenea tip de opțiune. Poporul portugez (de care suntem atât de apropiați, sufletește) are ca Zi Națională 10 iunie, „Dia de Camões”, ziua morții marelui poet lusitan Luís de Camões. Portugalia a proclamat această zi, oficial, „Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas” (Ziua Portugaliei, a lui Camoes și a Comunităților Portugheze). De ce nu am proclama, la rândul nostru, ziua de 15 Iunie „Ziua României, a lui Eminescu și a Românilor de pretutindeni” ? Cred că avem această datorie față de Eminescu.

Marian Munteanu

În 2010 Parlamentul României a declarat ziua de 15 ianuarie, când s-a născut Poetul, Zi a Culturii Naţionale.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Ziua Românilor de Pretutindeni”

  1. Nuuu, fereasca Dumnezeu. Nu pe 15 Iunie ci pe 15 Ianuarie !
    Data nasterii lui Mihai Eminescu se situeaza in aura sarbatorilor legate de Nasterea si Botezul Mantuitorului, cand crestinii pun temelia unui nou an cu incredere, sub binecuvantarea Bisericii si putem presupune ca traiesc inca sub efectul Slujbelor Sfantului Vasile cel Mare. Au scapat de imaginile cu Ceausestii asasinati de fostii lor protejati, cu Dinescu si Brates chemend populatia sa apere Televiziunea si cu Iliescu vorbind despre idealurile nobile ale comunismului.
    15 Ianuarie este ziua cea mai potrivita pentru a ne serba Tara.
    Ideea alegerii datei mortii Poetului ( in conditii tragice ) ca data a Sarbatorii Nationale cred ca a inflorit in mintea unor sociologi antrenati in manipularea poporului roman.
    15 Iunie este o data mult prea apropiata de 13 Iunie…
    .Are cineva interesul sa asocieze imaginiea lui Mihai Eminescu cu cea intens mediatizata a eroului Pietei Universitatii, posibil viitor candidat la Presedintie ?
    Sper ca urmatoarea afirmatie, pe care o consider o gluma proasta, nu a ajuns la urechile Patriarhiei si nici in inaltimile stelare in care straluceste spiritul lui Eminescu : „Ca principal argument al alegerii zilei de 15 Iunie aș aminti că este în spiritul tradiției noastre ca ziua trecerii la cele veșnice să fie consemnată ca zi reprezentativă a unei personalități exemplare (așa cum se procedează, cum bine știm, în cazul Calendarului Creștin”.
    Alternativa monarhica a cazut prin inlaturarea Printului Nicolae, iar echipa Iohannis-Ciolos se va uza sub presiunea evenimentelor externe.
    Ce ne ofera Serviciile ? Aceeasi ciorba reincalzita.

  2. „Alternativa monarhica a cazut prin inlaturarea Printului Nicolae” – NICI VORBA, pro-lgbt -gay / homosexualitate mai lipsea…
    Regele poate desemna un Print … Sarb, Grec, Bulgar, Albanez (ortodox) sau din Apus daca se converteste, Ar fi nepoti de veri probabil…, oricum… are dreptul natural.
    =============
    Dl. Munteanu sa lase poezia („Cred că avem această datorie față de Eminescu.”) si sa actioneze pentru recuperarea drepturilor asupra bogatiilor naturale.

  3. Avem zi nationala a Romaniei, imediat dupa 30 noiembrie, a Sfantul Apostol Andrei, cel carea i-a crestinat pe romani.Nici ca se putea o coincidenta mai fericita!

Comentariile sunt închise.