Arhiepiscopia Bucureștilor: Două milioane de euro pentru acțiuni filantropice în 2015

Agenția Basilica a publicat azi Raportul pe anul 2015, referitor la acțiunile sale filantropice, misionare și administrative. Citiți Raportul aici.

Cel mai important proiect filantropic al Centrului eparhial a constat în înființarea a 6 cantine sociale ale protopopiatelor în cele 6 sectoare ale Capitalei. În urma colaborării dintre autoritățile locale și protopopiatele din București, au fost deja sfințite și funcționează patru cantine sociale, celelalte fiind în proces de amenajare.

Unitățile de asistență socială și medicală ale Centrului Eparhial sunt: 1. Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie; 2. Așezământul Social Justinian Patriarhul; 3. Căminul de Bătrâni Pasărea; 4. Centrul de Zi pentru Copii Sf. Mc. Sofia; 5. Cantina Medico-socială a Centrului eparhial; 6. Farmacia Socială Vasiliada din București; 7. Centrul de Găzduire Sf. Ierarh Nicolae de la Câmpina.                                          

Unitățile sociale acreditate care funcționează ca ONG-uri aflate sub oblăduirea Bisericii sau pe lângă parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor sunt: 1. Fundația Sfânta Macrina; 2. Fundația Bucuria Ajutorului – Filiala Urlați; 3. Asociația Sfântul Arhidiacon Ștefan; 4. Fundația Sfântul Spiridon Vechi; 5. Asociația Sfântul Silvestru – Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice; 6. Asociația Comitetul de Binefacere Icoana; 7. Căminul pentru persoane vârstnice Christiana; 8. Așezământul social – Parohia Precupeții Vechi; 9. Asociația Diaconia – Cantina socială Sf. Ana, Sector 2 București. La acestea se adaugă mai multe cabinete medicale și cantine sociale organizare de către parohii, mai ales în București.

În cursul anului 2015, resursele financiare folosite pentru acțiuni filantropice au atins suma de 8.583.023 lei (circa 2 milioane de euro).

Activităţile şi cheltuielile instituţiilor enumerate mai sus nu cuprind activităţile social-filantropice educaţionale desfăşurate prin şcolile teologice, şcolile şi grădiniţele patronate de Arhiepiscopia Bucureştilor, nici programele after-school şi taberele pentru copii şi tineri organizate de mai multe parohii. De asemenea, nu sunt menționate nici cheltuielile privind o mulţime de activităţi caritabile ale parohiilor şi mănăstirilor în favoarea bolnavilor și săracilor, care nu au fost cuantificate financiar şi ca atare nici raportate centrului eparhial.

Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor a sprijinit victimele accidentului de la Clubul Colectiv din Capitală, alocând un fond de urgență în cuantum de 200.000 lei. Un număr de 70 de persoane afectate de acest eveniment au beneficiat de sprijin financiar de urgență, iar unele dintre acestea sunt ajutate social și pastoral în continuare.

În anul 2015 a fost încheiat un acord de parteneriat cu Biblioteca Națională a României și a fost organizat un paraclis în incinta instituției, închinat Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, protectorul bibliotecarilor. Arhiepiscopia Bucureștilor a sprijinit proiectul Centrului Cultural Carmen Sylva Sinaia, instituţie publică de cultură subordonată Consiliului Local Sinaia, pentru înfiinţarea unui muzeu al oraşului Sinaia. Muzeul a fost inaugurat în decembrie 2015.

La încheierea anului universitar 2014-2015 erau înscriși la toate specializările Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București peste 1000 studenți. La aceștia se adaugă peste 400 masteranzi și doctoranzi. În școlile de stat activează 736 profesori de Religie.

În anul 2015 în Arhiepiscopia Bucureștilor au fost înființate 3 parohii, târnosite 10 biserici și sfințite cu agheasmă 6 locașuri de cult și o capelă, unele dintre acestea fiind re-sfinţite în urma recepţionării lucrărilor de consolidare. La acestea se adaugă punerea pietrei de temelie pentru 5 biserici noi și o capelă mortuară, lucrările la cele 56 de biserici și 13 capele aflate în construcție și la cele 91 biserici la care se execută lucrări de consolidare sau restaurare, precum și 207 biserici în curs de pictare sau restaurare a picturii (în anul 2015 au fost angajate prin licitație un număr de 46 de lucrări noi de pictură sau restaurare a picturii).

În anul 2015 au fost continuate lucrările la mai multe obiective de interes eparhial și național (Catedrala Mântuirii Neamului, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, Centrul Cultural-misionar Familia, mănăstiri și parohii) și au fost intabulate drepturi de proprietate asupra unor bunuri imobile parohiale pentru 13 unități de cult.

Arhiepiscopia a susținut financiar lucrări de consolidare și restaurare a Reședinței patriarhale și lucrări de sistematizare a parcului adiacent, precum și lucrări de renovare a Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul și a căminului studențesc, paralel cu lucrările de consolidare, restaurare și dotare a bisericii Sfânta Ecaterina, paraclis studențesc.

Din punct de vedere financiar, Fabrica de lumânări Făclia Sfinţilor Români a rămas și în anul 2015 principală sursă de venituri a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Veniturile obținute de Arhiepiscopia Bucureștilor din toate aceste activități economice sunt folosite pentru a susține activitățile cultural-misionare, educaționale și social-filantropice începute în anii precedenți, precum și altele noi, organizate conform nevoilor.

Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Centrul eparhial, protoieriile și parohiile sale, a continuat să fie și în anul 2015 cel mai mare susținător financiar al Ziarului Lumina, al postului Radio Trinitas și al postului TV Trinitas. Totodată, această Arhiepiscopie este și cea mai darnică eparhie în susținerea financiară a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Arhiepiscopia Bucureștilor: Două milioane de euro pentru acțiuni filantropice în 2015”

Comentariile sunt închise.