Se lansează albumul „Iconari în Otopeni”

Vineri, 25 martie, de la ora 19:00, chiar de Praznicul Bunei Vestiri, Librăria Bizantină (Bucureşti, str. Bibescu Vodă nr. 20) vă invită la un eveniment mult aşteptat: lansarea catalogului dedicat Simpozionului national de iconografie „Iconari în Otopeni”, ediţia a III-a, cu tema Iconostasul. Vor vorbi: Mădălina Mirea, istoric de artă şi Ioan Popa, pictor iconar şi organizatorul Simpozonului.

Noi, Rost, vom fi alături de iconari şi invitaţi, cu toată dragostea. Vă aşteptăm şi pe dvs., cititorii noştri.

***

Poate ca nici o alta editie nu ar fi putut aduce in evidenta rolul si randuiala iconografica in randul comunitatii celor credinciosi decat una dedicata iconostasului. Aceasta pentru ca, la randul sau, iconostasul nu este o simpla alaturare de icoane stranse sub apanajul unui subiect generic, asa, ca o expozitie de arta. Ci este tocmai expresia cea mai vie, mai marturisitoare a randuielii partilor intr-un intreg (caci in biserica toate sunt legate de toate), trimitandu-ne la ceea ce spunea parintele Dumitru Staniloaie atunci cand vorbea despre Sfantul Grigorie de Nyssa si cantarea liturgica, anume ca “fiecare individualitate din univers este o alcatuire unitara a partilor sale necontopite. Toate raman intr-o identitate in miscarea loc. Numai asa nu se amesteca haotic. Numai asa raman si se imbina intr-un ansamblu armonic formele lor.”

Vom gasi cel mai adesea in definitiile simple ca iconostastul este cel care separa un spatiu de altul, cel care ascunde Taina, care fereste – definitii ce par cel putin a ne delimita accesul, dar care ne aseaza si in fata unei lupte. Aceasta incercare de definire a iconostasului din perspective istorice, icongrafice, legate de alte parti ale corpului liturgic a sintetizat preocuparile editiei a treia, descriind tot atatea modalitati de intelegere de fapt a randuielii si rostului anume al acelor icoane ce compun iconostasul. Pentru ca iconostasul nu este niciodata o tema, ci o actualizare a tuturor celor legate de comuniunea liturgica. Alegerea sfintilor care sa insoteasca cele doua icoane imparatesti s-a facut desigur si dupa faptul ca 2015 a fost anul comemorativ al Sfantului Ioan Gura de Aur si al marilor pastori de suflete din parohii, an omagial al parohiei si manastirii. Registrele catapetesmei, prezenta anumitor sfinti sau absenta altora (desi trebuie sa ne disociem de intelegerea curenta a acestei absente caci in iconografia bisericeasca nu trebuie sa avem reprezentati toti sfintii ca sa intelegem ca si doar unii dintre ei ii pot reprezenta pe toti) sunt explicate in cartea de fata alaturi de lucrari realizate in atelier sau in alte locuri si timpuri.

Catapeteasma este locul rodirii ogorului lui Dumnezeu – gustarea Raiului. Loc al hotarului ce uneste masura timpului miscator cu cea a altui timp, iconostasul ce a luat chip anul acesta in atelierele de la Otopeni aduce in prezenta existenta artistica a icoanei, frumusetea ce face parte din aceasta gradina pentru ca ea radiaza puterea lui Dumnezeu. Alcatuirea formei a adus asadar impreuna o suma de oameni feluriti, fie ei arhitecti, iconari, fauritori de obiecte liturgice si icoane, asa incat cel care picteaza icoana impreuna cu cel care face mozaic alaturi de cel care brodeaza dvere au dat glas tocmai acestei prezente. Care nu trebuie sa fie completa sau complex articulata, ci trebuie, prin lucrarea impreuna, prin incercarea inlantuirii partilor acestei unitati a iconostasului, sa reprezinte comunitatea intreaga – si pe cei care fauresc si pe cei care, privind, participa la faurire si deci la marturisire si rugaciune.

Asa a aratat, in 2015, desfasurarea atelierelor de la Otopeni a iconarilor. Sigur ca ea nu a fost doar a iconarilor. A fost si a celor care au vorbit despre iconostas, si a celor care s-au perindat pe la Centrul Cultural “Ion Manu”, a fost a noastra, pentru care iconostasul este una dintre imprejmuirile gradinii in care “Nici cel ce sadeste nu e ceva, nici cel ce uda, ci numai Dumnezeu Cel ce face sa creasca” (Sfantul Apostol Pavel I Corinteni 3,7).

Cosmina Chituc


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost