Cine a fost? (II) Constantin Beleciu

Muncitor din Bacău, fără apartenență politică („nimic“) [1], a fost arestat pe 29 mai 1948, iar în 1949 a fost condamnat la 12 ani de „muncă silnică“ pentru „uneltire împotriva ordinii sociale“ (art. 209 Cod Penal), pe motiv că:

A dat 100 lei ajutor legionar și a găzduit pe leg[ionarul]. … [nume neînțeles] și Berza Eugen care avea activitate legionară.

În context, a da o cană cu apă, o bucată de pâine, a găzdui un „fugar“, pe scurt, simpla compasiune, solidaritate umană – dacă „fugarul“ era / fusese legionar – te plasa la „ajutor legionar“ și clasa la criminalitatea anticomunistă cea mai înaltă.

A fost deținut la Gherla, închisoarea pentru „muncitori“ și „țărani“, unde a murit pe 24 februarie 1951 în „demascări“.

De la etajul III, unde aveau loc maltratările, a fost dus la cabinetul medical. Medicul Viorel Bărbos, care l-a consultat, a constatat un TBC pulmonar în stare gravă, boală pe care o avusese şi înainte de bătăi şi torturi, însă într-o formă uşoară. Nu a observat urme de bătăi pe corp. Întârzierea deciziei de internare, datorată ofițerului politic Gheorghe Sucigan, i-a grăbit sfârșitul. [2]

NOTE
[1] Cf. fișa sa matricolă penală.

[2] Cf. lucrarea noastră, Reeducarea în România comunistă (1948-1055). Târgşor, Gherla, Iaşi/Bucureşti, Polirom, p. 177.

The following two tabs change content below.
Mircea Stănescu
Doctor în filosofie al Universității București, consilier principal (arhivist) la Arhivele Naționale ale României, Biroul de Arhive Contemporane. Între 1999 și 2002 a efectuat stagii de cercetare în științe politice la Institut d’Études Politiques, iar în perioada februarie‑iunie 2002, un stagiu de cercetare postdoctoral în sociologie politica la Maison des Sciences de l’Homme. A participat cu comunicări științifice la numeroase sim­pozioane și conferințe și a publicat articole in revistele Memoria și Timpul. Este coautor al manualelor de istorie pentru clasele a X‑a și a XI‑a apărute la Editura Sigma în 2005 si 2006. Autor al trilogiei "Reeducarea în România comunistă" apărute la Editura Polirom, a lucrării "Organismele politicii românești (1948-1965)" apărută la Editura Vremea, coautor al lucrării "Procesele reeducării (1952-1960). Statul și dreptul. Instrumente de represiune ale dictaturii comuniste" apărute la Editura Matrix Rom.
Mircea Stănescu

Ultimele articole de Mircea Stănescu (toate)

Spune-ți părerea