Institutul Wiesel și problema rasismului

Poliția a arestat suspecții în cazul actului rasist din Piața Universității, petrecut cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor. Până aici, toate bune și frumoase.

Altceva:

Incidentul a provoacat reacţii la nivel înalt. Reprezentanţi ai Guvernului, Preşedinţiei şi chiar ai Băncii Mondiale au condamnat actele de rasism de la Bucureşti. (sursa)

Cum așa? Ați spus: Banca Mondială? Adică Alexandru Florian, de la Institutul Wiesel, nu a scos un cuvințel? Și nici nu a luat parte, alături de membrii Guvernului, la manifestarea care a urmat?

Cum ați spus, apoi? Institutul în discuție nu a suflat o vorbă nici atunci când au fost agresate femeile musulmane din motive islamofobe?

Până la urmă, cum spune proverbul, în orice rău este și un bine, căci am înțeles și noi despre ce este vorba: antisemitismul (rasismul față cu evreii) este altceva decât antițigănismul (rasismul împotriva rromilor / țiganilor) și islamofobia (rasismul antiarab / antiturc).

Pe scurt, asta-i: rasiștii „noștri“ sunt mai răi decât rasiștii „lor“ sau, mai mult, mai grav, ai lor nici măcar nu există!…

Dom’ Ioanid, dom’ Shafir, vă rugăm frumos, schimbați-l pe Florian, căci s-a prins lumea cum stă treaba cu lupta dvs. împotriva rasismului, a xenofobiei! Sau, mai bine, faceți o „rotație a cadrelor“, așa cum vă lăudați: adică treceți dvs., nacealnicii, „la munca de jos“ și lăsați șefia pentru cadrele mai tinere!

Mircea Stănescu

About Mircea Stănescu

Doctor în filosofie al Universității București, consilier principal (arhivist) la Arhivele Naționale ale României, Biroul de Arhive Contemporane. Între 1999 și 2002 a efectuat stagii de cercetare în științe politice la Institut d’Études Politiques, iar în perioada februarie‑iunie 2002, un stagiu de cercetare postdoctoral în sociologie politica la Maison des Sciences de l’Homme. A participat cu comunicări științifice la numeroase sim­pozioane și conferințe și a publicat articole in revistele Memoria și Timpul. Este coautor al manualelor de istorie pentru clasele a X‑a și a XI‑a apărute la Editura Sigma în 2005 si 2006. Autor al trilogiei "Reeducarea în România comunistă" apărute la Editura Polirom, a lucrării "Organismele politicii românești (1948-1965)" apărută la Editura Vremea, coautor al lucrării "Procesele reeducării (1952-1960). Statul și dreptul. Instrumente de represiune ale dictaturii comuniste" apărute la Editura Matrix Rom.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost