Muntenegru și politica de securitate în Balcani

Geopolitica Grup România și Ambasada statului Muntenegru au organizat astăzi o conferință cu prilejul împlinirii a 10 ani de la recunoașterea referendumului pentru independență și a invitației de aderare la NATO a acestui stat din Balcanii de Vest.

Au vorbit: E.S. Milan Begovic, ambasadorul statului Muntenegru la București, E.S. Paraschiva Bădescu, fost ambasador la OSCE, prof. Vasile Simileanu și Alexandra Bogdanovici, specialist în turism.

E. S. Milan Begovic a făcut referiri la politica externă a statului Muntenegru, după o scurtă incursiune în istoria postcomunistă a țării. O victimă a războiului din Iugoslavia (1991-1995) a fost Muntenegru, cu o economie reprezentată de turism și de transportul maritim. Spre deosebire de alte state foste iugoslave, aici nu au existat conflicte etnice, religioase și nici un fel de violență. După dizolvarea Federației Iugoslave în 2003, Muntenegru a format o Uniune cu Serbia. Referendumul pentru independența țării, organizat cu dificultate în 2006, a fost recunoscut de comunitatea internațională. După zece ani de independență Muntenegru are cea mai dinamică economie din regiune. Provocările cu care se confruntă țara sunt terorismul, fluxurile de migrație spre Europa și modificările climatice, în fața cărora Muntenegru nu poate acționa singur.

Politica externă a țării are ca obiective relațiile bune cu vecinii, cooperarea regională și integrarea euroatlantică. Muntenegru a recunoscut independența statului Kosovo față de Serbia în 2008 și a semnat tratate cu mai multe state vecine. Ca monedă națională a fost folosită marca germană încă din timpul războiului iugoslav, iar după 2002 – euro. Încă din 2008 Muntenegru și-a prezentat candidatura pentru a adera la UE. Negocierile de aderare au început în 2012.

Comunitatea internațională a privit mai mult spre Rusia și mai puțin spre spațiul fost iugoslav. Investițiile rusești sunt aproape nule în Muntenegru. Cele mai multe investiții străine în acest spațiu s-au înregistrat în Muntenegru. După dezvoltarea turismului (circa 18% din PIB) și a transportului Muntenegru speră să devină și un hub de energie electrică pentru sudul Balcanilor. Exportul Serbiei este de două ori mai mare spre Kosovo decât spre Rusia. Muntenegru a încheiat tratate vamale cu state din fosta Iugoslavie, Albania și Republica Moldova. Exporturile României în Muntenegru sunt de 20 mil. euro pe an. Aproape 40 mii români vizitează Muntenegru anual.

În prezent nu există refugiați în Muntenegru. Statul s-a confruntat cu peste 100 mii refugiați în timpul intervenției NATO din cursul războiului iugoslav.

E.S. Paraschiva Bădescu a făcut parte din misiunea OSCE, care a asistat guvernul de la Podgorița pentru organizarea referendumului și îndeplinirea condițiilor necesare pentru recunoașterea independenței țării de către comunitatea internațională. A fost prima misiune internațională prezentă la Podgorița.

O serie de state au avut dubii dacă să sprijine independența țării sau nu, iar misiunea OSCE putea să ofere doar asistență tehnică și nu sprijin politic. Pentru recunoașterea independenței țării comunitatea internațională a stabilit condițiile cele mai dure, de până acum, pentru asemenea situații (obținerea de state status): peste 85% procent de participare și peste 55% procent favorabil independenței. Referendumul a fost un succes pentru că atât guvernul cât și opoziția au lucrat pentru organizarea lui și pentru prezența la vot. După recunoașterea independenței au fost necesare reforme ale instituțiilor. A doua prezență internațională la Podgorița a fost reprezentanța UE, care, alături de alte țări, a finanțat proiecte pentru reformarea statului.

Atât numele Bădescu cât și cel de Paraschiva au reprezentat un avantaj în munca ambasadorului OSCE întrucât sunt foarte populare în Muntenegru, dar dânsa nu a întâlnit comunități închegate de vlahi acolo.

Muntenegru s-a dovedit un campion al reformelor și flancul sudic de securitate al Balcanilor ar fi întărit prin aderarea la UE. Declarația lui Jean-Claude Juncker, conform căreia până în 2020 nu vor mai fi acceptate alte state în UE, face ca acest moment să pară îndepărtat. România sprijină procesul de integrare europeană al țărilor balcanice. Relația cu Serbia este dificilă din cauza unor probleme nerezolvate ale minorității românești de acolo.

Muntenegru are circa 14 mii kmp și 670 mii locuitori. Rețeaua de drumuri depășește 5000 km. Relieful este muntos, cu cel mai sudic fiord din Europa și al doilea canion, ca lungime, din lume. Capitala istorică a țării, unde se află reședința oficială a președintelui, este Cetinje. De aici a fost adusă prima tiparniță din Țara Românească, la Mănăstirea Dealu, la sfârșitul sec. XV.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost