Ce sărbătorim în ziua de 9 mai

Pentru români, 9 mai reprezintă data la care România a devenit stat independent. Pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitatea a de ministru de externe, într-un discurs în fața Parlamentului, a proclamat independența României, declarând că guvernul român consideră că țara a renunțat la suzeranitatea otomană. A doua zi, 10 mai, actul a căpătat putere de lege, fiind votat de Parlament și semnat de către principele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plății tributului de 914.000 lei, suma fiind direcționată către bugetul apărării. Tot cu această ocazie a fost instituit ordinul național Steaua României cu 5 clase, care trebuia să fie acordat tururor cetățenilor care se distingeu pe timp de pace sau război.

Tot la 9 mai se sărbătorește Ziua Uniunii Europene. La data de 9 mai 1950 ministrul de externe al Franței de la acea vreme, Robert Schuman propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Rușii sărbătoresc la 9 mai sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. Nu cred  că noi putem sărbători același lucru. Din punctul meu de vedere, pentru România, al doilea Război Mondial s-a încheiat abia în 22 decembrie 1989, odată cu fuga din fruntea țării a lui Nicolae Ceaușescu, ultimul reprezent al ocupantului de la Răsărit în România.

9 mai 2016 în Rusia
9 mai 2016 în Rusia

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Ce sărbătorim în ziua de 9 mai”

  1. Chiar şi „ziua europei” e o sarbatoare de circumstanţă! Dacă eram sub sovietici sărbătoream exact ce sărbătoresc ei de 9 mai, acuma suntem in ue şi e chic să sărbătorim ce se sărbătoreşte la bruxelles! Eu zic să ne uităm la o sărbătoare de substanţă: Ziua Independenţei României şi cam atât!

  2. Nu cred ca exista pe lumea aceasta,pana acum si probabil in viitor un act mai important decat acesta al :Proclamarii Romaniei ca Stat de Drept si Monarhie.

Comentariile sunt închise.