Premii pentru organizații din diaspora: Ziua Românilor de Pretutindeni

Institutul Cultural Român (ICR), Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) doresc sa premieze creativitatea celor care marchează, prin proiecte culturale, Ziua Românilor de Pretutindeni (29 mai 2016). Astfel, cele trei instituții lansează un program de premiere prin care se urmărește promovarea imaginii României și a românilor în străinătate, a valorilor autentice românești, tradiționale, artistice sau academice, într-un cuvânt, a identităţii româneşti în diaspora.

Premiile au drept scop stimularea mediului asociativ în vederea conceperii și organizării de evenimente culturale.

Programul presupune premierea proiectelor organizate în diaspora, având ca tematică „Ziua Românilor de Pretutindeni” (conform Legii nr. 299/2007, modificate, prin care această zi este sărbătorită în ultima duminică din luna mai, respectiv, 29 mai a.c.).

Aceste proiecte trebuie să aibă ca obiectiv principal promovarea valorilor românești, integrarea românilor în aceste țări fără pierderea identității româneşti şi transmiterea unui mesaj profund identitar.

Dosarele vor fi selectate în cadrul unei prime faze naționale, organizată pe fiecare țară în parte, urmând ca dosarele desemnate câștigătoare la faza națională să fie înscrise în faza finală de selecție organizată de ICR, DPRRP și IEH la București.

Programul are două componente și se adresează:

1. Asociațiilor românești din diaspora, (organizații cu personalitate juridică de drept public sau privat, autorizate/înființate/înregistrate legal în statele de reședință) și persoanelor fizice;

2. Mass-media de limba română din statele de reședință (presă scrisă sau online, canale radio și tv).

Perioada de jurizare pentru faza pe țări: 13 – 24 iunie 2016.

Perioada de depunere a aplicațiilor la faza finală: 4 – 15 iulie 2016.

Anunțarea rezultatelor: 1 august 2016.

ICR și DPRRP vor oferi două premii:

–   un premiu oferit de ICR pentru cel mai bun proiect organizat de o asociație românească din diaspora/ persoană fizică din diaspora, în valoare de 5 000 EUR;

–   un premiu oferit de DPRRP pentru cel mai bun proiect de media de limba română din statele de reședință (presă scrisă sau online, canale audio și tv), în valoare de 5 000 EUR.

Premiul, constând în suma de bani menționată mai sus și o diplomă specială, va fi acordat asociațiilor, persoanelor fizice sau canalelor media autori ai proiectului și va fi plătit în contul oficial al acestora.

Citiți mai multe pe gov.ro.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost