Ministrul Sănătății: Interviu fulminant la Digi24

Problemele din sistemul public de sănătate au soluții de bun-simț, este ceea ce a spus astăzi, în interviul acordat televiziunii Digi24, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

În cuvinte simple Vlad Voiculescu le reamintește cadrelor medicale cauza majoră a infecțiilor nosocomiale: mâinile murdare. Mâinile se spală întâi bine cu apă și săpun (cu peria, se spunea în tratatul de pe vremea mea) și apoi se dezinfectează. Dacă pe secție nu există săpun de nici un fel, și cadrele medicale, și pacienții, și vizitatorii au fost și sunt responsabili pentru infecții de acest tip.

Referitor la cazul Hexifarma, ministrul a amintit că firma distribuia biocide. Biocidele de slabă calitate produc o mică parte din infecțiile nosocomiale. Calitatea lor este o temă dezbătută la nivel global.

Întâi trebuie să recunoaștem că problema infecțiilor nosocomiale există, ceea ce în România se întâmplă de abia de puțină vreme. Raportarea infecțiilor nosocomiale nu a fost făcută corect, o cauză fiind formularea ambiguă din contractul de management (care permitea fuga de responsabilitate și de controale – nota mea).

”Spălatul pe mâini e o rigoare foarte departe de spitalele din România. E o cauză majoră a infecţiilor nosocomiale, o tratăm cu toată seriozitatea, sunt investiţii minore care se pot face – în dispensere, în săpun lichid, în soluţii alcoolice, săpun lichid, campanii de popularizare a acestei practici sănătoase (sic)”, a declarat Vlad Voiculescu.

Urmăriți explicațiile Ministrului pe această temă aici.

Referitor la situația de la Spitalul de Arși, unde secția de ATI a trebuit să fie închisă pentru igienizare, situația nu este surprinzătoare, sunt lucruri cunoscute de mult timp.

În secția de ATI, de ex, există muște. Spitalul a cerut aparate de aer condiționat abia azi. Dacă vedem viermi pe un pacient, nu putem vorbi despre un sistem, ci despre un om care a murit din cauza tratamentului prost aplicat.

Declaraţia medicului S. este complet irelevantă (privind cauza decesului – n.r.). Omul a murit, modul în care au apărut larvele – asta e în neregulă. Este o chestiune care ţine de management, managerul trebuie să fie un bun gospodar, să nu aibă titluri, nu trebuie să aibă titluri, oricine ar fi medic, în orice spital, dacă condiţiile nu sunt în măsură să servească în primul rând pacientul și apoi personalul care lucrează acolo, înseamnă că avem nevoie de un alt manager. Acolo e o greşeală de management, nu se poate vorbi de o problemă de finanţare, e chestiune de management. E poate mai mult, o problemă de bun simţ. Să pui o plasă la geam o poţi face în pauza de masă”,  spus Ministrul. 

Lecţia Colectiv este complet ratată. ”Am fost în prima noapte după ce au ajuns acolo victimele de la Valea Cascadelor şi am constatat lucruri pe care e greu să le şi enumeri, de la lipsa botoşeilor (care protejează contra murdăriei produse de încălțări – nota mea), a oricărui material de protecţie, la modul în care se face curăţenie, cum funcţionează uşile, nu există climatizare, la modul cum funcţionează personalul noaptea (deficitul de personal – nota mea). Am vorbit atunci cu medicul S., iar discuţia nu a fost una care să îmi dea speranţe că ceva se va schimba ceva”, a declarat Vlad Voiculescu. (Pe atunci Vlad Voiculescu nu era ministru.)

”Cred că e o mare greşeală să învinovăţim întreg corpul medical, dacă e cineva de învinovăţit acela e managerul care deja şi-a dat demisia.”

Închiderea secției ATI de la Spitalul de Arși a fost o decizie grea și ea a fost pusă în discuție de 3 ori în ultimele două luni. Condițiile de la Spitalul de Arși nu sunt dificile de ieri de azi (un eufemism).Unitatea de transfuzii nu e acreditată. Situația este extrem de gravă. Căutăm alternative.

Ministrul nu a vrut să comenteze despre calitatea serviciilor acordate de alte spitale. Dar dubiile sunt sănătoase când e vorba de viața oamenilor și ele trebuie combătute cu date. Reacțiile de la pacienţii din Colectiv sunt că aceștia au primit un tratament bun.

Urmăriți ce a spus Ministrul despre această situație aici.

Datorită gradului ridicat de specializare și a unui anumit specific, politicile publice din Sănătate au fost și sunt făcute predominant de medici. Vlad Voiculescu nu este medic și are o anumită delicatețe în exprimare. Pe orice decizie eronată și pe orice contract șpăguit există semnătura unui medic (care de multe ori este și cadru universitar); dezastrul din sistemul public de Sănătate este responsabilitatea aproape integrală a acestui corp profesional. Medicii sunt primii datori să reacționeze în urma acestui interviu, măcar cei care se spală pe mâini înaintea unei proceduri.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Ministrul Sănătății: Interviu fulminant la Digi24”

  1. Sa spui ca doctorii nu se spala pe maini e o jignire la adresa celor putini care inca se mai jerfesc pentru poporul roman.

    In realitatea continua politica de distrugere a sistemului sanitar de stat din Romania inceputa de Baesecu si de Boc. Trebuie sa aparta spitale modenre: investitorii nebotzati si-au pus slugile sa demoleze ceea ce inca mai merge pt, ca apoi sa-si deschida afcerile.

    Politica de distrugere si inchidere a spitalelor continua: dupa model flota.

    • Citez de pe situl Ministerului Sănătății: ”O echipă de experți ai Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) a vizitat România în perioada 4-7 iulie pentru a discuta aspecte legate de detectarea, supravegherea, prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și alți actori implicați. Vizita a reprezentat un răspuns la o cerere adresată de ministrul Vlad Voiculescu (…). Scopul l-a reprezentat o facilitare a înțelegerii situației din țară.
      Pe baza discuțiilor avute și a observațiilor făcute, echipa ECDC a identificat direcții care ar putea fi luate în considerare pe termen scurt și mediu în planul de acțiuni al autorităților române. Acestea au legătură cu:
      – Creșterea gradului de conștientizare și promovarea unei mai bune înțelegeri a infecțiilor nosocomiale și a măsurilor de control începând cu igiena mâinilor, implicarea staff-ului spitalelor, a pacienților, aparținătorilor, publicului general și presei.”
      Ca să vedeți că ministrul s-a informat și a prezentat opinia experților…

Comentariile sunt închise.