Piromania (media) cuprinde pușcăria

În aceste zile se desfășoară olimpiada națională a piromanilor – faza pe pușcării. Sute de infractori protestează față de condițiile din închisori. Acestea ar fi supraaglomerate – păi, cred că asta se poate rezolva, în primul rând, prin reducerea numărului celor care încalcă legea. Trecând de wishful thinking, să ne întoarcem la situația concretă: revolta spontană a pușcăriașilor. Spontană, spontană, dar bine mediatizată, ceea ce te face să te întrebi dacă nu există, de fapt, interese ascunse.

Să observăm că acțiunea are loc când parlamentarii sunt plecați prin concedii, iar premierul se află în Asia – Vietnam, apoi Mongolia (summitul Europa – Asia). Acesta este momentul ales de mogulii media încarcerați pentru a-și asmuți haitele mediatice asupra sistemului penitenciar și a Ministerelor de Justiție și de Interne, în încercarea disperată de a obține o grațiere colectivă, care să-i scutească de cumularea altor pedepse.

Nimeni nu neagă problemele sistemului penitenciar din România, dar pseudojurnaliștilor de la Irealitatea și de la Haznaua 3 puțin le pasă de cei închiși – alții decât proprii patroni. Altfel, Gîdea, Ursu și Compania, atât de ”interesați” de foștii deținuți politic, ar fi realizat că situația patronului lor turnător, dar și a simplilor deținuți, cu toții niște infractori – nici nu poate fi comparată cu regimul de exterminare la care au fost supuși oameni ”vinovați” doar de prea mult patriotism și de prea mult bun-simț.

Dar, ca și în 2012, hienele simt că este loc.. Și cum să nu fie, când președintele doarme în papucii săsești de casă? Nu întâmplător s-a autosesizat – în legătură cu situația din penitenciare, pateticul Avocat al Poporului – modelul perfect de lichelism politic, Victor Ceorbea.

Momentul este bine ales și pentru că, în fruntea CCR, în locul lui Augustin Zegrean, a fost ales Valer DorMeanu, care, încă din declarația de învestire și-a anunțat dorința clar exprimată de a nu fi deranjat de nicio instituție, în nici o condiție și sub nici un pretext, pentru a-și putea continua somnul.

Dar lucrătorii din penitenciare au și ei ceva de spus. Iată cuvintele lor și sper din inimă să se țină de cuvânt…

http://snlp.ro/stiri-si-noutati/articole-publicate/1240-libertatea-partonilor-de-televiziuni,-contra-vietilor-noastre.html

Mihail Albișteanu

About Mihail Albișteanu

Profesor, publicist, vicepreşedinte al Asociaţiei “Rost”.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost