Uite cine vorbește de neonazism!

Sorin Ioniță este un expert autodeclarat în tot ce mișcă-n țara asta. Prin urmare, se simte chemat să se pronunțe despre tot vede. De pe pozițiile unei ”corectitudini politice” fără rest. Între subiectele sale predilecte se află – cum altfel? – Biserica și naționalismul. Astă seară i-a cășunat iarăși pe naționaliști. Și, dîndu-se ironic, pentru a-și ascunde crisparea, Sorin Ioniță marchează punctul urmărit: nu cumva le facem un afront moldovenilor, adică românilor de peste Prut, cu obsesia noastră despre Basarabia – pământ românesc? La drept vorbind, nu de moldovenii din Republica Moldova îi pasă dumnealui, ci mai curînd de reacția rusească. Dar asta n-o poate spune limpede un euro-atlantist care se dă analist obiectiv, nu?

În comentariile – răspuns, de sub postarea inițială de pe Facebook, pe care v-o redăm alături, Sorin Ioniță e ceva mai explicit, deși mimează empatia.

mda, activismele lor sunt foarte ok, mai putin asta infantila cu mazgalitul pe ziduri. Nu s-au gandit ca poate nu-i foarte ok ca roman sa revendici o tara vecina? Ca daca e sa faca cineva primul pas, aia trebuie sa fie moldovenii? Am prieteni pro-romani din Chisinau, cetatenie, tot – care au avut un rictus vazand grafiti asta peste tot. Si ii inteleg. Poate le transmite cineva sa se opreasca.

ar fi mai bine sa se opreasca chiar ei, ca semn de maturizare la cap. Genul asta de mazgaleli iredentiste pe sosele nu le mai vezi in europa decat in Serbia si Bosnia. Exact genul de manifestare al vreunei gasti neonaziste, cum am crezut si eu la inceput. Si e pacat sa dam impresia asta, pentru ca noi chiar nu avem neonazisti relevanti, spre deosebire de altii. Plus, cum ti-am spus, este contraproductiv cauzei, daca asta vor.

Așadar, Basarabia este o țară vecină, nu un stat artificial, provincie naturală a României. Mai mult, a sluji interesul național, a acționa pentru îndeplinirea un ideal pentru care deja au murit sute de mii de români, reunificarea țării, este o manifestarea a neonazismului. Cu alte cuvinte, toți naționaliștii, oamenii cu adevărat de dreapta, sînt neonaziști, pentru că, se știe, nazism vine de la național… socialism. Recunoașteți limbajul? Fix rupt din manualul de luptă al neomarxistului.

Sorin Ioniță se bucură că nu sînt mulți ”neonaziști” la noi, dar poate pentru că nu a văzut inscripția ”Basarabia e România” decît la mare, la soare, nu prin toate colțurile țării, cum apare, de fapt. Oricum, vigilent, propune ca autoritățile să ia măsuri, o amendă, ceva, pentru că…

Nu e indolenta, e evident inchiderea ochiului, ca n-ai cum sa vopsesti toate autostrazile fara sa te vada politia. Tocmai de aia da prost, pare ca autoritatile subscriu la strategia asta de grafitti. Si dupa cum ii stiu eu pe politisti, poate chiar subscriu

Omul ăsta dă lecții de democrație la București și Chișinău, la propriu, pe bani românești și europeni. Este unul dintre cele mai de succes produse ale ”Academiei” Alinei Mungiu Pippidi. Acum conduce el însuși un ONG cu pretenții absolute asupra reprezentării societății civile din România. Și aproape că și-a depășit profesoara de democrație. În această calitate, a și avertizat deunăzi pe liderii UE să interzică referendumurile, ca nu cumva să se multiplice Brexit-ul.

Băieții ăștia cu cît vorbesc mai mult și mai meșteșugit despre democrație, cu atît o disprețuiesc și o calcă în picioare mai vîrtos. Parcă au toți școala lui Brucan. Dar făcută pe banii lui Soros. Mă rog, sînt în familie…


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost