Sinaxar românesc – Sfîntul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul)

5 august – Sfîntul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul)

Acest mare ostenitor din secolul 20, ale cărui moaşte binemirositoare au fost aflate, 20 de ani după moartea lui, chiar în peştera unde se nevoise, a văzut lumina zilei pe malurile Prutului, în părţile Botoşanilor, la 23 iulie 1913, primind la naştere numele de Ilie. Rămas orfan de timpuriu, a fost crescut în dreapta credinţă de bunica dinspre tată, apoi de un unchi, iar după ce şi-a luat bacalaureatul la Cernăuţi, s-a călugărit la Mănăstirea Neamţului, sub numele de Ioan. În 1936 a luat drumul Ţării Sfinte, unde a intrat la Mănăstirea Sfîntul Sava şi mai tîrziu a ajuns stareţ al schitului de la Iordan cu hramul Sfîntul Ioan Botezătorul. În 1952 s-a sihăstrit într-o peşteră din Hozeva, iar Domnul l-a chemat la El la numai 47 de ani (5 august 1960). A avut darul scrisului (poezii şi însemnări duhovniceşti), iar sfintele lui moaşte, aşezate în paraclisul Mănăstirii Sfîntul Gheorghe Hozevitul, sînt făcătoare de minuni. Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rîndul sfinţilor în vara lui 1992, iar Patriarhia Ierusalimului a găsit de cuviință să-l canonizeze separat, în 2016.

Sfantul Ioan Iacob Hozevitul

Sinaxar românesc

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Sinaxar românesc – Sfîntul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul)”

  1. În anul 2012, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sf. Iacob Hozevitul a devenit patronul spiritual al Bibliotecii Naţionale a României.
    Citez din comunicatul de azi al Bibliotecii Naționale: ”Ascet şi cărturar, deopotrivă traducător a numeroase pagini din Sfinţii Părinţi, cu învăţături pentru călugări şi pelerini, autor de versuri duhovniceşti scrise cu pătrundere, ostenitor şi slujitor al celor bolnavi şi al pelerinilor români aflători în Ţara Sfântă, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ este un model de jertfă şi sfinţenie al secolului XX. Prin înţelepciunea sa, exprimată în versuri simple, ascetul ascuns lumii într-o peşteră din pustia Iordanului a dăruit tuturor „hrană duhovnicească”.
    Biblioteca Naţională a României a organizat astăzi, în colaborare cu Arhiepiscopia Bucureştilor, un Te Deum închinat ocrotitorului său spiritual.

  2. Poate nu stiti, dar atat la Biblioteca Nationala a Romaniei, ca sa te inscrii trebuie sa semnezi de primire pt o legitimatie cu cod de bare. La fel si la Biblioteca Universitara din Bucuresti.

    La Biblioteca Nationala am solicitat o legitimatie fara cod de bare. Mi s-a raspuns ca nu se poate…

    TOTAL NEPOTRIVIT CA Sf Ioan Iacov Hozevitul, sa fie patronul unei institutii care de obliga sa primesti acte cu semnul fiarei 666 pt a avea acces la serviciile ei !

Comentariile sunt închise.