Sinaxar românesc – Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani

1 octombrie – Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani

Cei doi au fost canonizați în 2008. Cuviosul Iosif de la Bisericani, originar din părțile Neamțului, este cel dintîi sihastru cunoscut din Muntele Bisericanilor și întemeietorul mănăstirii de acolo. Dus să se închine la mormîntul Domnului din Ierusalim, s-a retras în pustia de pe Valea Iordanului, unde s-a nevoit într-o peșteră, la început singur, apoi cu o mînă de ucenici, dar la năvala arabilor s-au strămutat cu toții în Moldova.

Cuviosul Chiriac s-a nevoit la Bisericani (unde obștea număra pe atunci peste 100 de viețuitori) prin zorii secolului 17, apoi s-a retras în pustie, într-o peșteră în care a petrecut singur aproape 60 de ani. Moaștele lui (sărutate și de Sfîntul Ierarh Dosoftei) au fost așezate în peștera în care a trăit (ce se poate vedea și astăzi), unde s-a ridicat pe urmă un paraclis întru pomenirea lui. Mai tîrziu, din pricina deselor tulburări din țară, sfintele sale moaște au fost risipite, dar sfințenia i-a dăinuit întreagă peste vremuri.

Peștera Sfîntului Chiriac de la Bisericani
Peștera Sfîntului Chiriac de la Bisericani

Sinaxar românesc

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost