Originile întunecate ale sărbătorii de Sf Valentin

Influențele anglo saxone au dus la internaționalizarea sărbătoririi în ziua de 14 februarie a fiecărui an a zilei  Sfântului Valentin, zi dedicată iubirii și îndrăgostiților.

Doar că originile acestei sărbători sunt destul de întunecate și sângeroase. În antichitate, în Imperiul Roman, în perioada 13-15 februarie se desfășura festivalul Lupercaliei. În cadrul acestui festival al exceselor bărbații se îmbătau și umblau dezbrăcați. Tot cu această ocazie se sacrificau capre și câini apoi femeile erau biciuite cu intestinele animalelor. Ele considerau că acest obicei le ajuta să devină fertile.

Un alt obicei era ca tinerii să extragă dintr-o urnă bilete cu nume de tinere femei cu care se cuplau pe perioada festivalului devenind o pereche. Dacă cei doi observau că sunt compatibili și se înțeleg, relația se oficializă după încheierea festivalului.

Tot de romani se leagă și numele sărbătorii de astăzi. În secolul al III-lea d.H., împăratul Claudius al II-lea a executat în ziua de 14 februarie, dar în ani diferiți, doi bărbați creștini care purtau numele de Valentin. Biserica Catolică le-a onorat sacrificiul trecându-i în rândul sfinților și stabilind ziua de 14 februarie ca zi de sărbătorire a lor.

În secolul al V-lea d.H., papa Gelasius I a combinat ziua Sfântului Valentin cu festivalul Lupercaliei pentru a face uitate ritualurile păgâne.

Odată cu trecerea anilor această sărbătoare s-a transformat și s-a extins de-a lungul teritoriilor Imperiului Britanic și a Europei Occidentale datorită lucrărilor unor scriitori ca Geoffrey Chaucer și William Shakespeare.

În SUA popularitatea acestei sărbători a explodat la începutul secolului al XIX-a. Se spune că acest lucru se datorează firmei Hallmark care, în anul 1913, a decis să tipărească felicitari speciale dedicate zilei de Sfântul Valentin. De atunci această sărbătoare a crescut de la an la an. În prezent, doar în SUA, populația cheltuie peste 18 miliarde de dolari pe cadouri cu ocazia acestei zile.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Originile întunecate ale sărbătorii de Sf Valentin”

  1. Primarul insulei grecesti Lesbos, regiune partial devastata de afluxul de refugiati, a gasit normal sa propuna celebrarea sarbatorii sfantului Valentin in catedrala ortodoxa din Mytilene, orasul resedinta al insulei.
    Episcopul Athanassios Yousmas a amenintat ca va chema primaria in justitie daca va indrazni sa organizeze activitati legate de aceasta sarbatoare.
    Moastele Sfantului Valentin se gasesc pe insula, dar nu in respectiva biserica ortodoxa. De altfel, catolicii sunt foarte putin numerosi in regiune.
    Presa occidentala considera atitudinea Bisericii Ortodoxe ca fiind dovada unui spirit limitat ,fundamentalist.,
    Imi permit sa adaug cateva date legate de ritualurile antice, numite Lupercalii. Acestea erau organizate in onoarea zeului Faunus de catre preotii proveniti din 5 familii nobile, intr-o pestera numita Lupercal, la baza muntelui Palatinum.
    Legenda spune ca in aceasta pestera au fost alaptati Remulus si Remus care ulterior au fost crescuti de ciobanul Faustalus si concubia sa prostituata, Acca Larentia.
    Lupercaliile, Liberalia si Mamuralia faceu parte dintr-un ciclu de ritualuri de initiere menite sa marcheze iesirea din copilarie.

    https://fr.wikipedia.org/wiki/Lupercales#/media/File:Camasei-lupercales-prado.jpg

Comentariile sunt închise.