De Ziua Crucii

Să nu uităm Aiudul!

Să fim măcar cu inima alături – cu atît mai mult în acest An comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului – de cei care se adună de Ziua Înălțării Sfintei Cruci la Rîpa Robilor de la Aiud, cinstind semnul biruinței creștine și jertfa martirilor neamului din temnițele comuniste!

Străjuind la răsărit mai vechiul mausoleu-biserică, ridicat în anii ’90 sub egida AFDPR (în frunte cu soții Gheorghe și Maria Brahonschi), noua mănăstire (cu muzeu și centru de studii martirologice) se împlinește de la an la an, peste toate rîcile (prea)omenești, prin strădaniile conjugate ale Fundației Aiud (prezidate de maestrul Dan Puric și dr. Pavel Chirilă), ale Primăriei locale (care a acordat cetățenia de onoare a Aiudului filosofului Mircea Vulcănescu și părinților Ilarion V. Felea și Iustin Pârvu) și ale Arhiepiscopiei de Alba Iulia (păstorite de ÎPS Irineu Pop), dar și ale unor vrednici urmași direcți ai celor prigoniți la Aiud și în alte temnițe comuniste de pe cuprinsul țării. Urmînd calea deschisă de vrednicii de pomenire părinți Bartolomeu Valeriu Anania (care a sfințit mausoleul ca biserică în pragul noului veac și mileniu) și Iustin Pârvu (care a rînduit primul schit de veghe din coasta monumentului și i-a dăruit impunătorul clopot), tînărul părinte stareț Augustin Vărvăruc veghează lucrările și așteaptă constituirea obștii de călugări, dar și a echipei de cercetători, cu binecuvîntarea vlădicăi Irineu și cu sprijinul multor ostenitori entuziaști – monahi sau mireni – întru păstrarea memoriei naționale și cinstirea cuviincioasă a celor muceniciți pentru Cruce și Neam. Veșnica și vrednica lor pomenire!

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


5 comentarii la „De Ziua Crucii”

  1. Taina crucii

    Verticală ce coboară şi, întors, uneşte Sus
    Şi Orizontală care-încercui Răsărit şi Apus
    Linie de Coborâre de la Slavă spre Noroi,
    Trăsătură de unire largă între noi şi noi.

    Coborâre luminoasă de la cer pân’ la Atom
    Legătura îmbrăţişării dulce între om şi om
    Punte de eterne-abisuri ocolind desăvârşit
    Este Linia şi cercul, şi Sfârşit şi Nesfârşit.

  2. Este Unul şi Mulţimea, este Clipă şi Etern
    Sabie cerească-ntinsă din ´Nălţime spre Infern
    Taină, şi Simbol, şi Jertfă, Stâncă de nezguduit,
    Semn de teamă şi putere, Steag în veci nebiruit.

    Cheie care cele patru margini ale lumii-nchizi
    Braţul Milei şi Dreptăţii care mântui sau ucizi
    Viu Izvor al mântuirii pentru vii şi pentru morţi
    – Cruce, slavă cui te poartă, slavă Celui care-l porţi!
    Traian Dorz

  3. Spre rusinea mea, nu am citit pana astazi nici macar un vers scris de Traian Dorz.
    Ii multumesc lui Diurpaneus pentru postare.
    Nu stiu daca poetul crestin este socotit sfant al inchisorilor, dar stiu ca este pretuit de multi romani.

    „Am o aleasă preţuire pentru fratele Traian Dorz şi pentru poeziile pline de o înflăcărată dragoste pentru Dumnezeu, exprimată în minunatul grai al poporului nostru pe care îl sfinţeşte şi mai mult prin aceste poezii. Facă Dumnezeu să sporească credinţa poporului nostru prin această ofrandă caldă a sufletului său.”
    Preot prof. dr Dumitru Stăniloae

    „Versurile lui Traian Dorz, în naivitatea lor divină, amintesc de colindele sau de ninsoarea cu fulgi albi de zăpadă a ochilor mamei mele. Acum, când poezia lui izvorăşte în verbul stelar şi ceresc, noi, colegii lui mai tineri, îl sărbătorim ca pe un moş-strămoş.” Nichita Stănescu

    http://presagalati.ro/poetul-si-scriitorul-crestin-traian-dorz-scurta-biografie/

  4. Da ,fratele Traian Dorz este un marturisitor alaturi de toti cei ce au patimit, care ,,Din harfa unui fara seaman,, a vrut sa aprinda in inimile oamenilor si a romanilor, dorul de a canta continu lui Hristos in glas romanesc versificat, patimind pentru acest crez 17 ani de temnita cu mici intreruperi.Cand goarna luptei sfinte va sufla din nou pentru batalia finala, versurile sale inspirate, multe puse pe melodi alaturi de ale altor poeti ai temnitelor, cu siguranta vor surpa intariturile vrajmase, precum cele ale Ierihonului la sunetul trambitelor vechiului Israel.Dincolo de ezitarile dogmatice ale sale am intalnit preoti care afirma ca l-au vazut rugandu-se in lumina necreata, insa sfintenia este o cercetare pe care Biserica trebuie sa hotarasca daca este, alaturi de fapte si de efecte.

  5. Ce ma intristeaza in legatura cu poetul Traian Dorz, este ca de 27 de ani ,opera sa este intr-o disputa legata de dreptul de autor,multi se folosesc de acest drept financiar insa se uita ca el a scris pentru redesteptarea poporului din somnul cel de moarte si aceste dispute nu fac decat sa opreasca versurile sale sa atinga tinta, dand o nota falsa pentru ca interpretii sunt falsi,nu reusesc sa gaseasca duhul in care a compus poetul,dar poate este doar o vedere personala si subiectiva.Daca cineva doreste poeziile autorului de pe original pe teme si caiete asa cum le-a gandit autorul sa ma solicite la [email protected].

Comentariile sunt închise.