Cenzură ideologică pe Facebook

Se înmulțesc îngrijorător cazurile de imixtiune cenzorială pe Facebook, de la intervenții punctuale (eliminarea unor imagini sau texte, cum mi s-a întîmplat și mie) pînă la blocarea unor conturi (cu explicații sau fără, ca în cazul recent al jurnalistului Bogdan Calehari). Dacă uneori poate fi vorba de neînțelegeri sau accidente tehnice (ca în cazul prietenului Mircea Morar), urmate de redeschiderea conturilor respective, cel mai adesea este evidentă – și chiar comunicată ca atare – cenzura ideologică, în numele unor așa-numite „standarde” ale „comunității”. Cert este că nu tot mai numeroasele fake-news, nici radicalismele, vulgaritățile sau perversiunile de stînga sînt vizate, ci invariabil ideile sau atitudinile care contravin – de pe poziții politice de dreapta sau de pe poziții religioase creștine – neomarxismului „corectitudinii politice”, adică dogmatismului ideologic la zi. Pe lîngă „pîrîșii” conjuncturali (balast etern și universal al umanului), sînt tot mai multe semne că există și o monitorizare ideologică oficială, pentru care „delictul de opinie” pare să treacă drept… un apanaj al democrației! În aceste condiții, se iscă tot mai des și mai legitim întrebarea: cît vom mai fi lăsați – nu doar în spațiul real, ci și în cel virtual – „să ne jucăm de-a libertatea”? Funcția inchizitorială tinde să (re)devină o dimensiune curentă a vieții publice. Sîntem pregătiți și dispuși să o înfruntăm, sau mai degrabă sîntem înclinați „să-i facem jocul” printr-o atitudine timorată, din speța „strategiilor de adaptare”? Pentru că cel mai grav ar fi ca noua CENZURĂ să se transforme treptat într-o nouă AUTOCENZURĂ. Adică să ne întoarcem la o realitate „camuflată” de tip totalitar sau dictatorial, asemenea „cîinelui la propria vărsătură” sau „porcului la nămolul scaldei sale”… 

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


7 comentarii la „Cenzură ideologică pe Facebook”

  1. Sa nadjduim ca pana la cezura oficiala oficializata sa fi adunat destula hrana ca sa putem contraataca prin cuvant rostit si organizat atacurile ce vor urma.Marturisirea este o harisma primita de la Dumnezeu tocmai pentru aceste perioade de cenzura,pana atunci sa ne intarim.Toate cenzurile se cenzureaza singure.Poate tocmai aceasta cenzura va destepta in romani dorinta redesteptarii din somnul de moarte.Nici pana atunci sa nu stam cu mana in san,insa este acum o vreme in care trebuie bine cantarite actiunile.Dumnezeu si neamul nostru din Imparatie nu ne va lasa!

  2. Articol corect, chiar daca autocenzura nu strica, uneori. Ma refer la ultimile doua randuri care raman vulgare fata a sugestive in vreun fel.

  3. Stimate ,,mircea cel batran,,vulgaritatea mai mare fata de Adevar, este gandirea facebook-ista care nu mai stie sa citeasca si gandeasca printre ghilimele, pentru ca ele nu mai exista ,ce sa mai spunem despre apostol?Corectitudinea politica si caldiceii zamislesc ciudatenii de ,,gandire,, si ,,vorbire,,pe cat de hazlii tot atat de tragice!

  4. Nici Apostolul nu s-ar fi bucurat prea tare sa ne omeniti, dupa 2000 de ani, cu sugestia ca suntem cam grei de cap, ca sa va raspund liniar, desi as fi preferat altcumva… de la frust la vulgar e un singur pas, depinde cine il face. Distanta de la a turna o cofa de apa rece, prin intermediul unei/unor ziceri, in acel context, e cam altceva cu încheierea care s-ar fi vrut apoteotica intr-un timp si un loc diferite?

    Vede cam oricine ca inclusiv activarea unor concepte, in fapt gaselnite, conformarea la un anumit tip de limbaj pun in miscare resorturi care duc, din aproape in aproape, la forme de pervertire a fiintei asa cum a lasat-o Dumnezeu. O coloana a normalitatii depline presupune ca lucrurile sa fie cantarite si asternute pe foaie in consecinta. Nici un cuvant in plus, nici un cuvant in minus, ca arma cuvântului sa taie in carnea mortilor vii.

  5. Tot n-am înțeles de ce nu l-am putea cita pe Apostol sau de ce acesta ar fi inactual. Dar probabil că discuția a devenit deja oțioasă, mai ales în condițiile în care dvs. sînteți în posesia unei inteligențe critice care pe mine mă depășește. Eu vă admir excelența, dvs. iertați-mi puținătatea. Și pace bună tuturor!

  6. „… cît vom mai fi lăsați – nu doar în spațiul real, ci și în cel virtual – „să ne jucăm de-a libertatea”?”

    Lucrarea desavarsit antihristica va incepe dupa WW3. Acum se strang datele pe internet: profilele, multi isi marturisesc intr-un fel sau altul credinta.
    Intrebarea este una secundara. Intrebari principale:
    1. CUM VA PREGATITI PENTRU PRIGOANA CE VA VENI ?
    2. CUM VA ARATA ADEVARATUL MARTURISITOR ?

    La intrebarea a doua a avem modelele Sf Mina, Sf Gheorghe si EXPERINETELE DE EXCEPTIE ALE CELOR DE LA PITESTI.

    Modelul desavarsit: Sf Mina, a petrecut in sihastrie pe un munte, s-a curatat de patimi, si plin de ravna si de Duh Sfant a coborat intre oameni pt a marturisi Adevarul in mijlocul ratacirii. In anii 50, cei cu pregatire monahala sau teologica ( ieroschim Sandu Tudor, ier Sofian Boghiu ) reprezinta modelele care facut fata cel mai bine: aveau lectia pregatita.
    Sf Valeriu Gafencu a invatat-o pe parcurs: din 1940 pana in 1948 a citit cateva carti de ascetica si a practicat rugaciunea.
    Altii s-au trezit direct in mijlocul ispitelor, nepregatiti: unii le-au trecut ( Tache Rodas), altii cu poticneli, altii au cazut lamentabil (Tzurcanu).

    Mircea Vulcanescu, in perioada interbelica, atragea atentia ca nu erste mai primejdios lucru, decat ca in lumea ce va veni sa intrii fara avertizare si fara pregatire. PE ACEASTA PREGATIRE TREBUIE PUS ACCENTUL !

Comentariile sunt închise.