Actul donării de organe trebuie să rămână unul informat și altruist

În contextul apropiatei dezbateri a proiectului Legii transplantului uman, inițiat de Guvern, mai multe organizații non-guvernamentale au remis Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților un Memoriu prin care cer ca acordul la prelevarea de organe de la donatorul decedat să rămână unul informat și explicit.

Situaţia privind cererea şi donarea de organe în ţara noastră este delicată, ca de altfel aproape pretutindeni. Cererile sunt tot mai multe, iar donatorii par să fie prea puţini; în plus, mai există şi dificultăți birocratice. Din cauza blocajelor şi a problemelor de natură practică privind transplantul, unele organizații de pacienți propun o soluţie sub forma „acordului prezumat”, preluând modelul unor legislaţii occidentale, pentru a răspunde mai bine cererii de organe.

Semnatarii Memoriului, asociațiile PRO VITA București, PRO VITA Sibiu, PRO VITA Gorj, Provita Media, Christiana, Darul Vieții, Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților și Alianța Familiilor din România se opun acestei încercări de rezolvare a deficitului de organe pentru transplant, arătând că s-ar ajunge la încălcarea principiului etico-medical al consimţământului responsabil, iar caracterul altruist, profund uman, al donării ar dispărea. De asemenea, apreciază autorii, acordul prezumat este imposibil de legiferat întrucât încalcă articole din Constituția României, din Codul Civil precum și tratate internaționale obligatorii precum Convenția privind drepturile omului și biomedicina (Convenția de la Oviedo).

Prin legiferarea acestui fals „acord” prezumat s-ar încălca grav convingerile etico-morale și religioase ale persoanei şi s-ar favoriza abuzurile. De altfel, așa cum o arată datele statistice, singur acordul prezumat nu explică variaţia ratelor de donare/prelevare între diferite ţări.

Criza donării de organe în ţara noastră poate fi mai degrabă o reflectare a unei anumite lipse de încredere în sistemul public de sănătate, apreciază autorii Memoriului. Impunerea acordului prezumat va leza conştiinţa majorităţii cetăţenilor, cu consecinţe adverse faţă de intenţiile legiuitorilor, printre care agravarea scăderii încrederii populaţiei în sistemul sanitar.

Semnatarii consideră totodată absolut necesară o dezbatere de amploare în ce privește definiția morții, justificarea stabilirii decesului pe criterii cerebrale fiind din ce în ce mai mult contestată în literatura medicală de specialitate.

Proiectul legii transplantului uman poate fi consultat pe website-ul ministerului Sănătății, urmând să fie transmis spre dezbatere și vot Camerei Deputaților, prima sesizată.

Textul Memoriului poate fi citit aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost