Pentru mai multă transparență a bugetului statului: openbudget.ro

Ieri s-a lansat openbudget.ro, la inițiativa lui Claudiu Năsui, economist și în prezent deputat USR, ce a lucrat timp de 4 ani împreună cu un grup de voluntari, fără să beneficieze de finanțare de la bugetul de stat.

Open budget este o platformă de transparență bugetară menită să arate de unde vin banii statului și, mai ales, pe ce se duc. Românii plătesc o serie de taxe și impozite (suntem a 7-a țară din UE la impozitarea pe muncă din UE) și nu putem afla ușor pe ce se duc banii pe care statul îi ia de la noi, a declarat Claudiu Năsui pe facebook.

Ministerul finanțelor prezintă anual bugetul sub forma a mii de tabele care necesită o muncă și o înțelegere specializată pentru a fi înțelese. Oamenii sunt astfel descurajați să înțeleagă gestionarea banilor lor, ceea ce face ca  autoritățile să fie mai opace și, deci, să existe mai multe posibilități de corupție și risipă.

Astfel, chiar și oamenii care se interesează de soarta politică a țării lor nu cunosc informații simple despre bugetul statului. Câți oameni știu care este ministerul care cheltuie cel mai mulți bani? Sau care sunt principalele surse de finanțare ale statului român? Ministerul Finanțelor afișează o falsă transparență. A publica mii de tabele nu înseamnă să faci accesul la informații mai ușor. Iar unii politicieni se folosesc de asta pentru a prezenta numai jumătăți de adevăr, știind că nu vor putea fi verificați ușor.

Toate acestea se traduc într-o populație mai ușor de manipulat prin informații trunchiate (vedeți discuția despre rectificările bugetare pozitive și negative) și într-o opacitate mai mare a statului, care le permite astfel celor din fruntea ierarhiei sale să acționeze cu mai multă impunitate.

Pe OpenBudget.ro vom găsi informații despre veniturile și cheltuielile din cele șase bugete centrale ale statului român (bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor pentru șomaj, bugetul fondurilor externe nerambursabile și bugetul activităților finanțate din venituri proprii). Tot acolo orice utilizator poate să navigheze prin cheltuielile statului, căutând la nivel de minister/agenție, la nivel de destinație a fondurilor, dar și de natura a lor. De exemplu putem vedea cât va cheltui MAI pe bunuri și servici întrebuințate pentru ordine publică.

Felicitări și mulțumiri echipei conduse de Claudiu Năsui!

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost