Uniți sub tricolor

Ieri s-a întîmplat aproape un miracol: un număr semnificativ de asociații civice românești au demonstrat împreună împotriva Codului Administrativ, prin care este atacat statutul de unică limbă oficială al limbii române.

Cămășile tradiționale și tricourile cu mesaje patriotice s-au unit sub tricolor – chiar de Ziua Drapelului Național – și sub portretele lui Mihai Eminescu și Avram Iancu.

I-am văzut pentru prima dată la un loc pe liderii unora dintre cele mai active organizații patriotice și creștinești de la noi. Au girat cu prezența lor mai mulți foști deținuți politici din timpul regimului comunist, un erou al războiului transnistrean, fost deținut politic la Tiraspol (Alexandru Lesco) și cîțiva minunați preoți.

Manifestanții i-au cerut președintelui statului român să nu promulge această lege antiromânească.

Discursurile au fost scurte, la obiect și percutante. N-au lipsit momentele emoționante, ca acela în care o fetiță din Făgăraș a recitat poezia ”Rugăciune”, de Eminescu.

Mesajele de pe pancarte au fost sugestive și decente.

Protestul, început în fața Parlamentului și continuat cu un marș prin centrul Bucureștiului, pînă la Cotroceni, a fost cu atît mai impresionant cu cît s-a desfășurat pe o ploaie cîinoasă. Astfel, cîteva mii de români, veniți din toată țara, au arătat că unirea e posibilă, că hotărîrea, voința, dragostea nu ne sînt străine, cînd e vorba de un interes național. Veți spune, poate, că astfel de români sînt o minoritate. Așa să fie și tot constituie un exemplu și nasc o speranță.

Felicitări organizatorilor, vorbitorilor și tuturor participanților, dar mai ales celor care au înfruntat ploaia în rafale pînă la final! Mulțumiri speciale preoților care ne-au stat alături și ne-au îmbărbătat cu rugăciunile lor!

Sper din toată inima că acest eveniment va fi un prim pas pentru o tot mai rodnică împreună-lucrare a românilor conștienți de ceasul istoric prin care trecem. Doamne, ajută!

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost