La plecarea unui vechi colaborator al ”Rost”: prof. Constantin N. Străchinaru

Profesor, scriitor, poet, om de vază al Ia;iului, Constantin N. Străchinaru s-a născut la 8 Septembrie 1926, în satul Bohotin, comuna Răducăneni, jud. Iași.

În anii studenției, a fost arestat de Securitate, judecat ca ”dușman al poporului” (în fapt, ca adversar al Partidului Comunist) și condamnat la 14 ani de închisoare și muncă silnică. A fost deținut, pe rând, în închisorile Aiud, Periprava, Pitești, Suceava și Jilava. Acolo i-au fost alături, printre mulți alții, lumini ale acestei nații ca Radu Gyr, Nichifor Crainic, părintele  Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Tot în temniță l-a cunoscut și pe Părintele Iustin Pârvu, care după 1990 avea să devină unul dintre marii duhovnici ai României la Mănăstirea Petru Vodă. De Părintele Iustin s-a legat cel mai mult sufletește și s-a străduit să-i fie alături acestui sfânt până la trecerea lui la cele veșnice.

Atât în timpul detenției, cât și în ceilalți peste 50 de ani care au urmat, Constantin N. Străchinaru  a continuat să lupte pentru libertate și dreptate pe toate căile, dar în special prin scris, publicând peste 20 de volume de versuri, critică literară, eseuri și traduceri.

A colaborat la multe reviste din țară, iar una dintre cele mai longevive colaborări a fost cu revista ”Rost”.

A susținut diverse biblioteci publice și mănăstirești din țară prin donații de cărți diverse, inclusiv din volumele publicate de el.

Nu a fost căsătorit și nu a avut nici copii, dar s-a ocupat de creșterea multor fii spirituali de toate vârstele.

Constantin N. Străchinaru a fost un om cu inimă de aur, care își oferea necondiționat sprijinul material sau spiritual oricui avea nevoie.

A trecut la cele veșnice în noaptea de 7 August 2018. Înmormântarea va avea loc Vineri, 10 August 2018, la cimitirul Eternitate din Iași.

Dumnezeu să-l numere în ceata drepților Săi!

Nina Corneanu

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost