Biserica din Vința părăsește Apusenii. Ajutați la renașterea ei în Sibiu!

Biserica Sf. Mihail din Vința, județul Alba, este la un pas de salvare. Apele reziduale care se revarsă de la exploatarea minieră Roșia Poieni nu o vor înghiți, așa cum a pățit surata ei de la Geamăna.

A rămas de recuperat numai altarul. Restul a luat drumul Muzeului în aer liber ASTRA din Sibiu. Acolo, bisericuța aceasta de 258 de ani, care păstrează pe zidurile și elementele ei de lemn pictura inestimabilă a lui Simion Silaghi Sălăgeanu de la Abrud, va fi reconstuită. Sfînta Liturghie va fi din nou slujită în lăcașul în care s-au botezat, cununat și înmormîntat generații peste generații de moți. Cu ajutorul dvs., al tuturor celor care mai trăsăriți la o valoare națională, care mai aveți dragoste de Dumnezeu, care mai vreți să împărtășiți frumosul unei lumi vechi și lumii ce va să vină.

Pentru aceasta este nevoie de 350.000 de lei. Asociația ROST a colectat într-un cont special destinat campaniei de reconstrucție și restaurare a bisericii din Vința 65.000 de lei pînă în acest moment. Continuăm campania noastră, cu speranța ca acum, după ce am depășit momentul referendumului pentru căsătorie, care a captat multe energii, creștinii se vor întoarce din nou cu fața spre acest proiect. Faceți un bine, cît de mic, pentru aceasă casă a lui Dumnezeu și vă veți face casă în Cer.

Redăm în continuare mesajul postat astăzi pe Facebook de către Raluca Prelipceanu, inițiatoarea proiectului de salvare a bisericii din Vința, precum și fotografiile făcute de ea în acest stadiu.

Am intrat in cea de a 73-a zi de santier la Vinta. De ieri am inceput sa extragem fresca din sfantul altar. In ciuda conditiilor defectuase de lucru, a lipsurilor financiare mai ales din prima perioada a santierului si a hotilor care ne-au furat materialele saptamana trecuta, facandu-ne sa pierdem timp si bani, a prezentei politiei, care speram ca isi faca datoria… incet-incet operatiunea de salvare a bisericii din Vinta pe care am lansat-o cu luni in urma iata ca se apropie prin mila si ajutorul lui Dumnezeu si al oamenilor Sai de sfarsit. Structura cupolei aminteste de bisericile bizantine si de ruinele grecesti.

 

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost