La USR/PLUS e decompensare sau Caragiale?

Duminica, 2 Iunie, pe la nu mai stiu ce ora trecute fix, dupa ce fac revista presei internationale –  WSJ, The Telegraph, samd – deschid telefonul sa vaz ce mai zice la gazeta Facebook.

Imi cade imediat la mana o postare a lui Dragos Aligica din care inteleg ca s-a iscat o zavera doctrinara intre Mihai Neamtu (PNL) si Andrei Caramitru (USR), in legatura cu care autorul postarii (care nu poate fi suspectat ca n-ar sti ce-i aceea doctrina politica sau ideologie) isi exprima speranta ca zavera se va transforma intr-o dezbatere serioasa din care sa-nteleaga ceva si publicul romanesc. Sa inteleaga de exemplu ce-i cu dreapta, cu stanga, cu liberalismul, cu progresismul, cu conservatorismul, cu europenismul …. La final autorul scrie: „As fi foarte dezamagit daca cei doi preopinenti ar da acum inapoi de la acesta oportunitate de a ridica standardele dezbaterii publice din Romania, oportunitate pe care ei insisi au creat-o.” Adica macar sa ridice standardele de pe Facebook.

Acum, eu aici traiesc, aici simtesc, prin urmare cam stiu la ce sa ma astept, deci dezamagita stiam ca nu voi fi daca las sa mai treaca doua-trei zile. Ceea ce am si facut. Si iata-ma pe 5 Iunie, deschizand din nou gazeta Facebook pentru deznodamant. Pe scurt:

Mihai Neamtu a scris (pe Facebook):

„Alianta 2020 (USR/Plus) sustine la nivel european politicile lui Macron/Verhofstadt: migratie necontrolata, porti deschise pentru populatiile africane, toleranta fata de Islamul politic, secularism agresiv si globalism fara frontiere. Pentru ca nu le pasa de crestinism, patriotism si istorie…”

In replica,  Andrei Caramitru nu s-a mai oprit: pe Neamtu din imbecil, dezaxat, ticalos, mincinos, josnic nu l-a scos. Nici pe colegii de la PNL cu opinii similare, citez: „aripa ultra-conservatoare din PNL: niște imbecili”. De dezbatere nici nu poate fi vorba, ca omul scrie clar ca nu dezbate cu „dezaxati”. De unde se deduce ca el ar fi sanatos, prin urmare navighez putin pe pagina lui sa vad exact cat de sanatos. Si notez ca e mult mai bine decat credeam, respectiv:

Desi MN nu l-a injurat, promite ca el, cel care l-a complimentat exact cum spusei mai sus, il va da in judecata pentru niste dezvaluiri care inteleg ca nu sunt, dar despre care AC stie dinainte ca vor fi false. Deci nu e clar pentru ce il va da in judecata, cert este ca dupa ce am citit desfasurarea intregii zavere, nu pot spune decat ca omului i s-a urcat justitia la cap, insa pe dos decat trebuia.

Apoi, constat ca se mandreste cu faptul ca „am boicotat referendumul urii CPF”, ceea ce confirma dintr-un foc cel putin o parte din diagnosticul ideologic pus de Mihai Neamtu aliantei USR/PLUS.

Dupa care face ordine in … PNL, el fiind de la USR. Sa fie dat afara Neamtu. Apoi sa fie data afara toata „aripa ultraconsevatoare” din care face parte Neamtu.

Totodata pare surprins ca n-a cazut nici guvernul, nici parlamentul. Nu in ultimul rand ne explica si ca „partidele traditionale” se prabusesc de exemplu in … America, pentru ca Trump a acaparat partidul republican, iar tanara Ocasio-no-Cortex pe mana cu Bernie au la degetul mic partidul democrat.

In fine, junele Caramitru a rezolvat intr-o singura postare si reforma constitutionala: „Trebuie să definim un parcurs inteligent al schimbărilor propuse. Se pot face referendumuri atât in timpul prezidențialelor sau in timpul localelor sau parlamentarelor de la anul. Nu mai târziu de atât. Pana atunci trebuie sa avem schimbările votate de oameni și introduse in Constituție de noul parlament.”

Sa stiti ca eu nu sunt deloc dezamagita. Mi se pare chiar un caz interesant. Din punct de vedere psihologic si ideologic simultan, pentru urmatoarele motive:

  1. Din cate am invatat eu la scoala de drept si mai stiu din legile in vigoare, cand un om exprima public o opinie realista despre orientarea ideologica a partidului tau, iar tu te trezesti facandu-l public imbecil, dezaxat, ticalos si cum iti mai vine la tastatura, in situatia asta, de la constitutia in vigoare pana la codul civil, acea persoana are dreptul sa te dea in judecata si sa te separe de sume importante de bani cu titlu de daune morale pentru atingerea adusa demnitarii, reputatiei si onoarei personale. Desigur, s-ar putea sa nu-si bata capul s-o faca, dar e bine de stiut ca daca doreste, poate – ma refer lai Mihai Neamtu.
  2. Daca-mi aduc bine aminte, duminica, 26 iunie anul curent, nu USR a castigat alegerile, ci PNL, dar nu pentru parlamentul national, ci pentru cel european. Prin urmare, faptul ca n-a cazut guvernul n-ar trebui sa fie o surpriza pentru domnul Caramitru, din moment ce compozitia parlamentului national e aceeasi ca dupa alegerile din 2016, si, din pacate, PSD si aliatii detin majoritatea parlamentara care, conform constitutiei in vigoare, este cea care investeste sau demite prin vot guvernul. Sa repet: PSD si aliatii (ALDE), nu PNL sau USR. Repet pentru ca AC nu este singurul membru USR care pare sa nu fi inteles lucrurile astea. (Am vazut membri si suporteri USR care chiar cred ca au castigat alegerile; nu glumesc.)
  3. Din acelasi motiv (vezi pct 2) nici Constitutia noastra nu poate fi schimbata pana la urmatoarele alegeri parlamentare nationale, care au loc la sfarsitul anului 2020. Decat daca doreste si pune la cale repede majoritatea PSD/ALDE, nu USR. Bine, in caz ca cei de la USR stiu  ceva in acest sens si s-au inteles deja cu PSD sa schimbe acum, repede, constitutia, ii rog sa ne spuna si noua. Dar daca nu, sa coboare din universul lor fictional in cel dambovitean, care e totusi altul.
  4. Nu stiu ce surse utilizeaza impricinatul AC in legatura cu politica nordamericana, dar din cele cunoscute reiese ca domnisoara AOC e destul de prost vazuta in traditionalul partid democrat tocmai pentru ca e mai disturbata chiar decat traditionalii psihopati ca Bernie, Nancy, Joe si atatia altii care sunt bine peste partid, Congres si partea lor de tarisoara. Cat despre Donald Trump care ar fi acaparat partidul republican, ce n-as da sa fie asa, doar ca nu este, de unde si dificultatile majore in a-si convinge propriul partid, nu doar pe democrati, sa-i sustina administratia si tara.
  5. In fine, pana la proba contrarie, din cate stiu eu, „tanarul” domn Caramitru nu conduce PNL, nu e nici macar membru, deci e putin mai greu sa poata influenta excluderea din partid a diversilor membri, daramite a unor intregi „aripi”. Desigur, daca lucrurile nu stau asa si intre timp conducerea PNL l-a cooptat, sa nu tina doar pentru el, sa ne explice cand si cum. Adica tradare, tradare, vorba cuplului Branzovenescu-Farfuridi, dar sa stie si liberalii.

Asadar, nu sunt deloc dezamagita. Sunt doar nedumerita pentru ca nu-mi dau seama daca ce observ este decompensarea personajului AC, decompensarea USR sau pur si simplu o varianta mai putin amuzanta de fandacsie traditionala a la Caragiale.

Dar pana la urma ce mai conteaza, ca sangele apa nu se face, si episodul asta cu juniorul Caramitru mi-a amintit din nou cum seniorul Caramitru, in 1990, cand a venit Rupert Murdoch la Bucuresti sa cumpere Casa Poporului, l-a prezentat public ca „domnul Murdoci”. Murdoci, da. Venise omul sa cumpere Casa Poporului contra un miliard de dolari – un pret corect la vremea aceea – ca sa faca in si din Romania centru media international. Dar dupa ce a vazut cu cine sta de vorba in general, si-a luat murdocii, a plecat si inapoi nu s-a mai uitat. Da, cam asta putea sa fie, printre altele, Romania, dar n-a fost sa fie.

Ce vreau sa spun cu asta? Nu-i nici mirare, nici dezamagire ca niste concetateni au votat USR (care n-a castigat alegerile). Nu-i de mirare nici ca altii voteaza in continuare PSD (care a devansat totusi USR, dar macar n-a castigat aceste alegeri). Bine ca totusi cei mai multi romani au incurajat duminica, 26 iunie, PNL (care a castigat alegerile) sa faca totusi, odata, virajul ala liberal pe care-l rateaza de 30 de ani. Singurul lucru care ma mira e ca junii politicii romanesti precum AC sunt perceputi ca „oameni noi”. Daca asta-i noutatea, sanatosi sa fim, ca din Caragiale  nu mai iesim.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „La USR/PLUS e decompensare sau Caragiale?”

  1. Eu am apreciat faptul că în PNL există oameni cu coloană vertebrală. Totuși mă tem oarecum de PNL, pentru că îl asociez cu STIMATUL DOMN PREȘEDINTE JOHANNIS, care este foarte ”pro european” și pro ”valori europene”, nicidecum nu dorește VALORI ROMÂNEȘTI și CREȘTINE. Este pro ”toleranță” și ”diversitate”…

Comentariile sunt închise.