România distruge încă 8 milioane de doze de vaccin și cumpără altele de la UE

Epopeea vaccinurilor anti-covid este departe de a se fi încheiat, oficialii români confirmând atât imposibilitatea de a utiliza milioanele de doze existente în stocuri, cât și intenția de a achiziționa altele noi, începând din această toamnă.

Până în prezent, România a distrus sau revândut peste 11 milioane de doze de vaccin. Informații detaliate sunt disponibile în cea mai recentă știre RostOnline pe acest subiect.

Acum, încă 8 milioane de doze sunt aproape să expire, ele urmând să fie distruse. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat costurile: sute de milioane de euro!

Prezent miercuri seară la Antena 3, ministrul Sănătății a făcut mai multe anunțuri privind vaccinul anti-covid.

„Noi avem peste 8.000.000 de doze de vaccin care sunt pe stoc, sunt depozitate. Nu mai folosesc. Unii m-au acuzat de tot felul de lucruri, eu spun adevărul şi aşa am învăţat că trebuie să facem dacă ne respectăm concetăţenii şi avem o responsabilitate faţă de ceea ce facem, ca şi administratori. Sunt doze care practic nu au putut fi folosite pentru că nu există interes şi, de asemenea, nu au putut fi vândute şi nici măcar donate. Vor expira la un moment dat şi vor trebui neutralizate. Asta înseamnă alte costuri. Discutăm de sute milioane de euro”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, România a solicitat Comisiei Europene reducerea livrărilor de vaccin din comenzile făcute anterior. Acest lucru nu înseamnă însă că țara noastră nu va continua să primească noi doze de vaccin. Dimpotrivă.

„Noi am făcut demersuri în ultima perioadă să putem să încercăm prin renegocierea care o face Comisia Europeană cu producătorii, să obţinem două lucruri care eu cred că sunt foarte importante, să obţinem reducerea substanţială a livrărilor pentru 2022 şi pentru 2023, substanţial. (…) Dacă va veni acest vaccin în cantitate mult mai mică, să fie un vaccin adaptat variantelor circulante şi am făcut opţiunea pentru BA-4 BA – 5 pentru că exista şi opţiunea pentru BA-1, care se pare că are un anumit efect asupra variantei BA-4 BA -5”, a precizat, miercuri seara, la Antena 3, ministrul  Rafila.

Rafila: Sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare!

La începutul lunii august, într-o conferință la Palatul Victoria, ministrul Sănătății a declarat că este foarte posibil ca, în luna octombrie, în România să ajungă vaccinul anti-covid  adaptat tulpinilor care circulă în prezent, după cum a informat Agerpres, citată de Digi24.

„Doza patru de vaccin, sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare începând cu luna octombrie, când se pare că vom fi în posesia vaccinului adaptat tulpinilor circulante”, a declarat atunci  ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Tot ministrul Rafila declara, în luna aprilie, că „este dificil ca România să ia decizia de a contracta noi vaccinuri adaptate noilor tulpini covid pe care producătorii intenționează să le scoată pe piață, deoarece imunitatea colectivă s-a produs deja.”

Știri pe același subiect:

România distruge încă 3 milioane doze de vaccin anti-covid expirate

Ministrul Sănătății: România a aruncat 2 milioane de vaccinuri expirate și a donat sau vândut alte 6,5 milioane de doze. Imunitatea colectivă s-a produs, nu trebuie cumpărate noi vaccinuri anti-covid

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost