Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri

Samoilă Mârza este singurul fotograf care a imortalizat Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, iar cele 5 clișee fotografice executate de el sunt singurele documente fotografice ale momentului istoric respectiv, aflăm de la Arhivele Naționale Române.

Într-un articol postat pe Facebook de Arhivele Naționale este relatată viața lui Samoilă Mârza, fiind prezentat rolul acestuia în realizarea singurelor fotografii oficiale de la Marea Unire din 1918.

Samoilă Mârza s-a născut în data de 18 septembrie 1886 în comuna Galtiu, sat Sântimbru, județul Alba, unde a urmat clasele primare, apoi liceul la Alba Iulia.

Emanoil S. Mîrza/
ANR, SANIC, Colecția Documente Fotografice

În anul 1914, Samoilă Mârza este mobilizat în armată, luptând pe mai multe fronturi. Aparatul de fotografiat i-a fost alături în cei patru ani de război, imortalizând momente din viața pe front, notează sursa citată.

Samoilă Mârza ajunge acasă, în localitatea Galtiu, cu patru zile înainte de 1 decembrie, iar în dimineața acestei zile, împreună cu un grup de consăteni se îndreaptă spre Alba Iulia, aflată la o distanță de 11 kilometri de localitatea sa natală. Aparatul foto, clișeele și trepiedul au fost transportate de tânărul fotograf pe bicicletă.

Nefiind fotograful acreditat al evenimentului, i se respinge accesul în Sala Unirii și, pentru că fotograful oficial, Károly Bach, convocat de organizatori, nu s-a prezentat, nu s-au realizat fotografii din timpul ședinței Consiliului Național Român în cadrul căreia a fost citită Rezoluția Adunării Naționale.

Samoilă Mârza rămâne însă singurul fotograf care a imortalizat Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, iar cele 5 clișee fotografice executate de el sunt singurele documente fotografice ale momentului istoric respectiv.

Fotografiile sale au devenit fotografii oficiale ale Unirii Transilvaniei cu România.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost