Sistemul de irigații, care acoperea 3,2 milioane de hectare înainte de ’89, a fost distrus și abandonat, iar guvernanții români nu găsesc bani pentru refacerea lui și pentru salvarea agriculturii, grav afectată de secetă, deși cheltuim cu nemiluita pe sisteme Patriot pe care le donăm și pe vaccinuri, a spus, joi, europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și liderul delegației partidului în PE.
Liderul AUR a ajuns, joi, în județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pentru salvarea agriculturii din România.
„Înainte de 1989, sistemul de irigații acoperea 3,2 milioane de hectare de teren agricol. În 2022, de când datează ultimele date oficiale la care am avut acces, se mai irigau în jur de 400.000 de hectare. O diferență uriașă! În cea mai mare parte, acest sistem de irigații a fost distrus, furat și abandonat, după Revoluția din ’89. Niciun ministru al Agriculturii nu s-a gândit să refacă sistemul de irigații.
Anul acesta, se estima o producție de 30 de milioane de tone de porumb. Din pricina secetei care a devastat câmpurile din România, probabil se va realiza în jur de 7 milioane de tone de porumb.
A spus ministrul Agriculturii că fermierii vor fi despăgubiți cu 200 de euro la hectar pentru pagubele pe care le-au suferit din cauza secetei. Este vorba despre o suprafață de 2 milioane de hectare de teren, deci suma alocată pentru despăgubiri este de 400 de milioane de euro. Bani puțini pentru fermieri, dar statul va scoate acești bani din visterie.
Pe de altă parte, un sistem de irigații care să acopere întreaga suprafață cultuvată a României ar costa 1,7 miliarde de euro. Anul trecut a fost secetă într-o parte a țării, anul acesta a fost secetă. Dacă și anul viitor va fi secetă, înseamnă că noi vom fi plătit deja mai mult de jumătate din sistemul de irigații.
Cheltuim bani cu nemiluita. Miliarde de euro pe un sistem Patriot pe care îl donăm, pe vaccinuri care nu folosesc la nimic, pe armament care nu ne este livrat, pe avioane vechi de peste 30 de ani, dar nu avem bani ca să salvăm agriculura româniei”, a declarat, joi, europarlamentarul Claudiu Târziu.
Liderul AUR a anunțat, duminică, că va merge pe teren în această săptămână, în mai multe județe din sudul țării. Toate datele care urmează să fie strânse din teren, în urma discuțiilor cu fermierii, vor face parte dintr-un raport care va fi prezentat în Parlamentul European.
Pe același subiect:
- România achiziționează de la SUA sisteme radar Sentinel, cu o valoare inițială de 90 de milioane de dolari - 8 octombrie 2024
- Judecătoarea Laura Iuliana Scântei, opinie separată în cazul Șocoacă: CCR nu are competenţa de a analiza comportamentul şi opiniile candidaţilor la prezidenţiale - 8 octombrie 2024
- CCR a făcut publică hotărârea privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la Preşedinţie - 7 octombrie 2024