Noua Republică îşi exprimă dezacordul faţă de Raportul Estrela – UPDATE 1+2

UPDATE  2: Cum au votat europarlamentarii români propunerea de retrimitere la Comisie a Raportului Estrela:

Împotriva retrimiterii au votat: Renate Weber (ceea ce nu e o surpriză, fiind singurul europarlamentar român simpatizant ILGA), dar şi: Norica Nicolai, Victor Boştinaru, Corina Creţu, Minodora Cliveti, George Sabin Cutaş, Vasilica Viorica Dăncilă, Ioan Enciu, Cătălin Sorin Ivan, Ioan Mircea Paşcu, Daciana Octavia Sârbu, Claudiu Ciprian Tănăsescu. sursa: lgbt-ep.eu

UPDATE 1: Raportul Estrela a fost respins în Plenul P.E. Raportul Estrela a fost retrimis la Comisia pentru drepturile femeilor şi identităţii de gen. O Rezoluţie alternativă, ce punea accentul pe sănătatea maternală, libertatea de conştiinţă şi o educare atentă a copiilor, a fost respinsă şi ea, dar acum membrii P.E. şi cei interesaţi vor avea timp să studieze mai mult punctele controversate ale Raportului Estrela, printre care faptul că a avut drept coautor o persoană din conducerea International Planned Parenthood cu sediul la Bruxelles.

Partidul Noua Republică, în acord cu Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni( ECR), din Parlamentul European, își declară dezacordul față de Raportul inițiat de europarlamentarul socialist, Edite Estrela, privind Sănătatea Sexuală și Reproductivă și drepturile aferente, ce va fi votat astăzi pe data de 22 octombrie, la Strasbourg.
Această rezoluție, neobligatorie din punct de vedere juridic, încalcă Tratatul UE și nu poate fi folosită pentru a introduce dreptul la avort sau împotriva punerii în aplicare depline a inițiativei cetățenești europene, One of Us, ECI(2012)000005, inițiativă pe care partidul nostru o susține. Niciun tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, nici Convenția europeană a drepturilor omului, nici dreptul cutumiar internațional nu pot fi invocate pentru a stabili sau recunoaște un astfel de drept. Toate instituțiile, organismele și agențiile UE trebuie să rămână neutre în ceea ce privește problema avortului, întrucât aceasta este o problemă ce cade sub incidența legislației din statele membre. Curtea de Justiție a Uniunii Europene confirmă (C-34/10) că orice ovul uman fecundat reprezintă un embrion uman care trebuie protejat. Declarația ONU privind drepturile copilului prevede că copilul are dreptul la protecție juridică înainte și după naștere. Uniunea nu ar trebui să sprijine nicio autoritate sau organizație care promovează, sprijină sau participă la gestionarea oricărei acțiuni care implică avortul. Dreptul fundamental la obiecția pe motive de conștiință, împreună cu responsabilitatea statului de a garanta că pacienții pot avea acces la îngrijire medicală, în special în cazurile de urgență prenatală și asistență medicală maternală, trebuie menținut. Nicio persoană, spital sau instituție nu poate face obiectul presiunilor, nu poate fi considerată responsabilă sau discriminată în vreun fel pentru că refuză să efectueze, să accepte efectuarea în incinta sa sau să asiste la practici care ar putea provoca moarte unui embrion uman.
Totodată, acest raport neagă dreptul statelor naționale, implicit al României, de a-și rezerva dreptul de a decide în acest domeniu, ținând cont de faptul că acesta  este un drept exclusiv al statelor membre, implicit al țării noastre, iar cei care votează în favoarea acestui raport votează împotriva interesului național.
Noua Republică va monitoriza activ procesul de vot din Parlamentul European și va publica lista europarlamentarilor români care votează împotriva interesul național al României.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost