Deputatul Cezar Preda nu ar fi votat legea antilegionară?

„Nu ştiu ce a propus Institutul Elie Wiesel, nu ştiu ce s-a votat, dar nu cred că pot vota o lege care e împotriva românilor”

Deputatul Cezar Preda, parlamentar aflat la al treilea mandat, membru în Comisia comună de control a SRI, fost lider al PDL şi actualmente fruntaş al noului PNL, a declarat că nu ştie nimic despre Legea anticonstituţională şi antiromânească 217/ 2015, recent intrată în vigoare. Din lista cu deputaţii care au votat infama lege reiese că Preda nu a fost prezent la vot. Totuşi, e surprinzător că el nu a aflat nimic despre acest act normativ, în condiţiile în care unul dintre iniţiatori, deputatul George Scutaru, este parlamentar al PNL Buzău şi, deci, subordonat lui Preda, care e copreşedinte al PNL Buzău. În plus, această lege a stîrnit un val de luări de poziţie în presa online şi pe reţelele de socializare în timpul dezbaterii ei la Camera Deputaţilor.

În fine, acum, Cezar Preda spune că el este naţionalist şi că nu ar fi votat o lege care loveşte în poporul român şi se miră că ONG-urile de apărare de drepturilor cetăţeneşti tac.

Nu susţin nici un extremism care iese din naţionalism… Nu există să nu fiu naţionalist…  Pentru mine naţionalism este mai aproape de patriotism decît de extremism. Cine vrea să transforme naţionalismul în extremism să fie sănătos, nu are sprijinul meu. Cine vrea să se apropie de patriotism prin naţionalism şi eu sînt de acord… Nu ştiu ce a propus Institutul Elie Wiesel, nu ştiu ce s-a votat, dar eu nu cred că pot vota o lege care e împotriva românilor, a patriotismului românesc… Dacă o lege care are naţionalismul spre patriotism, atunci ea intră la vot, altfel nici Comisia Juridică nu se bagă şi nu intră la vot… Eu nu cred că Klaus Iohannis a promulgat o lege care avea caracter extremist… eu nu cred! Tu crezi că toate ONG-urile naţionale ar fi tolerat aşa ceva?” [subl. n.] – a răspuns Preda la întrebarea ziaristului local Iulian Gavriluţă.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost