Monica Macovei şi partidul său, conservatori de formă

Europarlamentul Monica Macovei a aderat marţi la Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) din Parlamentul European, părăsind Grupul Popularilor Europeni în care se afla ca efect al alegerii sale pe listele PDL. Macovei şi-a motivat această mutare astfel:

„Nu este întîmplător că mă alătur unui partid european şi unui grup politic din Parlamentul European din care face parte şi partidul din Polonia care a dat recent preşedintele Poloniei şi Guvernul („Lege şi Justiţie” – n. red.). Avem în comun lupta împotriva dictaturii comuniste, iar românii nu mai vor în dictatură. Foarte important, am luat această decizie pentru a contribui la întărirea democraţiei în ţara noastră, la întărirea rolului României în Uniune şi la securitatea şi independenţa României în contextul tendinţelor de control şi expansiune ale Federaţiei Ruse”.

Pasul făcut de Macovei este unul premergător aderării partidului său, „M10”, la Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (AECR). Deja „M10” a depus o cerere în acest sens, iar schimbarea taberelor de către Macovei se vrea un angajament ferm, de natură să grăbească aprobarea solicitării.

Este interesant cum o adeptă a liberalismului politic, militantă pentru drepturile minorităţilor (sexuale, etnice şi religioase), care nu s-a remarcat defel prin vreun discurs pro-familie, patriotic sau de susţinere a valorilor creştine, a căpătat, peste noapte, o orientare conservatoare. Macovei a avut, de-a lungul timpului, trei idei mari şi late pe care a făcut carieră: anticomunismul, anticorupţia şi pro-euro-atlantismul. În declaraţia sa de ieri (din care am redat un fragment) le reia riguros. Însă, acestea trei nu sînt caracteristice pentru conservatorism, chiar dacă forţele conservatoare le pot susţine la un moment dat. Ele sînt probleme conjuncturale şi nu principii fundamentale ale conservatorismului. Integritatea şi suveranitatea naţională, ocrotirea şi sprijinirea familiei, resurecţia moral-spirituală sînt elemente de structură ale unei direcţii politice conservatoare. Acestea lipsesc cu desăvîrşire din vederile Monicăi Macovei. Să vedem dacă şi cînd le va recupera.

Pe de altă parte, în AECR există deja un partid românesc, nu mai mare, dar nici mai puţin important decît „M10”, anume „Noua Republică”. Are vechime ca membru AECR, deşi, e drept, nu deţine şi vreun post de europarlamentar, ca să le poată fi de folos aliaţilor în bătăliile de la Bruxelles şi Strasbourg. Poate de aceea AECR va primi „M10” la fel de uşor precum a admis-o pe Macovei în Grupul său din PE.

Din urmă se anunţă venind însă cu forţă Traian Băsescu, care a urcat, în sfîrşit, la timona partidului pe care l-a născut pe cînd era preşedinte, „Mişcarea Populară”. El are resurse şi în ţară, şi în PE pentru a impune MP ca pe un membru foarte util în AECR. De asemenea, deţine avantajul de a se cunoaşte cu liderii partidelor componente şi de a avea uşi deschise cam prin toate organizaţiile europene. Discursul lui ajustat la naţionalism, din ultima vreme, s-ar putea să-l facă mai prizabil pentru anumiţi lideri politici, cum sînt cei al partidului polonez „Lege şi Justiţie”. Şi-atunci Macovei va rămîne pe locul doi, trei…


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


5 comentarii la „Monica Macovei şi partidul său, conservatori de formă”

  1. In urma cu numai cateva saptamani, mai puteam spera ca scena politica romaneasca are sanse sa impuna personalitati capabile sa redea prestigiul tarii.
    Dezamagirea a fost pe masura sperantelor. Nici jurnalistii si nici reprezentantii Societatii Civile nu au sprijinit echipa de comisari europeni prezenta in Romania cu scopul verificarii acuzelor legate de existenta inchisorilor CIA. Politicienii de toate orientarile au semnat pactul tacerii, anuland orice sansa de redresare morala a tarii.
    Referitor la Traian Basescu, sunt de parere ca acesta va ramane la timona cat timp va dori Cristian Diaconescu.
    Singura persoana pe care maleficul multiplu „fost” nu o poate santaja si care, in consecinta, are un ascendent asupra sa, este C Diaconescu.
    Noua Republica are nevoie sa creada ea insasi ca este o forta, ca reprezinta alternativa necesara evolutiei Romaniei
    In momentul in care, prin substanta comunicarii il va convinge si pe taranul scarbit de politica si pe intelectualul sceptic, ca este o formatiune politica decisa si capabila sa serveasca doar interesele tarii, va avea sustinerea electoratului.
    Personal, ma tem ca acestui partid sa nu i-se aplice intr-un moment strategic ales, metodele de dezbinare prin care a fost practic desfiintat PNTCDul.
    Nu stiu daca domnul Ticu Dumitrescu si-a scris memoriile, dar daca facut-o, in mod cert a descris si modul in care a fost infiltrat partidul de securisti (aripa tanara), dupa 1990.

  2. Partidul Noua Republica a fost ingropat de asa zisul sau fondator, Mihail Neamtu. Dl Valeriu Todirascu se straduie acum sa il readuca pe linia de plutire, rezultatele de pana acum nu sunt, din pacate, spectaculoase. Traian Basescu este un politician experimentat, si cu USL-ul care inca traieste nu ii este greu sa puncteze; dar dupa 10 ani in fruntea statului mi-as dori sa vad si pe altii mai tineri. Epoca Basescu s-a incheiat, cu bunele si relele ei. Conservatorii de forma de la M10 au avantajul ca nu au facut magarii, sunt oameni cinstiti, competenti si rationali. Cat despre cat de conservatori sunt, as cita-o pe Adela Mirza, care precizeaza pe facebook: “N-o fi Monica Macovei cea mai conservatoare fiinta pe care o cunosc, insa o prefer oricarei alte alternative existente acum pe piata politică din România, iar motivele nu cred ca trebuie sa le enumăr. Adrian Papahagi, eu si alti cca 70% din M10 suntem conservatori si am declarat-o. Deci, apartenenta la ECR este, prin urmare, una cat se poate de legitima. Monica Macovei lupta in principal pentru anticorupție, justitie, anticomunism, suveranitate naționala, stat minimal. Pentru familie, valori creștine, valori tradiționale luptăm noi, restul! Ca de aia am venit în M10. Sa dam o mana de ajutor! Nu poti sa le faci pe toate! Dar în echipa se poate! Poate ne ajutati si voi! “

Comentariile sunt închise.