Ministerul Finanţelor despre bugetul alocat cultelor în 2016

Update (6 dec. 2015): Patriarhia Română a emis astăzi un comunicat de presă, referitor la finanţarea BOR. Citez de pe basilica.ro: „În urma convorbirii telefonice a Domnului Premier Dacian Cioloş cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în dimineaţa zilei de 06 decembrie 2015, Domnul Premier a precizat faptul că noul buget pe anul 2016 prevede o creştere a salariilor clerului şi că Guvernul României va căuta soluţii pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar la viitoarele rectificări de buget, în funcţie de posibilităţi, să fie sprijinite şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie. […] Preafericirea Sa a subliniat faptul că Biserica va sprijini eforturile Guvernului României de a îmbunătăţi condiţiile de educaţie a copiilor şi tinerilor din mediul rural, precum şi eforturile pentru creşterea calităţii actului medical din spitale.”

Astăzi Ministerul Finanţelor Publice a emis un comunicat de presă cu precizări despre sumele prevăzute în proiectul de buget 2016 pentru cultele religioase. Citiţi comunicatul aici.

Astfel, aflăm că:

1. Salariilor acordate personalului clerical și neclerical vor creşte.

În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult creşte de la 278,3 milioane lei în 2015 la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului pentru salarizare a crescut cu 54,9% față de anul 2015.

2. Contribuția statului, în 2016, pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor creşte de la 12,8 milioane lei în 2015 la 13 milioane lei în 2016.

3. Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos va fi finanţat cu 1,3 milioane lei.

Pentru sumele suplimentare prevăzute în bugetul 2016 pentru culte religioase, de aproximativ 150 milioane de lei, s-a ţinut cont de actele normative aprobate în 2015, referitoare la creșterile salariale din acest sector. Suma suplimentară este comparabilă cu cea alocată în anul 2015 pentru construcții și reparații.

Ministerul Finanţelor Publice a ţinut să facă aceste precizări în urma unor materiale de presă apărute după publicarea proiectului de buget pe 2016.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


5 comentarii la „Ministerul Finanţelor despre bugetul alocat cultelor în 2016”

  1. Stire din categoria „Radio Erevan”. Lucrurile stau invers:
    In realitate sosos-istu Ciolos NU A DAT CI A LUAT:

    Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, despre bugetul Cultelor în 2016: Cioloș declară război Bisericii Ortodoxe Române. Se speculează cinic ura unei părți a populației împotriva BOR

    Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, spune, într-un text postat pe Facebook, că decizia Guvernului Cioloș de a nu mai da bani bisericilor în 2016 are la bază raționamente politice, și nu economice. De aceea, PNȚCD solicită Parlamentului să respingă propunerea de buget cu privire la sprijinul cultelor religioase.
    Pavelescu susține că decizia Guvernului privind bugetul pe 2016 seamănă mai mult cu un act de război împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Liderul PNȚCD îl acuză pe Cioloș de “ipocrizie” și “dorința de a învrăjbi societatea românească în scopuri personale”.

    Îi atrag, cel puțin deocamdată, atenția lui Cioloș, că România nu este Franța, patria lui adoptivă, iar 1989 nu se aseamănă cu 1789, anul decapitării lumii “vechi” și, odată cu ea, a Bisericii Catolice în Franța. O acțiune concertată de subminare a BOR de către Cioloș, nu are niciun mandat popular, o asemenea acțiune, de război împotriva BOR, legislativă, nefiind legitimă, ci doar poziția precarului prim-ministru, venit în fruntea guvernului în urma unei tragedii.

    Surpriză în bugetul pe 2016. Catedrala Mântuirii Neamului nu va primi niciun ban de la buget. Asta în condiţiile în care Biserica a primit în ultimii ani milioane de euro pentru construirea acestui lăcaş de cult.

    Guvernul nu a alocat, în proiectul de buget pe 2016, fonduri pentru lăcaşurile de cult. Asta înseamnă că nu vor mai fi daţi bani de la buget nici pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Decizia nu este însă pe placul reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, care speră ca lucrurile să se schimbe în Parlament.

    Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. Este o veste care nu ne poate bucura, dar considerăm că construcţiile începute, inclusiv proiectul Catedralei naţionale va putea fi continuat, întrucât conform legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru această importantă construcţie nu provin doar din partea statului, în primul rând sunt fonduri alocate de Biserică, alocate prin donaţiile credincioşilor şi în ultimul rând din partea instituţiilor statului. Proiectele aflate în derulare în acest moment în cadrul Patriarhiei Române nu vor fi stopate, cel mult procesul de edificare al lor va fi unul evident afectat, dar în niciun caz stopat.

    ‘.

  2. Îi atrag, cel puțin deocamdată, atenția lui Cioloș, că România nu este Franța, patria lui adoptivă, iar 1989 nu se aseamănă cu 1789, anul decapitării lumii “vechi” și, odată cu ea, a Bisericii Catolice în Franța.

    Din ciclul Sa ne distram cu un nebun :))

  3. http://www.mfinante.ro/acasa.html?method=detalii&id=118867

    Precizări referitoare la sumele prevăzute în proiectul de buget 2016 pentru culte religioase

    În urma materialelor de presă apărute după publicarea proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:

    1. Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a salariilor acordate personalului clerical și neclerical.

    În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult CREȘTE de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016.

    2. Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a contribuției statului, pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei în anul 2016.

    3. Anul viitor păstrează în buget suma de 1,3 milioane lei alocată în scopul finanțării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos.

    Sumele suplimentare prevăzute în bugetul 2016 pentru culte religioase, de aproximativ 150 milioane de lei au fost prevăzute, ținând cont de actele normative aprobate în 2015 referitoare la creșterile salariale în acest sector. Suma suplimentară este comparabilă cu suma alocată în anul 2015 pentru construcții și reparații.

  4. @Romeo B.
    D. Ciolos are doar un mandat de mentenanta. Decizia cu marirea salariilor pers. de la Culte ii apartine fostului guvern.
    E un fapt ca Statul va plati in 2016 mai mult, ca procent, pentru salariile de la Culte. Banii se duc acum la salarii, nu la reparatii.
    La sfarsitul anului de multe ori Cultele au primi bani din fondurile de rezerva. Poate asa va fi si anul asta.

Comentariile sunt închise.