Lecţia de patriotism a unui bosniac pentru români şi maghiari, în „Secuime”

Ziarul de Cluj relatează despre un incident cu valoare de lecţie, deopotrivă pentru români şi maghiari, petrecut în seara lui 5 Ianuarie a.c.,  la Sf. Gheorghe, în „Secuime”. La începutul meciului de baschet feminin dintre echipa Universităţii Cluj şi Sepsi Sf. Gheorghe s-a intonat inmul României, urmat de cel al aşa-zisului „Ţinut Secuiesc”. Secuii din Harghita şi Covasna şi-au făcut un obicei din a-şi obliga adversarii, la orice sport, să asculte în poziţie de drepţi şi acest cîntec al secuilor pe post de imn, deşi nici regulamentul federaţiilor sportive, nici legile ţării nu prevăd aşa ceva. Numai că de data asta li s-a înfundat. Antrenorul echipei din Cluj, Dragan Petricevic, le-a îndemnat pe elevele sale să-şi continue încălzirea după imnul României şi să nu acorde nici o importanţă „imnului” secuiesc. Fapt care a înfuriat publicul, estimat la 1.500 de persoane, care le-au huiduit şi înjurat pe jucătoarele clujence pe tot parcursul meciului.

Antrenorul Dragan Petricevic a explicat că a avut două motive pentru atitudinea sa:

“Unul este că în regulamentul FRB se spune despre obligaţia sportivilor şi a antrenorilor de a asculta imnul României în poziţie de respect. Apoi pentru că eu consider că fetele pe care le antrenez nu sînt obligate să stea în picioare încă zece minute şi să asculte un imn care nu este oficial, care nu este de stat românesc.

Trăiesc în România de douăzeci de ani, eu sînge de român nu am, dar jumătate din inimă îmi bate pentru România.

[…] Vreau să subliniez că aş fi procedat la fel dacă s-ar fi intonat imnul Bosniei aici în România, eu fiind bosniac. Pentru că acest lucru nu are de-a face cu sportul… Nu dau lecţii suporterilor cum să se comporte, dar la o manifestare sportivă, într-o ţară democratică, tolerantă, cum este România, nu e normal ca sportivele mele să fie huiduite. Fetele de la Universitatea Cluj vor sta drepţi numai ascultînd imnul de stat al României şi nici un alt imn, poate să fie şi sîrbesc, şi bosniac, poate să fie imnul casei mele din Sarajevo, nu contează. Există un singur imn pentru mine şi pentru echipa mea în această ţară” – a declarat Dragan Petricevic.

Poziţia sa demnă este pilduitoare atît pentru români, care ar trebui să nu se mai lase călcaţi în picioare în ţara lor, cît şi pentru etnicii maghiari/secui, care întreţin o atmosferă ostilă la adresa românilor din judeţele unde sînt majoritari. Dragan Petricevic nu poate fi acuzat de naţionalism, pentru că nu e etnic român, nici de porniri anti-maghiare, pentru că nu a atacat pe nimeni, ci a răspuns cu bun-simţ şi, atenţie, cu simţ patriotic unei provocări naţionaliste a seculor. Patriotismul este dragostea de patrie, iar România este şi patria lui Dragan Petricevic. A arătat-o ieri seară, pentru cei care mai aveau îndoieli.

Interesant de reţinut, în echipa de baschet feminin a U. Cluj sînt mai multe jucătoare de alte naţionalităţi, care n-au înţeles, în primă instanţă, nimic din ce se întîmplă şi în conflict interetnic, artificial, au picat.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


13 comentarii la „Lecţia de patriotism a unui bosniac pentru români şi maghiari, în „Secuime””

  1. MULTI NE DAU LECTI UTILE SI LE MULTUMIM..NOI POPOR ASTEPTAM CA ACESTE LECTII SA NE DEA GUVERNUL–-STATUL DE DREPT–IAR EI SE IAU DE MANA CU DUSMANII. MA UNGE LA SUFLET LECTIA ANTRENORULUI CFR CLUJ.DAR CE PACAT CA E SINGURUL PATRIOT?

  2. Nu inteleg si nu pot sa inteleg cum institutiile statului Roman nu fac nimic in respectarea Constitutiei si aplicarea legii pentru toti cetatenii indiferent de etnie, crezuri etc. Oare este nevoie de un conflict interednic pentru rezolvarea pentru totdeauna a apucaturilor provocatoare?

  3. La noi în Romania orice este posibil.Autoritățile nu prea le interesează ce se întâmpla.Păcat ca nu trăiește Ceaușescu.sa vedem cum ar intona imnul bozgorilor.la noi in tara.
    RUSINE GUVERNULUI!!!!!ca accepta asa ceva!!!!!

  4. Bravo asa atitudine , noi si guvernul nu suntem in stare sa punrm la punct aceste incalcari constitutionale ! Rusine guvern, rusine Jojannis,lipsa de atitudine

  5. Da! Lectia de patriotism a fost oferita cui? Romanilor? Postam pe Fb si …Mai departe ? Viteji doar pe FB! Halal !

  6. nu mai acuzati,toti suntem de vina cei care ne numim romani suntam lasi si din lasitatea noastra am fatat numai sobolani ex:ilici ,petre roman,nastase,ponta,iohannis,ciolos

  7. Toti romanii trebuie sa iasa in strada si sa ceara punerea in ilegalitate a UDMR si respectarea constitutiei si a legilor tarii!! Cine nu le respecta…..puscaria!!! O tara este Romania!! Si trebuie respectata!!!! Suntem umiliti ,batjocoriti in pripria noastra tara de citiva nemernici de maghiari si secui!!! Rusine guvernului ,rusine Iohannis!!! Te-am votat si am avut incredere in tine!!! To strain esti,tot nu esti roman!!!

  8. Stiti cum se spune”Ciinii latra,caravana trece!!!” Ei se distreaza de comentariile noastre si se bucura ca suntem nervosa!!! Ce face guvernul??? Pana cand admite sa fim calcati in picioare??? Ce face presedintele??? Este ROMAN sau nu???Iesiti in strada si cereti punerea in ilegalitate a UDMR!! Nicaieri in lume nu exista partid al minoritatilor!!! Iesiti in strada ca sunteti mai multi ca ei!!! Strigati din toate puterile:UDMR scos in ilegalitate si cine nu respecta constitutia si legile tarii sa fie pedepsit>>>>puscaria!! Cu astia nu merge cu”va rog frumos”””

  9. RESPECT,RESPECT si iar RESPECT ptr.acest OM care simte unde traieste chiar nefiind de sânge Roman.Dar voi Romanilor unde sunteti?De ce asteptati sa vorbească altul in locul vostru?Rusine asa am ajuns o tara de nimic ptr. ca romanii nostru n-au invatat Istoria Neamului Strabun.

Comentariile sunt închise.