Sinaxar românesc (2) – Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic

Anul acesta mi-am propus aici prezentarea pe scurt, lună de lună, a sfinților și sfintelor din calendarul ortodox care sînt de origine românească sau a căror viață s-a legat, într-un fel sau altul, de spațiul românesc (în calendarele noastre bisericești ei sînt trecuți, de regulă, cu litere boldite). Pentru informații mai bogate, recomand, între altele, volumul colectiv pe care l-am îngrijit și publicat anul trecut: Sfinții români în «Lumea Credinței». Așa cum observam și acolo, în încheierea „Prologului editorial”, avem astăzi destul de mulți sfinți români (ca să nu mai vorbim de numeroșii candidați la sfințenie, în frunte cu martirii temnițelor comuniste*) pentru o țară care pînă în secolul XX nu a avut sfinții ei în calendar. Rămîne să-i cinstim după cuviință și să le onorăm moștenirea duhovnicească, nu fără încredințarea că numai datorită lor ne mai rabdă Dumnezeu în aceste vremuri de uitucă nevrednicie.

13 ianuarie – Sfinții Mucenici  Ermil și Stratonic

Pe vremea împăratului păgân Liciniu (307-324) a trăit în părţile sud-dunărene ale Traciei Sfîntul Mucenic Ermil, creştin plin de zel şi slujitor „în rînduiala diaconiei”, ce l-a dojenit cu asprime pe împăratul închinător la idoli şi a refuzat, chiar şi după cele mai cumplite suplicii, să accepte slujirea în templele idoleşti („de care se cade mai degrabă a rîde decît a li se închina cineva”, zicea el). Văzînd că nu-l poate îndupleca, împăratul a poruncit să fie ucis prin înecare.

De aceeaşi soartă a avut parte şi Stratonic (paznicul temniţei lui Ermil), ce a fost vădit el însuşi creştin, cum s-a şi mărturisit în cele din urmă, primind împăcat cununa muceniciei, dimpreună cu fratele său de credinţă.

Aruncaţi în Dunăre („ca la 18 stadii departe de cetatea Singidunum [Belgradul de astăzi]”), trupurile lor au ieşit la mal după 3 zile şi au fost cu cinste îngropate de credincioşii locului în acelaşi mormînt, după cum tot împreună sînt cinstiţi pînă astăzi de Biserică.

––––––––
* Nefiind canonizați oficial, aceștia nu sînt tratați aici. Pentru cei mai cunoscuți dintre ei, a se vedea însă volumul Sfinții închisorilor în „Lumea Credinței”. Din rezistența României creștine împotriva ateismuluui comunist, texte alese, prefață și note de Răzvan Codrescu, cu un cuvînt înainte de Părintele Profesor Gheorghe I. Drăgulin, fost deținut politic, Editura Lumea Credinței, București, 2014.

__________________________________________

Sinaxar românesc

Răzvan Codrescu

About Răzvan Codrescu

Scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei, vice-preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini şi preşedinte de onoare al Asociaţiei „Rost”. Ultima carte publicată: ”O introducere în creștinism” (Ed. Christiana, Bucureşti, 2016).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost