Datoria publică a SUA a depășit 19 trilioane de dolari

La finalul lunii ianuarie 2016 datoria publică a SUA a depășit 19 trilioane de dolari.

Cred că majoritatea știm cum arată bancnota americană de un dolar. Grosimea bancnotei de un dolar este de 0,1 mm. Acum să vedem ce înseamnă 19 trilioane de dolari:

  • 100 de bancnote de un dolar puse una peste alta au o înălțime de 10 mm, adica un cm
  • 10.000 de bancnote de un dolar puse una peste alta au o înălțime de 100 cm, adica un metru
  • 10.000.000 (10 milioane) de bancnote de un dolar puse una peste alta au o înălțime de 1.000 de metri, adică un kilometru
  • 1.000.000.000 (un miliard) de bancnote de un dolar puse una peste alta au o înălțime de 100 de kilometri
  • 1.000.000.000.000 (un trilion) de bancnote de un dolar puse una peste alta au o înălțime de 100.000 de kilometri

Asta înseamnă ca 19 trilioane de bancnote de un dolar puse una peste alta au o înălțime de 1.900.000 de kilometri.

Pentru corespondență, să ne amintim că distanța de la Pamînt la Luna este de 357.000 de kilometri.

Fiecărui american, chiar și copilului ce se naște în aceste momente, îi revine o datorie de 58.843$. Dacă luăm în considerare doar americanii plătitori de taxe, fiecăruia îi revine o datorie de 158.835$.

Produsul Intern Brut al SUA, PIB, pentru anul 2014, ultimul pentru care avem date clare, a fost de 17,42 de trilioane de dolari.

Și aceasta este doar datoria guvernului federal, nu și a statelor componente.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


6 comentarii la „Datoria publică a SUA a depășit 19 trilioane de dolari”

  1. era mai corect sa fi zis 1000 de miliarde, se creaza confuzie

    conform dexonline.ro,

    TRILIÓN, trilioane, s. n. Unitate formată dintr-un miliard de miliarde. [Pr.: -li-on] – Din fr. trillion.

    in timp ce

    BILIÓN, bilioane, s. n. Număr egal cu o mie de miliarde sau (în unele țări) cu un miliard. [Pr.: -li-on] – Din fr. billion.

    • Da, probabil ca era mai bine. Vad ca la numere asa mari exista si conflicte de traducere, cum e bilionul. Oricum, viitorul nu se arata prea bine, lumea e inglodata in datorii. Eu ma intreb cine e de partea cealalta a balantei? Daca unii au datorii, inseamna ca cineva trebuie sa incaseze acele datorii. Cine o fi?

  2. da, yankeii astia au sistemele lor de masurare, temperatura, haine, suprafete… sunt unici 🙂 in a da batai de cap 🙂

    de partea ailalta a balantei sunt cei care au de primit 🙂

    in ziua de azi, cu cifrele astea electronice oricine poate fi debitor/creditor, eu pun alta intrebare, cat din sumele astea au acoperire in ceva? este posibil ca la un moment dat datoria sa fie revendicata in natura.

    sau cum zice o vorba, bine ca am de primit, nu conteaza in ce forma 🙂

    daca ar fi fost bani cash, sigur nu s-ar fi ajuns la asa sume, ar fi fost foarte greu de procurat, ma gandesc

    cei care au creditat pot fi banci, state, sau chiar simple persoane fizice. Titluri de stat, operatiuni interbancare, actiuni, imprumuturi diverse… In principal bancile si statele. Faptul ca si BNR are rezerve in dolari, inseamna ca atunci cand va pica la americani, noi o s-avem de incasat. Dar cred ca o sa incasam la figurat :), asa cum am incasat si de la alte state africane care… n-au avut cum sa plateasca si din marea noastra milostirivire le-am iertat datoriile.

  3. ba frate dar ati putea spune si catre cine e datoria asta, catre martieni? Toate tarile sunt datoare dar cui, unor miliardari, unor ku-kux-klan-isti? unor organizatii mafiote, unor masoni? unor banci detinute de cine, de persoane private ?

  4. Datoria federala la finele anului 2016 a fost de 18,819 trilioane din care doar cca. 4 trilioane catre alte tari ,dar la randul ei si USA are debitori cam tot cu 4 triloane.. Intrebarea este: Cui datoram 15 trilioane ??? Raspunsul este :FEDERAL RESERVE BANK careia i s-a concesionat in anul 1913 dreptul de a tipari dolari pe care ai imprumuta an de an guvernului in exercitiu,care plateste dobanzi substantiale din taxele noastre ,a gloatei de naivi ca sa nu le zic altfel…!!!!
    FED este „guvernul din umbra”…forta suprema care dicteaza marionetelor de politicieni (din ambele partide) sa voteze bugetul cu DEFICIT, forta care a ajuns, dupa un secol sa oblige sclavii .moderni la plata dobanzilor catre cei care au devenit..TRILIONARI ca detinatori ai tiparnitei de bani , de fapt ei SUNT REALII STAPANI AI LUMII (alaturi de marile corporatii de armament, medico-farmaceutice sipetrol)..Actiunile FED sunt detinute de sapte banci : 1.Rotschild din Paris si Londra; 2.Moses Seif din Italia; 3.Iazard brothers din Paris; 4.Warburg din Amsterdam si Hamburg; 5-6-7 ..Goldman Sachs,,Chase Manhattan si Lehmann din New York.
    …..Toti proprietarii sunt de aceeasi nationalitate…..!

Comentariile sunt închise.