Mesajul „exploziv” din 1992 al lui Marian Munteanu către foștii membri și simpatizanți ai Mișcării Legionare

Pentru acuratețe și informare corectă redăm mai jos, în întregime, mesajul lui Marian Munteanu din decembrie 1992 către foștii membri și simpatizanți ai Mișcării Legionare. Mulți au preluat doar fragmentele care servesc agendei proprii. Noi considerăm că doar citirea întregului mesaj va duce la clarificarea poziției de atunci a lui Marian Munteanu față de Mișcarea Legionară.

Marian Munteanu mesaj catre ML

După cum este bine cunoscut, în presa noastră se fac numeroase referiri la Mişcarea Legionară. Din păcate, de cele mai multe ori în mod neserios, fără argumente, cu scopul de a arunca în seama adversarilor politici etichete exploatabile propagandistic. Mişcarea pentru România şi Liderul ei au fost ţinta sistematică a unor asemenea atacuri. Din zone aparent diverse (de la FDSN la PAC şi PNŢCD) a fost aruncat ca o sentinţă titlul de “legionar”. În acelaşi timp din zone apropiate fostei Mişcări Legionare au apărut nemulţumiri provocate de dezamăgirea că…nu suntem legionari. Această stare de confuzie quasi-generală l-a determinat pe Dl. Marian Munteanu să trimită în decembrie trecut o scrisoare adresată foştilor membri ai Mişcării Legionare cu scopul de a lămuri unele aspecte legate de poziţia politică a MPR (Redacția)

Către toți naționaliștii creștini, foști membri și simpatizanți ai Mișcării Legionare,

Stimați compatrioți,

După cum știți, în urmă cu un an (pe 10 Decembrie 1991) am înființat Mișcarea Pentru România, formațiune politică a tineretului.

Am prezentat în textele programatice ale Mișcării, precum și printr-o serie de intervenții în presă baza ideologică a acțiunii noastre. Am căutat să țin seama în redactarea acestui corp doctrinar atât de tradițiile naționale cât și de situația actuală a societății românești în context internațional.

Știu că în mediile legionare se poartă multe discuții în legătură cu organizația pe care o conduc. Multele greutăți pe care le-am întâmpinat în activitatea politică nu mi-au permis să port un dialog cu domniile voastre, mai ales că în chiar interiorul lumii legionare există puncte de vedere, atitudini și orientări deosebite cu privire la viața politică de azi și chiar fată de chestiuni ce țin strict de istoria Legiunii.

Vă trimit acest mesaj cu dorința sinceră de a pune capăt oricăror neînțelegeri și neclarități.

*

Inaugurând în România post-revoluționară prima linie politică de dreapta, am fost conștient de dificultățile ce îmi vor sta în cale și de marea responsabilitate pe care mi-o asum. Era evident că o mișcare creștină de tineret care afirmă deschis Ideea Națională va întâmpina numeroase obstacole și dificultăți.

De la început s-au făcut, în diverse cercuri și în opinia publică, aprecieri ce mergeau până la identificarea Mișcării Pentru România cu Mișcarea Legionară.

Cercurile stângiste, internaționaliste, s-au folosit de această etichetă pentru a bloca inițiativa noastră. Pe de altă parte, unele cercuri naționaliste creștine s-au grăbit să salute apariția MPR considerând-o „copie” a Legiunii.

Dacă pentru prima categorie nu este nici un motiv de mirare, a trebuit să constat că, din păcate, chiar unii oameni de dreapta nu au reușit să se apropie cu înțelegere și luciditate de eforturile și frământările generației tinere.

În ceea ce mă privește am încercat întotdeauna de câte ori am fost pus în situația de a face referiri la Mișcarea Legionară, să păstrez o linie de corectitudine și luciditate. În condițiile în care nici o persoană publică nu vorbea de legionari decât pentru a insulta sau, eventual, a se delimita cu grijă (și cu o jalnică spaimă) mi-am asumat răspunderea de a vorbi cinstit despre fenomenul legionar.

În contextul actual, însă, când dezinformarea și confuzia domină opinia publică, este foarte dificil să te faci înțeles, mai ales într-o asemenea chestiune – complexă și plină de elemente neclare sau necunoscute.

Am socotit întotdeauna că trebuie operată o distincție precisă când este abordată problema legionară:

  1. Mișcarea Legionară – ca fenomen sufletesc, spiritual, moral, cu vaste implicații de ordin cultural și chiar social
  2. Mișcarea Legionară (Garda de Fier, Partidul „Totul pentru Țară”) – ca fenomen politic

Ca organizație politică, Mișcarea Legionară și-a încetat activitatea în 1938, prin decizia întemeietorului ei, Corneliu Zelea Codreanu. Ulterior, în timpul dictaturii lui Carol al II-lea, practic întreaga conducere a Mișcarii Legionare a fost asasinată. Acest masacru a dus la destabilizarea gravă a Mișcarii, la numeroase greșeli și – după cum afirmă chiar unii membri marcanți ai Mișcării Legionare – la o îndepărtare de linia inițială, de modul de acțiune stabilit de întemeietorul Legiunii și acceptat de toți legionarii. Dezastrul celui de-al II-lea război mondial și holocaustul comunist au dus la decimarea legionarilor precum și la prezentarea deformată a doctrinei și a acțiunilor legionare.

*

Pentru orice analist politic ar trebui să fie evident ca, în anul 1992, problema legionară nu poate fi tratată în termenii anilor ’30-’40. De atunci societatea internațională și societatea românească au cunoscut schimbări importante.

Formele de organizare, metodele de acțiune și chiar anumite conținuturi de doctrină nu pot rămâne neschimbate, încremenite de-a lungul istoriei. Revoluția lui Horea, Mișcarea lui Tudor Vladimirescu, Revoluția de la 1848 (în special prin Avram Iancu și Bălcescu) – ca să dau numai câteva exemple – se așează pe același fundament generos al Ideii Naționale. Ele sunt câteva din formele istorice de manifestare ale acestei idei. O cercetare antentă ar descoperi corespondențe și vecinătăți remarcabile în zone chiar mai diverse din punct de vedere strict politic. Fondul poate rămâne neschimbat dar formele se schimbă întotdeauna.

Orice organizație politică națională – fie ea de proporții reduse, cum este, deocamdată, Mișcarea Pentru România – trebuie să țină seama întotdeauna de primatul interesului național. Ea trebuie să-și construiască structurile și să-și organizeze acțiunile în așa fel încât nimic să nu afecteze Biserica creștină și interesele Statului român. Când zeci și sute de mii de oameni au murit pentru Hristos și Neamul Românesc ar fi cu totul nepotrivit ca noi, cei de azi, să nu încercăm măcar să ne păstrăm luciditatea.

Mișcarea Pentru România a apărut în interiorul Noii Generații. Noi ne legitimăm istoric prin insurecția tineretului din Decembrie 1989 și prin acțiunile naționale și democratice ale studențimii române din 1990. Fundamentul nostru metafizic este același ca pentru toate mișcările naționale românești: credința creștină și iubirea de neam. Strategia noastră politică, mijloacele noastre de acțiune sunt cele ale vremurilor de azi, sunt cele ale mileniului care, curând, va începe. Noi nu avem nici dreptul dar nici nevoie să ne legitimăm istoric prin apelul la alte organizații sau acțiuni. Din acest punct de vedere Mișcarea Pentru România nu are legătură cu nici o altă formațiune politică.

Desigur că există asemănări și corespondențe de adâncime între Noua Generație actuală și Generația de la ’22 și, în consecință, între MPR și Mișcarea Legionară. Identificarea nu poate fi, însă, decât de un singur tip: suntem unde ale aceluiași râu. Sau râuri care se revarsă în același fluviu.

*

Vreau să fiu foarte bine înțeles. Noi dorim să învățăm cât mai mult din experiența înaintașilor. Nu respingem nimic pe baza etichetelor sau a acuzațiilor de tip bolșevic. Nu ne sperie amenințările și scandalurile. Dar avem și ne păstrăm propria noastră identitate. Orice inovații sunt binevenite, însă acestea trebuie să provină dintr-un proces interior, conștient, în cadrul Mișcării.

Nu dorim să deranjăm pe nimeni. Dorim un singur lucru: să contribuim la ridicarea Țării, să luptăm prin tradițiile naționale pentru protecția valorilor românești și creștine în cadrele și în condițiile unei societăți moderne.

Am stabilit o direcție și un program. Ele nu vor putea fi schimbate decât prin acțiunea liberă și lucidă a generației noastre.

Nu sunt de acord cu încercările de atragere mecanică a tineretului spre forme aparținând unor realități politice exterioare generației noastre. O simplă copiere a unor modele din trecut mi se pare total nepotrivită și oricum, imposibil de realizat în mod serios. Tineretul român nu trebuie să-și atribuie merite ce aparțin înaintașilor dar nici să fie tras la răspundere pentru greșelile lor. Tineretul trebuie să-și asume responsabilitatea propriilor sale fapte și atitudini și să construiască, să lucreze în folosul Țării. Sunt convins că așa au procedat și marii noștri înaintași. O asemenea misiune ne revine și nouă, celor de azi.

Cei care doresc să sprijine această Mișcare a tineretului sunt bineveniți. Nimeni nu este respins. Nu dorim decât să fim înțeleși și judecați corect. Nu suntem deloc intoleranți cu cei care doresc să lupte pentru cauza românismului. Mai ales că astăzi este mai multă nevoie decât oricând de un efort serios din partea tuturor forțelor naționale.

Aceste este drumul nostru și suntem hotărâți să nu dăm înapoi.

*

Aștept un răspuns care, sunt convins, va constitui o bază solidă pentru clarificarea deplină a problematicii puse în discuție și nădăjduiesc, va fi semnalul unei rodnice cooperări.

Cu sentimente românești,

Marian Munteanu


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Mesajul „exploziv” din 1992 al lui Marian Munteanu către foștii membri și simpatizanți ai Mișcării Legionare”

  1. Cat de folositoare sunt arhivele, pentru cine vrea sa le citeasca cu buna credinta si fara concluzii trase a priori. Multumiri domnului Marincu pentru ”sapaturi”.

  2. Stimate Dle Munteanu
    initiativa dv, cred ca a fost inspirata de Martirii legionari care si-au dat viata pentru o ROMANIE CA SOARELE SFANT DE PE CER,,.Cati martiri am aVUT au pectluit CREDINTA SI DRUMUL PANA LA SACRIFICIU SA MA URMEZE totn ACEIA CE AU CREDINTA NELIMITATA , A FOST LOZINCA CAPITANULUI, Sper CA tineretul sa preia conceptul national al CAPITANULUI SI SA-I URMZE DRUMUL DAN BOGHIU MEMBRU AL CONSILIULUI POLITIC AL MISCARII LEGIONARE,SI AL CONSTRUCTIEI MONUMENTULUI MOTA MARIN, ARHANGHELUL NE VA AJUTA SA TRECEM SI MLASTINA DESNADEJDIII

Comentariile sunt închise.