O expoziție-manifest: Salvați bisericile de pe Valea Arieșului!

”Casa cu Rost” vă invită Duminică, 13 Mai a.c., ora 17.00, la vernisajul expoziției de fotografie Biserici în lacrimi, semnată de Raluca Prelipceanu.

Raluca Prelipceanu (n. 1982) este pictor iconar, doctor în Socio-Economie la Paris I Sorbona și colaborator al publicațiilor ”Lumea Credinței”, ”Lumea Monahilor” și ”Lumina”.

La eveniment, alături de autoare, vor lua cuvîntul maestrul Grigore Popescu – Muscel și d-na Maria Popescu Dragomir, pictori bisericești și restauratori care nu mai au nevoie de nici o prezentare.

Manifestarea se vrea un ultim semnal de alarmă pentru situația dramatică a cîtorva bisericuțe de pe Valea Arieșului, în care se păstrează pictură de secol XVIII și XIX. Sperăm ca, prin această expoziție, să atragem atenția autorităților și unor posibili sponsori asupra nevoii imperioase de a salva bisericile ”Sf. Arh. Mihail” din Vința, ”Sf. Gheorghe” din Lupșa-sat și ”Adormirea Maicii Domnului” din Valea Largă.

Dacă nu va fi strămutată, biserica ”Sf. Arh. Mihail” din satul Vința (1760) va fi, în foarte scurt timp, acoperită de halda de steril de la exploatarea minieră de cupru de la Roșia Poieni. Acest monument al credinței țărănești este înnobilat de pictura lui Simion Silaghi Sălăgeanu, (finalizată în 1821), care se păstrează în condiții de excepție.

De asemenea, biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Valea Largă (1780) riscă să se strice iremediabil, din pricina acoperișului deteriorat, prin care plouă în altar. Pictura de aici poartă marca zugravului Ciungar Toader.

Și biserica ”Sf. Gheorghe” din Lupsa-sat (1421), cea mai veche din zonă, are nevoie de o restaurare urgentă. Aici regăsim trei straturi de pictură, cel mai vechi datînd din secolul al XV-lea, următorul fiiindu-i atribuit zugravului Gheorghe Tobias din Abrud, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar ultimul fiind semnat, în anul 1810, de Simion Silaghi Sălăgeanu.

Datorăm calde mulțumiri celor care au sprijinit organizarea expoției Biserici în lacrimi și, în egală măsură, maestrului  Grigore Popescu-Muscel și soției domniei sale, d-na Maria Popescu Dragomir, pentru că au acceptat să susțină evenimentul prin prezența și cuvîntul dumnealor.

Vă așteptăm cu drag și speranță la vernisaj.

”Casa cu Rost” se află pe Str. Blănari nr. 23, et. 5 (Centrul Vechi).


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost